Tiina Talumees viis moeetenduse vaatajad mineviku radadele. Kõrgmoe viljelejana on disainer sel sügisel kandva ideena mugandanud eestlaste jaoks läbi aegade armastatud rahvarõiva motiive tänapäeval kantavate õhtu- ja peorõivaste moodi.

Eesti rahvarõivamoest ja käsitöövõtetest inspireeritud kollektsioon „Pärand“ kannab endas aegumatut väärtust, mis jutustab loo pika elueaga riietest ja rahvapärandist. Kollektsioon viib Matsalu rahvuspargi maagilise looduse rüppe, kus asub ka disaineri maakodu Mätliku talu. Talumehe loomingut läbivad inspireerivad mustrid pärinevad 100 aastat tagasi Lihula kihelkonnas Tuudi külas kootud pulmatekilt.

Kuldnõel 2024 külalised

Karl-Christoph Rebane tõi Christophi nime alt lavale kollektsiooni „Surviving The Day“, mis oli samaaegselt kokkuvõte tema viimase viie aasta loomingust, kui ka sellest, kus ta praegu kunstnikuna end positsioneerib. „Selleks, et muuta oma narratiivi, alustasin kollektsiooniga tagantpoolt - otsisin modellid enne, kui teadsin, mis üldse tulemas on. Või noh, ma teadsin, mis tundeid ma tahan väljendada, aga lihtsalt ei suutnud selles punktis adekvaatseid kavandeid teha.“ Umbes kolmandik Hõbenõela galal näitamisele tulevast kollektsioonist on kavandid, mis on eelmistest (kollektsioonidest) välja jäänud, kuna need ei ühtinud tervikuga. „Ma ei aja taga tervikut, sest ükski ajavahemik ei ole perfektne tervik, on vaid elamine,“ lisab moelooja.

Kuldnõela gala 2024

Tänavused Kuldnõela nominendid olid Oksana Tandit, Arina Baranovskaja (Iris Janvier), Tiina Talumees.

Hõbenõela nominendid olid Karl Joonas Alamaa ja Lisette Sivard (Mania Grandiosa), Karl-Christoph Rebane, Johanna Paiste (Ärni Blum).

Kuldnõela gala on Eesti moedisaini ihaldatuima auhind, millega pärjatakse viimasel viiel aastal silma paistnud moeloojat ning Hõbenõelaga avaldatakse tunnustust viimase aasta jooksul tähelennu teinud disainerile.

Sügisene Tallinn Fashion Week on Eesti suurim moesündmus, kus peale Kuldnõela ja Hõbenõela gala saab viie päeva jooksul nautida parimate kodumaiste disainerte autorikollektsioonide esmaesitlusi.

Jaga
Kommentaarid