„Sellega võivad kaasneda ärevus, keskendumisraskused ning kesk- ja vanemas eas tõsised vaimsed probleemid, südame- ja veresoonkonna- ning liigesehaigused märgib Benu proviisor Margot Lehari. „Kala vähese tarbimise peamine põhjus on selle kõrge hind. Oma rolli mängivad ka piirkondlikud toitumisharjumused, kuhu ei kuulu enam kala. Kihnu saare elanikud kindlasti tarbivad kala piisavalt, samas kui teised mitte rannakülade piirkonna inimesed järjest kaugenevad kohalikust kalast,“ lisab Lehari.

Statistika näitab, et paraku on noorte seas eriti vähe neid, kelle toidulaual oleks regulaarselt kala ja mereannid. „Oomega-3 rasvhapete puudusel on kumulatiivne mõju. See, millele nooruses palju tähelepanu ei pöörata, toob aja jooksul kaasa mälu- ja mõtlemisfunktsioonide halvenemise, südame- , veresoonkonna- ja liigeseprobleemid ning immuunsuse nõrgenemise. See on mereandide vähese tarbimise salakaval pahupool,“ selgitab apteeker, lisades, et inimesed seda kahjuks ei teadvusta.

Fjord Strong omega-3 ja Norstati uuringu kohaselt ei oska 23% Eesti elanikest nimetada näiteks ühtegi põhjust, miks oomega-3 rasvahepped olulised on – see tuleb eriti tugevalt esile noorte seas: vastav näitaja on 34% 18–29-aastaste ja 21% 30–39-aastaste seas.

Ometigi on kalaõli väga tähtis ja kasulik:

• aitab hoida vererõhku normaalsel tasemel

• vähendab triglütseriidide taset veres

• parandab diabeedi korral plasma veresuhkru väärtusi, vähendab halva kolesterooli taset veres

• pidurdab ateroskleroosi arengut

• vähendab insuldi ja infarkti riski

• aitab võidelda rütmihäiretega

• võib aidata vähendada silma siserõhku ja sellega seotud glaukoomi teket, vähendab kuiva silma sündroomi sümptomeid

• parandab vaimset võimekust ja keskendumisvõimet • soodustab loote aju ja silmade normaalset arengut raseduse ajal ja aitab füüsiliste treeningute ajal alandada kaalu, kiirendades ainevahetust.

Hind on oluline iga kolmanda inimese jaoks. Mis on veel oluline?

Nende seas, kes ise kala ostavad, võib täheldada huvitavat tendentsi: iga kolmas inimene märgib, et tema jaoks on olulised hind ja liik (kumbki 28%), iga neljas inimene (23%) peab tähtsaks kala müügikoha puhtust, kuid ainult 15% mõtleb kala värskusele.

Eestlastele oli kala ostmisel kõige olulisem tootja (94%) ja kala kasvatamine kestlikes tingimustes (91%). „Kuid kvaliteetse kala valimine selle kasvatuskoha ja muude tegurite alusel toob kaasa märkimisväärse hinnatõusu, mis muudab kala vähem kättesaadavaks ja vähendab seega oomega-3 rasvhapete tarbimist.“

Oomega-3 rasvhapete puuduse vältimiseks tuleks süüa kaks portsjonit kala või mereande nädalas. Üks portsjon on:

– 75–80 g lahjat kala (nt haug, kisutš, lest, putassuu, ahven, saida);

– 65–70 g keskmise rasvasisaldusega kala (nt lest, merikurat, forell, tuur);

– 40–45 g rasvast kala (nt karpkala, heeringas, vikerforell, lest, saida);

– 25–30 g väga rasvast kala (nt lõhe, heeringas, makrell);

– 70 g surimitooteid (nt makrell) (1 pulk = umbes 15 g);

– 55–60 g kalakonservi (1 spl = umbes 15 g) vees, tomatis või omas mahlas;

– 45 g suitsutatud ja soolatud kala;

– 40 g kalapulki (1 pulk = umbes 25 g; 1 kalaburger/-pihv = umbes 15–30 g);

– 30–40 g marineeritud heeringat (umbes 6 fileed), kalakonservi õlis (1 spl = umbes 15 g); soolatud heeringat (1 filee = umbes 90 g).

„Kahjuks on toidust oomega-3 rasvhappeid raske saada. Kaugeltki kõik meist ei söö 300-400 g kala nädalas. Keskmiselt tarbime vaid 70 g nädalas ehk 10 g päevas. Samuti tuleb arvestada sellega, et kuumtöötlemine halvendab oomega-3 rasvhapete imendumist. Näiteks toores lõhes on kaks korda rohkem EPA-d ja DHA-d (neid asendamatuid rasvhappeid, mis ongi kõige kasulikumad) kui küpsetatud lõhes, kuid toorest kala ei soovitata tarbida, eriti rasedad, väikelapsed ja eakad,“ selgitab apteeker.

„Oomega-3 rasvhapete puudujäägi võib korvata kvaliteetsete toidulisanditega. Valides kalaõli kapslites või vedelal kujul, otsige apteegiriiulitelt võimalikult suure kontsentratsiooniga tooteid,“ lisab apteeker. Kalast saadavad oomega -3 rasvhapped koosnevad eikosapentaeenhappest (EPA) ja dokosaheksaeenhappest (DHA) ning nende kontsentratsioon peaks olema kokku üle 500 mg, et nad saaksid tervistavat mõju avaldada südamele ja silmadele. Maksimaalne ülempiir on samuti, selleks on 5000mg, kuigi enamus inimesi ei vaja nii suurt doosi. Kõrvaltoimeks on verdvedeldav toime, sellega tuleb arvestada, kui on plaanis minna lõikusele. Kui te tarvitate pidevalt retseptiravimeid konsulteerige enne kalaõli preparaatide tarvitamist apteekri või arstiga, kas neid on ohutu teil koos tarvitada.

Kuna Eestis on paljude jaoks tähtis kala päritolumaa ja kasvatamise eetilisus, siis on samad tegurid kahtlemata tähtsad ka kalaõli valikul. „Sellisel juhul tuleks pöörata tähelepanu toidulisandites sisalduva kalaõli sertifitseerimisele. Tuleks näiteks jälgida, kas on olemas „Mere sõbra“ sertifikaat, mis tähendab, et kala, millest toode on valmistatud, on püütud kestva arengu põhimõtete kohaselt, ja et püütakse üksnes kiiresti taastuvaid liike. On kaubamärke, mille kalaõlid on valmistatud anšoovistest. Need on väga väikesed kalad, kuid mida väiksem on kala, seda vähem on see raskemetallide ja dioksiinidega saastunud – ja see on hea tegur, millele tähelepanu pöörata, kui valite iseenda ja oma lähedaste jaoks sobivat toodet.

Seetõttu on oluline uurida, kuidas ja kas üldse läbib toidulisand raskemetallide, dioksiinide ja polüklooritud bifenüülide (PCB) analüüsi,“ selgitab proviisor. On ka muid sertifikaate, näiteks rahvusvaheline kalaõli standard - International Fish Oil Standard, millelt saadud kõrgeim hinne tähendab, et tooraine, millest kalaõli toodetakse, vastab rangeimatele kvaliteedinõuetele. Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) tunnustab seda standardit kui läbipaistvuse sümbolit ja peab seda üheks kõige usaldusväärsemaks standardiks kalaõli kvaliteedi määramisel. „Kui olete otsustanud oma organismi aidata ja tervisele nii olulisi oomega-3 rasvhapete varusid täiendada, võtke kalaõli valikut tõsiselt, sest ebakvaliteetne toode ei ole kuigi tõhus, selle tootmine võib olla keskkonda kahjustav ja see läheb teile rohkem maksma kui kvaliteetne alternatiiv,“ võtab apteeker öeldu kokku.

Uuringu korraldas Norstat kalaõli kaubamärgi FJORD STRONG Omega-3 tellimusel 2023. aasta detsembris ja selles osales 1000 vastajat vanuses 18–74 aastat, kes elavad alaliselt Eestis.