19.12.2006, 06:02
Väärt eesti toitude kokaraamat
Kui söögitegijal oleks vaja ainult ühte kokaraamatut, siis siin see on. Siin on kõik need toidud, mida Eesti pered armastuse ja rõõmuga teevad. Suur Eesti Raamatuklubi palus lugejatel saata oma lemmikretsepte, et nendest kokaraamat kokku panna. Seega on kaante vahele saanud väärt road Eesti igast nurgast. Siin on selliseid retsepte, mis on oma edulugu alustanud mõnes kokaraamatus, ja niisuguseid, mis antud edasi põlvest põlve.
“Altpoolt tulev” initsiatiiv oli vägev. Lemmikretsepte laekus kokku kaks suurt kastitäit. Valiku tegemine, et millised lõpuks kokaraamatusse sisse pääsevad, oli raske. Toimetus valis selliseid, mida olid saatnud kohe mitu inimest, ja ka selliseid, mis olid uudsed ja huvitavad (“Ihaste kukkel”, porgandipitsa). Kõige enam saadeti ühte kohupiimakooki, täpselt sama retsepti saatis kokku 68 inimest. Teiseks valiku aluseks oli klassikalise kokaraamatu jaotuse järgimine: loomulikult saadeti kõige rohkem küpsetiste retsepte ja kõige vähem kastmeid, kuid ühes heas köögiraamatus on mõlemad rubriigid esindatud. Kokku mahtus kaunilt kujundatud kaante vahele tervelt 377 erinevat retsepti!
Iga retsepti all on selle saatnud inimese nimi ja ka märge selle kohta, millisest Eesti paigast retsept pärineb.
Raamatu toimetasid pikaaegsed Eesti kokkade õpetajad Maria Kagan ja Tiina Parm, kes küpsetasid retsepte läbi koos Tallinna Teeninduskooli õpilastega. Tulemuseks on usaldusväärne eesti rahva lemmikretseptide kogu, mis on ühtlasi omamoodi kultuurimärk meie ajastu iseloomustamiseks.