Edukaks ei sünnita, läbilöögivõimeliseks kujunetakse. Meil kõigil on elamiseks tarvis palju energiat. Eluvõitluses tuleb ju ette kõikvõimalikke olukordi ja aegu. Rabedamatel aegadelgi on taas jalule tõusmisel ikka jõudu ja uut energiat väga vaja. Tarvis võita langusaeg ja edasi minna.

Võita soovijaile annab kindluse tema tagala tugevus. Kuid mis või kes muudab tagala tugevaks? Nii tugevaks, et ka võimalike tagasilöökide puhul ammutame sealt uut jõudu ja püsime sadulas. Et oleksime enesekindlamad ja vähem haavatavad.

Kui mõtleme, mis võiks olla selle energiavoo sisuks, siis tõenäoliselt on see kogu oma elukorralduse organiseeritus. Nii on vaja oma kogu elukorraldust jälgima hakata ja sealt üles otsida enda isikliku energia lekked.

Enam kulutab energiat meie korrastamata mõtlemine. Võtame vastu ju igasuguseid signaale ja soovitusi. Kõiki neid, ka ülihäid soovitusi, me tegutsemisjuhiseks võtta ei saa. Nad ei sobi meie elupilti, võimalustesse. Mõnede tarkade mõtetega pole midagi peale hakata vaid seepärast, et me ei tea millises taustsüsteemis need soovitused anti. Näiteks kui ravivate nõuannetega ei kaasne vanuselised või soolised erimäärad, on tark jutt ju poolik. Tarvitseb meil mingit poolikut nõuannet järgima hakata, selgub, et abi asemel kulutame lootustele rohkesti energiat. Seda olnuks vaja ju enda turgutamiseks, mitte pealiskaudse soovituse järgimiseks. Olgu meile teada, et õigem on tegutseda siis, kui oleme veendumusele jõudnud, mis on just meile kasulik. Selleks kulub küll aega, kuid veendumusele rajatud tegu või mõte on palju energiasäästlikum kui huupi kekutamine.

Teine oluline energialeke on korrastamata kodu. Koristama kodu, pesemata nõud, katkised jalatsid, riided, nõud, kasimata vannituba või kemps, seisvad kellad, rikkis kodumasinad hoiavad endas vangis palju energiat.

Tagala on nii kodune koht, selle pidev korrashoid, sh ka tolmu pühkimine, puhtad ja korrastatud panipaigad, kasitud kapi- ja voodialused, kohe pärast tarvitamist pestud sööginõudega (ka rohkete külaliste võõrustamiste järel), annavad sellise kodu elanikele suure annuse lisaenergiat. Boonusena lisandub veel kodusoojuse õnneparas temperatuur.

Ja iga päev, iga kord, kui kodunt jälle lähete, jätke tingimata maha korras elamine. Nii minnes olete liikluses organiseeritum ja tähelepanelikum. Tulles ootab teid ees uus, puhas energia, just seda te ju kodust ootategi.

Lõpuks panete tähele, et olete muutunud nõudlikumaks enda istumise, astumise ning väljanägemise suhtes Oma garderoobivariantide hoolikas korrashoid, aga ka läbimõeldud kandekoti valik ning mis peamine, sisu ja selle paigutus, tõstavad teie enesekindlust ja silmade sära.

Pingutuse reegli järgimine oma tagala kindlustamisel on muuseas nakkav. Ka teie lapsed, tõsi pärast teatud aega nõudvat nõudlikkust, hakkavad elama uues rütmis. Edukus algab iseendast, mitte aktsiate hinnatõusust.

Kadedaks saada pole põhjust. Kadedus on väga energiamahukas tunne ja edasi ei aita. Pigem mõelge nüüd kohe, kuidas saaks oma energiavarusid täiendama hakata, kodust lahkumata.

__________________
*) MÕNI MÕTE on Naisteka uus sari, milles tähelepanekuid elust endast teevad inimesed meie ümbert ja kõrvalt. Olgem siis tähelepanelikud!