30.04.2009, 05:31
Suurpuhastuse ABC: külmkapp ja sügavkülmik
FOTO:
Kui külmkappi ja sügavkülmikut peab sulatama, siis on seda mõtet teha regulaarselt ning alati hiljemalt siis, kui kapi tagaseinale tekkinud jäälumekiht on kuni poole sentimeetri paksune.
Külmiku puhastus ja sulatus
- Juhul, kui külmik on automaatsulatusega, siis hoolitseb masin nö ise enda eest. Pehme lapiga pesta ja puhastada tuleks kappi aga ikkagi hoolimata.
- Keera temperatuuriregulaator sulatusele ning tee kapp täiesti tühjaks.
- Kui kapis on silmaga nähtavat jääd, tõsta ühele riiulile soojavee nõu mis kiirendab sulamisprotsessi. Ära kraabi jääkihti kunagi noaga, muidu võid jahutussüsteemi ja torusid vigastada.
- Seejärel tõsta kapist välja kõik riiulid ja sahtlikesed ning pese puhtaks. Pese tühjaks tõstetud kapp nõudepesuvahendiga puhtaks (kapi välist poolt unustamata) ning kuivata.
- Kontrolli, et äravooluavad pole ummistunud.
- Lase kapil veel pisut “hingata”, enne kui seda uuesti täitma asud.
- Vajuta/keera kapp uuesti tööle ning pane asjad kappi tagasi.
- Kord aastas tasub tolmuimejaga puhtakse tõmmata ka kapi taga asuv mootoriosa. NB” selleks ajaks tuleks kapp kindlasti vooluvõrgust välja võtta!
Sügavkülmiku kasutamine
- Kui sul on plaanis palju tooteid korraga külmutada, siis keera külmik juba eelmisel õhtul täisvõimsusele.
- Paki tooted õhukindlasse, erinevatele toiduainetele sobivatesse materjalidesse.
- Jaga toiduained enne külmutamist sobivateks portsjoniteks. Märgi pakendile toidu(aine) nimi ja pakendamise kuupäev.
- Pane sügavkülmikusse ainult eelnevalt korralikult jahutatud tooteid.
- Jälgi, et külmiku temperatuur ei tõuseks-langeks üle -18 kraadi. Vastasel juhul muutub mh toitude maitse. Ka liiga pikk säilitusaeg rikub külmutatud toodete kvaliteeti.
Sügavkülmiku puhastamine ja sulatamine
- Sügavkülmik vajab sualatamist juhul, kui kapi sisepinnad on tugevalt härmas.
- Lülita külmik välja, eemalda ka stepsel vooluvõrgust. Tõsta korvid kapist välja või lao külmutatud tooted ajalehtedesse mähituna suurde pappkasti. Kata kast võimalusel paksu teki või padjaga.
- Tee külmikust leitud toodete hulgas inventuuri, jaga nad sulamiskiiruse järgi.
- Jäta sügavkülmiku uks või kaas laht. Jää sulatamist saad kiirendada, kui paned kappi plastikust ja kuuma vett täis kausi.
- Võta kapist väja kõik, mida eemaldada saab. Ole ettevaatlik, et sa ei rikuks väiksemaid torusid ega kriimusta seinu.
- Ära jäta külmiku põhjale vett. Vajadusel kuivata köögirätikutega.
- Puhastusvahendina kasuta võimalusel nõudepesuvahendit. Pese eraldi ära ka kõik kapi riiulid ja korvid.
- Kuivata ja tuuluta kappi.
- Lülita kapp tööle. Täida kapp toodetega ja sulge uks. Võimalusel ära ava ust järgmised kolm tundi.
- Juhul, kui sa külmikut mõnda aega üldse ei vaja, hoia kapi kaas või uks lahti. Nii väldid läppunud lõhna teket.
- Kui avastad, et su kplmikul on mingi tehniline viga, siis otsi kiiremas korras remondimeeste abi.
- Rikkis külmikut ei soovitata avad. Nii säilivad külmutatud tooted vähemalt 12-14 tundi ilma, et hakkaks sulama.