Praegusel ajal pannakse ka kõige leebemate naisolevuste kannatus proovile — toidupoed on ülerahvastatud, pidusid (ja valutavaid päid) on liiga palju ja need tüütud perekondlikud nõudmised — eksperdid väidavad, et õhus on tõelist stressitormi, sest tagatipuks on inimestel ka veel finantsmuresid rohkem kui tavaliselt.

“Stressirohked olukorrad tõstavad organismi kortisoolitaset ja põhjustavad heaoluhormoonide taseme langust,” selgitab raamatu “10 Simple Solutions to Stress” autor dr Claire Wheeler. “Ja kuna naised on loodud oma viha mitte agressiivselt ja otseselt väljendama, siis ilmnevad nende hormonaalsed muudatused vaevumärgataval moel — nad on lihtsalt pahas tujus.” See tähendab, et me hakkame torisema ja vinguma. Et sa omadega päris puntrasse ei läheks, soovitame lugeda meie kümmet strateegiat, kuidas rahu säilitada.

1. Kavanda kohustused, mis sind tõenäoliselt närvi ajavad — nagu uue peokleidi ostmine või keerulise tööülesande lõpetamine –, päeva esimesesse poolde. Kui sa need hilisemaks jätad, kulutad rohkem aega muretsemisele ja häirid oma tujukusega neid, kes sind ümbritsevad.

Loe Cosmo oktoobrinumbrist:
• Intervjuu: Eva Longoria evolutsioon.

• Naised pihivad: “Ma olin see teine.”

• G-punkt on taas teema.

• Cosmo eksperiment: nädal ideaalse naisena.

• Ciao, kontorirutiin!

• Tee ilutest ja leia just sinulikud meigitooted.

2. Mine koos sõprade või töökaaslastega kohvipausile, mitte üksi. Uuring näitas, et kofeiinilaksu grupis kätte saamine alandas stressi. Kui aga inimesed kohvi üksinda lonksasid, suurendas see stressitaset veelgi enam.

3. Lisa need veebilehed endale järjehoidjasse: CollegeHumor.com ja FunnyorDie.com. Ühe uuringu tulemuste järgi võib juba ühe naljaka videoklipi ootus vähendada stressihormoone kuni 70 protsenti.

4. Harjuta end “ei” ütlema. Kuna naised on sotsiaalsed olendid, kalduvad nad arvama, et on kohustatud minema igale poole, kuhu neid kutsutakse. Kui aga nõustud minema sinna, kuhu sa tegelikult minna ei taha, oled kibestunud ja ärritatud. Ütle parem, et sul on tähtis töö pooleli ja naudi oma vaba aega.

5. Tee endale kingituste, väljaskäimiste ja reiside eelarve. See on küll jube tüütu ja ehk ei õnnestu sul ka sellest kinni pidada, aga tunne, et oled oma rahaasjade peremees aitab ärevustundest vabaneda.

6. Hoia oma mehega koos olles suu kinni. Psühholoogid on avastanud, et ka vähesest füüsilisest kontaktist piisab, et vererõhku alandada ja ennast rahulikumana tunda.

7. Tee lühikesi intensiivseid harjutusi. Teadlased on avastanud, et need mõjuvad stressile paremini kui aeglasema tempoga treeningud. Nii et tunnise jooga asemel hüppa parem jooksulindile ja lidu kiire tempoga 20 minutit.

8. Kui oled liiga väsinud, et trenni teha, jäta jooksulint vahele ja lõõgastu spordiklubi saunas (või võta auravat dušši). Uuring näitas, et enda hellitamine — isegi kui see kestab vaid mõned minutid — on rahustava toimega.

9. Kui tunned, et oled valmis ebaviisaka inimese peale häält tõstma, räägi aeglasemalt. Pinges olles räägid kiiremini, see aga muudab su kehakeemiat ja nii võid suust tulistada sõnu, mida hiljem kahetsed. Kui räägid aeglasemalt, rahustab see su maha ja suurendab tõenäosust, et saad, mida tahad.

10. Ära sea endale liiga utoopilisi eesmärke. Kuigi mõtled, et nende püstitamine on justkui kohustuslik, siis tegelikult võid tunda end pärast seda pigem küündimatu ja survestatuna kui lootusrikka ja õnnelikuna. Selle asemel planeeri midagi käegakatsutavat.