Kui sul on kapis juba rahvarõivad, siis pole paljuks ilmselt läbi lugeda ka folkloristi Igor Tõnuristi raamat “Abiks rahvariidekandjale” (kirjastus Vali Press 2003).

Pastlad, viisud ja mustad kingad

Lähtudes sellest, et rahvarõivad on ajalooline kostüüm, võivad nende kandjad ise otsustada, millised jalanõud nad oma kostüümi juurde jalga panevad — pastlad, tugevdatud tallaga Muhu sussid või kingad, mehed ka säärsaapad.
Pastelde kandmisel on aga üks erand: saarte rahvarõivaste juurde pastlaid ei kanta.
VIHJE: Et linnatänavail oleks pasteldes mugavam liikuda, kleebi pastlasse sisetald või palu kingsepal tugevam kummitald pastla alla panna.
KEELATUD: rahvariietega ei kanta mingil juhul rihmikuid, sandaale, ega sportjalatseid.

Ei tanu põlleta ega põlle tanuta

Ranged reeglid kehtivad naiste peakatete suhtes. Peamine reegel kõlab: ei iial tanu põlleta ega põlle tanuta! Põll ja tanu on abielunaise sümbolid, seepärast ei sobi koos põllega kanda ka peapeale ega pärga.
VIHJE: Kandja võib tänapäeval ise valida, kas kanda neiu- või abielunaiserõivaid. Oluline on ühtlane stiil.
KÜSITAV: hallipäised naised armastavad laulupeol pärga kanda. Omamoodi mõistetav ja ilus soov, kuid rahvarõivaetiketi järgi ei lähe see kohe mitte. Pärg kuulub neiu riietuse juurde.
KEELATUD: kortsus ja määrdunud põll või tanu.

Vöö sidumine vajab harjutamist

Vöö otsad lõppegu küljel ja ümber keha põimitud vöö alla kinnitatauna, mitte ees kesest kõhtu sõlmitult.
VIHJE: Kui seelik on suurevõitu, tehke seelikule võimalusel traksid (kuid kindlasti peidetud!) peale.
KEELATUD: lohakas sidumine. Vööd on sageli seotud liiga lõdvalt või viltu.

Ehted — kui palju ja millised?

Piduliku rahvarõiva juurde kuuluvad naistel kindlasti hõbeehted. Kuidas kanda ja mida valida, seda tuleb iga komplekti puhul eraldi targast raamatust vaadata. Kõige rohkem hõbeehteid kanti seni, kuni naine oli veel võimeline sünnitama. Kui see aeg oli ümber saanud, hakkas ehete hulke vähenema ja kostüümi värv muutus tumedamaks.
VIHJE: Särgikaelus kinnitatakse väikese sõlega. Kaela võib siduda ka rätikuid. Sobivates toonides siidirätt on jõukuse tunnus.
KEELATUD: Helmed ei tohi olla väga erksat värvi, ei kõlba ka puust helmed ja sõled. Silmadega preesi või kuhiksõlge ei kanta kunagi kurgu all vaid rinnal.

Rahvariide puhul on mõistlik eksimisi vältida — kui ikka päris täpselt ei tea, kas sobib või ei ning raamatut või tarka nõuandjat käepärast pole, jäta tegemata!

Pikemalt loe ajakirja Naised teatmikust “Laulupeole!”