Vestlus tõsielusarja kangelastega kestis ligi tunni. Lõpuks jõuti kokkuleppele, et Oliver vormib oma mõtted kirjaks. Siin see kiri ongi.

“Tere, olen Oliver.

Meie elu on üsna tavaline, kuid samas erinev teistest.

Hommikul, kui ma pean vara tõusma, teen kohvi ja võileibu kõigile. Kui periooditi hiljem, siis Merlyga kordamööda, üks hommik tema, järgmine mina. Voodi teeb see, kes kauemaks pikutama jääb.

Soe söök on tema teha ja on alati olemas olnud. Minu rida on pannkoogid ja vahel harva mõned põhja kõrbenud ahjupraed.

TÖÖ JA RAHA

Ma käin tööl. Ja tihti juhtub, et ka nädalavahetustel. Näiteks, kui ma tigutorni ehitasin, siis lihtsalt oli vaja, kuna maja pidi valmima tähtajaks. Selliseid töid on tihti olnud, kus lihtsalt on vaja rohkem teha kui 40 tundi nädalas. Muidugi puhkaks ma hea meelega paar päeva nädalas, kuid teisalt — lisaraha on ka hea.

Kõige rohkem on kahju, et aega perega tegelemiseks jääb väheks. Merly on mind teinekord tagasi hoidnud, et võta vaba päev, mis siis, et tahetakse. Raha suhtes oskab ta mulle nii rahustavalt öelda, et küll me hakkama saame, oleme ju alati saanud, et tunnen end kohe kindlama ja rahulikumana ka siis, kui teinekord tööd ei ole. Käisin üks talv miinimumpalga eest tööl ja me elasime ära ega virisenud.

Raha on meil ühiskasutatav ja poes käime mõlemad, vahel koos. Kui võimalust on, siis lubame endale ka väljas söömist. Ei saa öelda, et Merly hindu vaatamata huupi ostab, oleme siiani päris hästi elanud. Ja ei ole mu palgad olnud 20 000 krooni kuus. Ikka palju väiksemad. Kuid ma teenin piisavalt selleks, et me üsna ilusti ära saame elada.

KODU JA LAPS

Kodu on meil üsna pisike, asju aga palju, seepärast võib telerist vaadates küll mulje jääda, et sassis on. Tegelikult on meil iga asja jaoks kindel koht. Kuid meie kodu ei ole lihtsalt väljanäituseks kujundatud, vaid selleks, et meil endal oleks hubane elada. Meil ei ole asjad kodus süsteemiga ja lihtsalt silme alt ära. Remont on küll poolik, kuid seda mitte majanduslikel põhjustel või laiskusest.

Oleme mõlemad rahumeelsed, üsna konservatiivse ellusuhtumsega. Heast naljast peame ikka lugu. Last kasvatame nii, et ta oleks viisakas, saaks asjadega hakkama ja saaks koolis aru, mida ta õpib. Inimestes hindame eelkõige lahkust, viisakust, tolerantsust, positiivset ellusuhtumist.

HOBID

Vabal ajal tegeleme ka hobidega. Merly suurim hobi on India-teemaline. Ta naudib India filme ja kogub neid. Kuid see on siiski hobi, mitte elukutse, nii et hommikust õhtuni ei tee seda kindlasti mitte. Seega tuleb ette ka perioode, kui ta oma hobiga üldse ei tegele.

Mulle meeldib, kuidas Merly tantsib — see on kunst, mitte mingi disko-rütmis hüplemine. Minu hobi, unarusse küll jäänud, on idamaa filosoofia ja võitluskunstid. Laulda meeldib meile mõlemale.

ABIELUST JA ARMASTUSEST

Vahel on ka erimeelsusi, kuid see on normaalse kooselu tunnus. Me ju olemegi erinevad. Oskame teineteist üllatada siis, kui rutiin peale surub. Mõned tarkpead soovitavad mul uut naist otsida… Millist? Kas sellist, kes teisi maha teeb? Sellise naise pärast oleks mul.

Ma ei taha mitte mingisugust vahetust, sest ma armastan oma naist väga. Tõsiselt, otse südamest. Kas teate, mis on armastus? Öeldakse, et armastus on pime. Ei, hoopis armastus teeb nägijaks. See avab silmad kõige ilusa suhtes, mis teises inimeses on. Ja mina nägin oma naises imelisust ning armusin. Ma tahan endast anda kõik, et mu pere oleks õnnelik.

TÄHELEPANU JA KOMMENTAARID

Mis puutub kommentaaridesse, siis ärme kasuta sõnu eetika ja esteetika. Kas hea inimene ütleb kellelegi halvasti? Ei, ta ei saa, sest siis ta ei ole enam hea. Tehke omad järeldused.
Võtaks nüüd lähemalt mõned Naistekas ilmunud artiklite lõigud ette. (Artiklid kajastavad toimetaja kui televaataja emotsioone ning reaktsioon. Tervikmaterjali ei ole ka Naisteka toimetajale näidatud — toim.)

Vastan mõnele tsitaadile siinkohal pikemalt:

  •  Merly saadab oma päevad mööda India filminäitlejate pilte kogudes, india filme vaadates ja koeraga jalutades.

-- Kes siis tube koristab, süüa teeb, pesu peseb ja lapsega tegeleb?

  •  Kuidas reageerib ta uue mehe lähenemiskatsetele? Ja kas need on üldse päris lähenemiskatsed või on tegu huumoriga, mida raske läbi hammustada?

-- On see väga laialt levinud, et naistele kõrvaliste pilkude all naljaviluks käsi põlvele pannakse?

  • Kuidas ja milliste ootustega läheksid sina võõrasse peresse? Ja isegi kui su ootused luhtuksid, kas suudaksid jääda viisakaks? Või käiksid ringi pikaks veninud näoga ja kuulutaksid väsimatult, kuidas SINA oma elu järgneval kümnel päeval elada oled plaaninud? Merly just nii käitus.

--Kas ta oli ebaviisakas? Kas teie elate vaid üks päev korraga? Kommenteerimine käib küll nagu plaanimajandus, sauhhh ja valmis — tehtud… kvaliteedi-kvantiteedi suhe aga on paigast ära.

  • Merly on totaalne india filmide fänn. Kodu seinad on täis Bollywoodi saadetud fotosid, mida koguvad nii ema kui ka tütar.

-- Kus te nägite, et seinad täis on? Ja kust ometi te kavalpead välja tuhnisite, et ka tütar? Tegelikult ma ise kogun ka, ainult et ärge kellelegi rääkige — ma kleebin neid puukuuri.

  • Elele jäetud perenaise piiblis on vahva märge: uus ema hoolitseb et kodu oleks ideaalses korras.

--Täpsustus:elementaarses korras.

  • Isa Silver seletab: “ma tunnen end turvalisemalt, kui lapsed on minuga. Kui tean kus ja kuidas nad on.” Uskumatu aga tõsi — selliseidki isasid on veel olemas.

-- Kaamera filmis ka seda, et kui Silver igal hommik tööle läks, jäi Merly pisikese lapsega koju. Eks mees unustas siis lapse kaasa võtta!

  •  Merly on rahul. Jah, tal on ääretu ego, sest muidu ei suudaks ju niisugust elu elada. Muidu häiriks teda ju jube sügavkülmik ja see, et tal on peres mees ja tütar, kes samuti vahel tähelepanu vajavad. Kuid Merlyt see kõik ei häiri. Talle läheb korda vaid ilus ja tõmmu indialane.

-- No kurat, eelmine euro-külmik viskas luti nurka. Kust nii raskel ajal kohe uut võtta? Mis sel vene traktoril häda?  Sügavkülmas on jää, tähendab töötab. Või mis teid õieti selle asja juures häiris? Mina oma lapsega oleme Merlyga rahul, kui teie ei ole, mis siis?

  • Sest peeglisse vaadates näeks ju naine ometigi, et vahel on ilus ka juukseid pesta. No vähemalt siis, kui televisioon otse koju tuleb.

--Teadke et ta pesi pead. Ta pesebki kolm korda nädalas pead.

  • Filmide fännamises ja sari kandmises ei ole iseenesest midagi halba, kuid mulle isiklikult ei meeldinud see, et Merly teadmised Indiast (ja tundub, et ka kogu huvi) sellega piirdusidki. Teatas ju naine uhkusega, et usu ja kultuuriga pole sel kõigel mingit pistmist. No aga kui sa juba terveid päevi teleri ja arvuti ja seinale kleebitud meeste piltide ees veedad, siis võiks ju tausta teada.

-- Ja kujutage ette, et teabki. Teab kultuurist ka. Ja rääkis ka kaamerate ees, kuid seda ei lastud eetrisse.

  • Jah, Merly on rahul. Kuid mina ei ole kohe mitte. Mõtlen hoopis, millist eeskuju sellised emad oma tütardele annavad?

-- Mida tead sina, sitavares, Merlyst? Õpid teda ehk enne tundma, kui maha hakkad tegema. Kas te üldse mõtlete sellele, kui palju on tervikuna seda filmitud materjali, millest saade lõpuks kokku monteeritakse? Me saime saatesse tänu Merly india huvile. Kas teile ei tundu imelik, et saate alguses ja jooksul ainult teda maha tehti? Kas teile ei tundu imelik, et ka teie samuti teete? On vanasõna: lihtne laita, raske aru saada… Palju teie IQ on?

  • Silver, eakas ahjumeister ja nii mõnigi televaataja olid üllatusest sõnatud, kui Merlyle antud 15 000 krooni lihtsalt tuulde lasti. Kaamera ees kinnitas naine, et kõike sai vajaduse järgi ostetud. Ent kaamera taga ühmas Merly vaid ülbelt, et ta tahtvat raisata.

-- 15000 ei lastud tuulde, umbes 10 000 kulus ahjumaterjalidele. 3500 kulutasid nad koos poes: Merly valis rummi, Silver ostis viina ja viski. Ja Merly ei öelnud, et ta tahab raisata. Küll ütles ta Silverile, et vali lastele riided välja, kuid mütsidest ja kinnastest too kaugemale ei jõudnud. Te muudkui räägite, et Merly hädaldas, miks ei pannud siis tähele, et pereisa rahakasutuse üle vingus. Kas te ikka saate aru, et laristamine ja hinna mitte vaatamine käib 3500 krooni kohta, millest palju läks külmkappi. Kui palju asjadest Merly korvi pani, kas te teate?

  • Kahe saate jooksul saab vaatajale selgeks, et Merly ei talu võõraid lapsi ja üldse väikseid. Oma videopäevikus tunnistab naine peaaegu nutt kurgus: “Täna jäeti mul kõik kolm last korraga hoida. Parasjagu katsumus on. Tüdrukud on väga sõnakuulmatud. Ei teagi mida sellest arvata.”

-- Miks näidati Merlyt imikuga ainult siis kui pereisa kodus oli? Küsige produtsendilt. No kui sõnakuulmatud nad olid, ei oska mina öelda, ei olnud ju seal. Miskit nagu telerist oli näha, kuid nutumaiku Merlyl küll polnud, kas teate, et kaamerate ees on tavainimesed pinges ja ei käitu 100% loomulikult.

  • Mina arvan seda lõiku juba mitmendat korda üle vaadates, et jõle vastik on laste kallal näägutav ema. Või lapsi paluv, end omal moel justkui alandav ema. Ebameeldiv on seda kuulata, kuid kes meile, emadele, seda õpetaks? Ja kuidas oskaks olla täiskasvanu keegi, kes on ise alles täiesti laps või noh — vähemalt lapsik.

-- Sinu kommentaar on mitte lihtsalt lapsik, vaid ka solvav… ja mis solvavate kommentaaride kohta Delfi kommentaariumis öeldud oligi: mine loe läbi enne, kui oma tööd jätkad!