Kukkel suitsulõhe ja sulatatud juustuga

Rasva 18,4 g, 486 kcal

“Selles klassikalises kombinatsioonis on lõhe kindlasti kõige tervislikum tegija, kuna sisaldab rohkelt igapäevaselt vajalikke oomega-3 rasvhappeid,” nendib toitumisteadlane Sharon Natoli. Samas on kuklis ja määrdejuustus ohtralt kaloreid. Kui valid lahjema määrde, vähendad oma eine rasvasisaldust veerandi võrra; või kui asendad määrdejuustu avokaadoga, vähendad võileiva üleüldist rasvakogust lausa 60% võrra. Samuti on täisteraleib nisukuklile märksa tervislikum alternatiiv.

Kanavõileib jääsalati ja avokaadoga

Rasva 12,2 g, 391 kcal

See on suurepärane valik, aga mõne lihtsa vahetustehtega saab sellest võileivast veelgi tervislikum suutäis. Esiteks vaheta sai kiudainetest pakatava täisteraleiva vastu — see annab kauemaks ajaks täiskõhutunde, samuti sisaldab see rohkelt B-vitamiini ja rauda. Järgmiseks vaheta jääsalat (millel toitumisekspert Natoli sõnul pole erilist toiteväärtust) beebispinati või rukola vastu. “Mida tumedamad on salati lehed, seda rohkem on neis toitaineid,” selgitab Sharon Natoli.

Loe oktoobrikuu Marie Claire`st veel:
  • Demi Moore: "Olen üliõnnelik, et mul on niivõrd kena mees!"
  • Miks mehed naisi petavad? Meeste avameelne ülestunnistus.
  • Karjäär: naised, kelle hobist kasvas välja oma firma.
  • MOOD: kuidas kanda leopardi?
Röstsai singi, juustu ja tomatiga

Rasva 26,8 g, 687 kcal

Võileivareegel number üks: kasuta korraga ainult ühte valgurikast kattematerjali ja seda mitte rohkem kui 60–100 g (3 õhukest singiviilu), et vältida kalorite üleküllust. Käesolev isuäratav kooslus sisaldab aga kahte — juustu ja sinki — ning koos moodustavad nad rohkem kui 70% sinu päevasest soolavajadusest. Samuti sisaldab valge sai kordades rohkem süsivesikuid kui erinevad mitmeviljaleivad, nii et otsusta pigem tervislikuma variandi kasuks.

Foccacia (Itaalia nisuleib) grillitud köögiviljade ja pestoga

Rasva 46,4 g, 800 kcal

Väliselt tundub, et tegu on vägagi tervisliku valikuga, aga temas sisalduva õlikoguse tõttu on selles värvilises võileivas rohkem kaloreid kui kahes juustukoogi lõigus kokku. Õli pole siin kasutatud ainult köögiviljade grillimiseks, vaid see on ka pesto tähtsaimaks komponendiks ning samuti on energiaküllane nisuleib õliga üle pintseldatud. Lisaks hoiatab toiduekspert, et selles võileivas puuduvad valgud, mis pikema aja jooksul täiskõhutunde tagaksid.

Suuremat sorti hamburger

Rasva 71 g, 1010 kcal

Kui selle nahka pistad, siis on pool päevasest kalorikogusest juba kõhus. Aga kui sa just oled sunnitud kiirtoidukohast oma lõunaeine haarama, siis vaata ringi, ehk on võimalik midagi tervislikumat valida, näiteks rukkifileeburger võib kaloreid ja rasva sisaldada koguni poole vähem kui üks megaburger. Samuti on selles rohkem kasulikke toitaineid ja vähem tühje kaloreid. Kõige parem on siiski hamburger ise kodus valmis teha: võta kindlasti leib või mõni täisteratoode ja pane vahele taist sinki, hulgaliselt köögivilju ning kastmeks jogurtimajonees, maitsesta sinepi või mädarõikaga. Kaks põhireeglit hamburgeri juures: ära söö seda iga päev ja friikartulid jäta igal juhul mängust välja — need ei sisalda midagi kasulikku, vaid rasva, soola ja lisakaloreid.