Vahetame asendit

Leidmaks geniaalseid ideid, tuleb lihtsalt pikali heita. Sellisele järeldusele tulid Austraalia teadlased. Püstiasendis suureneb noradrenaliini tootmine, see hormoon pidurdab aga aju loomingulist tegevust.

Keha asend ei avalda mõju rutiinsete ülesannete lahendamisele. Kui aga läheb tarvis loomingulist lähenemist probleemile, siis on parem heita kontoris leiduvale diivanile. Peamine - ei tohi magama jääda ega ülemuse silma alla sattuda.

Tegelikult  pole vaja mitte niivõrd asendit muuta, kuivõrd saavutada täielik lõdvestus, unustada lahendamist ootav ülesanne ning lülitada kogu oma tähelepanu välja. Pärast sellist pausi hakkab organism tööle uuendatud režiimil. Sulge mõneks minutiks silmad või vaata akna taga toimuvat.

Lõdvestumise meetodid võivad olla kõige erinevamad. Katseta  hingamisharjutusi. Loe mõttes: „Sisse - üks, kaks, kolm   - välja", järgmise sisse- ja väljahingamise ajal loe neljani.

Lõdvestame käed
Vasak peopesa on tihedalt seotud parema - loomingulise ajupoolkeraga.

Selle seose eest vastutavad närvilõpmed, mis asuvad peopesade kühmudel ja ka sõrmeotstel. Et muutuda loomingulisemaks, hoia vasakut peopesa sooja voolava vee all. Seejärel püüa kätt maksimaalselt lõdvestada, asetades labakäe suvalisele tasapinnale, käeselg ülespoole.

Tegelikult  stimuleerime üsna sageli peopesa bioaktiivseid punkte.  Me hõõrume käsi millegi hea ootuses, surume käe rusikasse, kui on tarvis end kokku võtta, soojendame käsi, et reipust lisada. Ning enamasti teeme seda vaistlikult. Nii saabki peopesade lõdvestamist, soojendamist ja massaaži võtta kui võimlemist oma loomingulisuse stimuleerimiseks.

Mängime teatrit
Suvaline näitlejameisterlikkuse õpik on kujutlusvõime arenguks vajalike ideede varaait, seega ka hea vahend loomingulise mõtlemise arendamiseks.

Hea näitleja peab oskama mängida kõike ja kõiki - Lumivalgukesest kuni Hamletini. Loe neid õpikuid, tee läbi mõned näitlemiskursused või pane end kirja psühholoogilistele treeningutele (enamasti korraldatakse ka seal rollimänge).

Tegelikult  suurendab osavõtt mis tahes teatraalsest tegevusest loomingulisi võimeid ning arendab paindlikku mõtlemist. On kasutusel isegi järgmine psühholoogiline võte: tuleb end ette kujutada inimesena, kellel kõik laabub - alates suhtlemisest „raske" ülemusega kuni uute julgete ideede genereerimiseni välja.

Meenutame üksikasju
Minevikusündmuste taastamine on suurepärane kujutlusvõime treening.

Igal vabal hetkel, olles liiklusummikus või lesides diivanil, meenuta eredaid episoode oma elust. Näiteks su sünnipäev. Tuleta meelde külaliste riideid, kaetud lauda, toite, šampanja marki...  5-10 minuti pärast kerkivad su silme ette elavad kujutluspildid ning detailid tulevad iseenesest meelde. Niimoodi võib treenida 2-3 korda nädalas.

Tegelikult mõjub loomingulisusele eriti stimuleerivalt nende hetkede meenutamine, mil inimene on tundnud end hästi ja edukana. See seisund, mille mälu taastab väikseimategi detailideni, äratab sisemised ressursid ning ärgitab saama võitjaks edaspidigi. Loomulikult arendab see harjutus vaatlusvõimet ning kõiki mälu liike.

Ei mingeid hinnanguid
Loomingulisust aitavad arendada ka harjutused, mis on suunatud kõikvõimalike ideede vastuvõtmisele ning hinnangute andmisest loobumisele.

Mõtle välja lihtne, kuid ebatavaline olukord, selle juurde aga 12 selgitust. Järk-järgult hakkad mõistma, et igasugune idee ja igasugune selgitus on väärt tähelepanu.

Tegelikult on meis kõigis peidus mõtlemise šabloonid ja stereotüübid. Ning mitte meie pole need, kes hindame ja kritiseerime, vaid just need šabloonid ja stereotüübid, mis hoolega püüavad kaitsta meid võimalike pettumuste ja muudatuste eest.

„See on võimatu! Nii ei saa!" - on meie kindel arvamus. Kui aga „mängida ideede mängu", võtame endalt vastutuse tagajärgede eest, see aga tähendab, et kaob ka seesmine hirm. Ning kummalistena näivate ideede rajajoonel võib sündida midagi hoopis uut.

Šveitsi tööstus praakis omal ajal välja elektronkellade idee, olles seisukohal, et see pole tähelepanu väärt. Seiko aga korjas idee üles ning teenis sellelt tohutut kasumit. Sama võib juhtuda ka sinuga.


Allikas: Zdorovje