Nii unustame, et meie organism laiemas tähenduses ja koos vaimuga moodustavad terviku, mille toimimise tasakaalu mistahes liialdused paigast viivad.

Räägime liigsöömisest, aga liialdustesse minnakse teinekord nii dieedipidamise kui ka treeningprogrammidega. Me ei söö vaid kaotatud energia taastootmiseks. Vajame toitu sellekski, et tagada organismile asendamatute toitainete varud. Värvid, lõhnad, maitsed, mida üks täisväärtuslik söömaaeg pakub, needki on olulised. Seda kõike ei tohi unustada kui on soov ja tõepoolest ka vajadus kaalu langetada.

Motivatsioon

Teadvustamine, et mina ise oma valikute ning eluviisiga määran suurelt jaolt selle, millistele eesmärkidele jõuan, on heaks alguseks. Vähemalt kaalulangetamise puhul on see nii. Meie motiveeritus asju läbi viia ja usk enesesse on määratud paljuski läbi uskumuste ja käitumisviiside, mida elu jooksul teadlikult või ka alateadlikult omandanud oleme. Teatud muutused, sealhulgas kaalulangetamine, eeldavad aga oma vanade uskumuste ning harjumuste vahetamist uute ja toimivamate vastu. Panustades kogu lootuse mõnele dieedile, ravimile või millelegi muule meist endist mittesõltuvale võivad tulemused olla küll lühiaegselt paljulubavad, kuid kestma nad üldjuhul ei jää. Hea on kui leidub kaaslane või nõustaja, kes sellises ettevõtmises nagu kaalulangetamine toetab, kui enda tahe kaduma kipub. Kuigi ühtedele võivad erinevatel põhjustel oodatud tulemused tulla kätte kiiremini kui teistele, tuleb positiivselt hinnata väiksematki muutust, mis meie tervisele kasu toob. Kiitke ennast iga tehtud sammu eest ja lubage teistelgi seda teha.

Teadmised

Kaalulangetamisel seatavad eesmärgid peaksid arvesse võtma nii kehaehituslikku eripära, antud hetke tervislikku seisundit, üldisest elurežiimist tingitud vajadusi ning päevasest füüsilisest koormusest tulenevaid energiakulusid. Sageli seatakse aga endale liialt kõrgeid või siis organismi vajadustega sobimatuid eesmärke. Kui juhtub, et tulemused ei vasta sellisel juhul soovitule, loobutakse liig kiiresti ettevõetust, kaaslaseks meelepaha ja vabanduseks näiteks halvad geenid. Või siis minnakse äärmustesse ning piitsutatakse ennast üha enam. Tulemuseks kurnatud keha kui vaim. Selleks, et taolisi vigu vältida ongi vaja pöörata tähelepanu kõigele eelpooltoodule ning teha endale selgeks baasteadmised toitumise kohta. Alati võib ju hätta jäädes küsida nõu neilt kellel sellel alal kogemusi ja teadmisi. Rääkides eelnevalt motiveeritusest, siis siinkohal võivad abiks olla erinevad kaasaegsed psühhoteraapia ning nõustamise võtted, mida kaalu- ja toitumisprobleemide korral rakendatakse. Näiteks kognitiiv-käitumuslik teraapia.

Tegutsemine

Midagi muutmata on kaalualandamine pea võimatu. Ei ole tähtis muuta oma elustiilis ja toitumisharjumustes kõike ühekorraga. Tähtis on, et positiivsetest muutustest, mida oma ellu toome, kujuneksid harjumuspärased tegevused. Meie igapäeva elu tavapärased kaaslased. Nimetan seda positiivseks rutiiniks. Harjumus süüa hommikust, harjumus liikuda. Harjumus väärtustada iseennast ja oma tervist.

Piretist

Kohtudes esimest korda oli Pireti fookus väga tugevalt suunatud projektile. See, et tema ongi kogu kujundatava lehekülje keskpunktiks ja loo peategelaseks, jõudis talle kohale ehk esimese visiidi lõpuks. Kabinetist lahkudes oli Piret tuntavalt segaduses. Sellel hetkel kahtlesin, kas ta leiab endale motivatsioonilõnga.

Projekti (antud lehekülje näol) algatades oli Piretil jäänud vastamata küsimused: miks ta selle kaalulangetamise siis õigupoolest käsile võtab ja mis on tema eesmärk. Otsesteks muutusteks ju karjuvat vajadust polnud. Pireti tervis oli hea ja kilod, mis küll arvulistes väärtustes näitasid ülekaalu, ei takistanud kuidagi igapäevaseid tegemisi.

See, millele Pireti puhul rõhusin, oli vajadus leida korrapära ning muuta oma menüü mitmekesisemaks. Kiire töötempo oli õigustuseks jätta vahele päevased söögikorrad, et need siis õhtuste söömaaegadega teinekord topelt tasa teha. Kiire elutempo näis ka võtvat esimesel pilgul kogu võimaluse, tuua Pireti päeva enam liikumist ja sportlikku tegevust.

Pireti menüü ja päevakava said üksiti läbi analüüsitud. Mida enam Piret end teemaga kurssi viis, seda enam tajusin temas ka tahet midagi muuta.

Tänaseks on Piret kiirele elutempole vaatamata kordades liikuvam. Tema menüü on mitmekesisem ja toitumine korrapärasem. Vestlustes Piretiga jäi kõrvu aga lause, kus ta ütles, et see projekt on õpetanud talle kui oluline on end oma kehas hästi tunda. Olla iseendaga sõber. Õppida tundma oma (organismi) vajadusi ja vastavalt sellele ka käituda. Pidepunkt, mida projekti algul justkui polnud sai siinkohal kenasti paika. Sügav ja edasiviiv.

Tänu ettevõetud muutustele langesid kilod ning paranesid Pireti kehakompositsiooni näitajad. Vahe algusnäitudega pole ehk paljude meelest suur, kuid mis peamine, siis tänases päevas usun, et Piret jätkab juba alustatuga. Just talle sobivas tempos. Usuga endasse.