Uuringu autori, Newcastle´i ülikooli õppejõu Judith Rankini sõnul suurendab rasedusaegne rasvumine tõepoolest sünnidefektide tõenäosust. Lisaks muutub sünnitus ohtlikuks ka naisele endale.

Varem on teatud, et rasedusaegne rasvumine võib põhjustada diabeeti, kõrgenenud vererõhku, trombe ja nakkusohtu ning muuta keisrilõike ohtlikumaks. Ülekaaluliste emade vastsündinud võivad olla liiga suured ja neil on kõrgenenud hällisurmarisk.

Rankini sõnul pole päris selge, kuidas täpselt ema ülekaalulisus lapsel sünnidefektide tõenäosust suurendab. Uurijatel on selle kohta mitu teooriat. Ühe arvamuse kohaselt võib sünnidefekte põhjustada emal diagnoosimata diabeet. Teised arvavad, et paksudel naistel on oluliste toitainete puudus, eriti ohtlik on foolhappe nappus. Kolmandad leiavad, et rasvunud naiste ultraheliuuringut on raskem läbi viia, mistõttu loote väärarenguid on raseduse varases staadiumis keerulisem avastada.

Rankin toonitas, et sünnidefektide risk ka rasvunud rasedate puhul jääb siiski madalaks. Kokku esineb sünnidefekte 2-4 protsendil kõigist rasedustest. Tema sõnul peaks paks naine, kes soovib rasestuda, rääkima arstiga ning hakkama sööma tervislikult ja mõistlikult.

Hoolimata kehakaalust peaksid aga kõik naised last plaanides tervislikult sööma, samuti on tähtis olla oma parimas füüsilises ja emotsionaalses vormis.

Allikas: Medline Plus