Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse (RIA) asjatundjad usuvad, et see vähendab oluliselt olukordi, kus lapsed võtavad niisama nalja või kiusamise eesmärgil kellegi teise identiteedi, kasutades selleks näiteks tolle inimese pilti ja nime, ning avaldavad selle all valeinformatsiooni.

Lühidalt kokku võttes — karistusseadustikku tekkis uus paragrahv §157², mille sisu on järgmine:

”§ 157². Teise isiku identiteedi ebaseaduslik kasutamine Teist isikut tuvastavate või tuvastada võimaldavate isikuandmete tema nõusolekuta edastamise, nendele juurdepääsu võimaldamise või nende kasutamise eest eesmärgiga luua teise isikuna esinemise teel temast teadvalt ebaõige ettekujutus, kui sellega on tekitatud kahju teise isiku seadusega kaitstud õigustele või huvidele, või varjata kuritegu — karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.”

Kui varasemalt ei olnud politseil võimalik identiteedi kuritarvitamise korral midagi ette võtta, siis vastu võetud seadusemuudatus teeb sellest kriminaalkuriteo ning annab politseile võimaluse reageerida reaalse jälitustegevusena. Pole üldse oluline, miks võõra inimese identiteet võeti, kas niisama pulli pärast või mingil praktilisemal ettekäändel. Paragrahvi kohaselt piisab, kui seeläbi on ohvrist “loodud ebaõige ettekujutus”.

Soovitame kõikidel emadel-isadel lastele uut olukorda tutvustada ning selgitada, et see mis varem tundus süütu nali, on nüüd kriminaalkuritegu ning sõbra kiusamine naljaga pooleks võib lõppeda nii, et terve elu on rikutud.

Lisaks, juhul, kui olete hiljuti esitanud politseile avalduse identiteedivarguse teemadel ning saanud sellele negatiivse vastuse, siis soovitame uuesti selge avaldusega politsei poole pöörduda („on loodud ebaõige ettekujutus“). On väga võimalik, et uurimine takerdus tollal puuduva täienduse taha.