Statistika väidab, et kõige rohkem paare läheb lahku just jõulude ajal. Ilmselt annavad vabad päevad pisut hingamisruumi ja lasevad inimesel rahulikult enda sisse vaadata: kas ma olen olemasolevas suhtes õnnelik? Armastan ma oma partnerit tõeliselt?

Võib-olla mängib rolli ka pühadega kaasnev stress ja näiteks see, et kallim kinkis sulle kaelakee asemel hakklihamasina. Lõppkokkuvõttes pole oluline, miks partner sind maha jättis, vaid see, et see teeb hingele haiget ja sa soovid, et valu lõpeks. Siin on mõned soovitused, mis aitavad valust lihtsamalt üle saada.

Lõpeta enesesüüdistused

Pärast lahkuminekut on tavaline, et enesehinnang on murust madalam ja süütunded vaevavad. Inimene otsib põhjust, miks suhe lõppes, ja süüdistab kõiges ennast.

„Võib-olla ma tõesti reageerisin tookord üle, kui ta koos minu vanematega õhtust ei tahtnud süüa“ või „võib-olla poleks ma pidanud ta peale karjuma, kui ta hommikul purjus peaga koju tuli“. Sedasorti negatiivsed mõtted viivad tunded kiiresti kontrolli alt välja. Sa hakkad endale tunduma saamatu, mitte piisavalt ilus ega lõbus; keegi, kes polegi teise armastust väärt. Ent see pole tõsi.

Istu maha, hinga sügavalt sisse ja katkesta negatiivne mõtteahel. See ei tähenda, et sa kogu lahkumineku süü teise kaela veeretad — lihtsalt ole enda vastu südamlikum ja püüa oma vigadest õppida..

Unusta ära fraas „jääme sõpradeks“

Edasiliikumine on raskendatud, kui oled ühe jalaga ikka veel vanas suhtes. Heietad häid mälestusi oma ekspartnerist ja kokkupuuted „sõpradena“ annavad sinu murtud südamele justkui veel lootust. Pole mõtet ennast piinata — suhtle parem oma teiste sõpradega. Sul pole lihtne leida aega küllaminekuks või pidudeks, kui oled ikka oma eksiga hõivatud.

Ära idealiseeri purunenud suhet!

Kui suhe lõpeb, siis on pärast paari nädalat väga lihtne hakata mõtlema, mis selles kadunud suhtes kõik hea oli. Sulle meeldis oma partneriga laupäeval koos hommikust süüa ja õhtul ööklubis tšillida? Võid mõelda „ah, meievaheline keemia toimis hästi ja me saime ju tegelikult nii hästi läbi“ ning unustada sujuvalt selle, et partner sind pettis või olulistes asjades alt vedas. Nii võid sa oma kujutlustes samastada seda suhet suurte romanssidega kinolinal ja ennast veel rohkem haletsema hakata, kuigi tegelikult oli see pigem nagu odav B-klassi film.

Ära idealiseeri oma suhet, vaid hinda seda tagantjärele objektiivselt. Heade aegade mäletamises pole midagi halba, aga ära unusta ka kaklusi ja frustratsiooni, mida sa tundsid.

Ära jää üksi!

Pärast lahkuminekut tahab enamik inimesi ennast lihtsalt tühjaks nutta. Lase käia! Ent ära jää pikkadeks nädalateks täiesti üksi — jaga südamevalu oma sõpradega ja sul hakkab kergem. Ka eestlaste vanasõna „ vana armastuse vastu ei aita muud kui uus armastus“ pole tühja koha peale tekkinud. Mine peale lühikest toibumist rahva sekka ja käi võimalusel ka kohtamas. Nii tekib sinu ellu uusi asju, mille peale mõelda. See ei tähenda, et peaksid kohe, pea ees, uude suhtesse tormama, aga tee vähemalt jalad märjaks.

Säilita lootus

Kui sa toibud lahkuminekust, siis on lihtne öelda „ma ei kohta enam kunagi kedagi niisama head“ või „ma ei leia endale kunagi seda õiget“. Ent päriselus kohtud kindlasti uute ja huvitavate inimestega ning soovi korral leiad enda kõrvale ka kaaslase, kellega uut suhet alustada ja õnnelikuks saada. Kui see suhe, mida sa parajasti taga nutad, oleks olnud terve ja saatusest ette määratud, siis poleks see ju purunenud.

Õpi asjadel minna laskma. Kui sa suudad lootust säilitada ega upu enesehaletsusse, annab lõpuks ka valu järele ning sa leiad selle, keda otsid.