Ilutööstus areneb äärmiselt kiiresti ning nii lisandub pidevalt uusi tooteid ja tehnoloogiaid. Kunagi kasutusel olnud meetodid kaovad unustusehõlma, kuid võetakse aastate möödudes uuesti kasutusele, aga siis juba uudse lähenemise kaudu. Näiteks 1980ndatel tulid turule hapnikukreemid — naha hapnikuomastamist parandavad tooted. Neid kreeme enam praegu ei mäletata, küll aga kasutatakse nüüdki neis kreemides sisaldunud toimeainet. Seda kujundatakse ümber tänapäevaselt mõjusaks, et toimeaine imenduks nahka paremini.

Viimane uudis ilutööstuses on nanotehnoloogia, mis just nüüdsama turgu vallutab. 15 aastat tagasi leiutati esimesed liposoomtooted — liposoom on lihtsamalt öeldes toimeainet nahka transportiv väike osake. Kui enne olid kosmeetikatooted rammusad ja tihked, sest enamik toimeaineid põhines õli alusel, siis nüüd on käes liposoomide aeg, mis moodsate transportööridena võimaldavad viia toimeaineid naha sisse väga õhulisel kujul. Nii muutusid ka kosmeetikatooted ise õhulisemaks, samuti muutus kergemaks ja paremaks nende lõhn.

Nanosoomsed (ehk väikeste liposoomide) tooted on inimese oma naharakust mitusada korda pisemad ja olenevalt toimeainest erineva suurusega. Võrdluseks võib öelda, et kui teha pastakaga täpp paberile, siis täpi sisse mahub miljon nanosoomi. Tänu sellele on teiseks muutunud ka toodete konsistents — moodsaimad ilutooted on vedelikud või üliõhukesed geelid. Tulevikus väheneb tavapäraste kreemide kasutamine veelgi, sest aktiivsetest nanosoomsetest toodetest — vedelikest — saame nahale vajalikud ained kätte. Tavakreemide ülesandeks jäävad nn lihttööd: kaitsta nahka tuule, pakase ja UV-kiirte eest.

Nanokosmeetika on uus suund ilutööstuses, mistõttu tuleb uutmoodi suhtuda ka oma tavapärastesse eelistustesse. Näiteks väheneb märgatavalt eri toodete arv iluhuvilise kosmeetikalaual. Seni on kasutatud eraldi näo-, kaela- ja silmakreemi, kuna nahk neis piirkondades on erinev. Nanosoomseid toimeaineid võib piserdada aga naha eri piirkondadele, kust mõjuosakesed igale poole edasi levivad.

Üks viimaseid uuenduslikke leiutisi on vöötteolt saadav väga väärtuslik seerum. Kuna teol on raske oma koda kaasas kanda, peab ta tootma lima, mis seda ülesannet kergendaks: aitaks mikroobide ja hõõrdumise vastu ning suurendaks kaitsevõimet. Teolima kosmeetikatoodete koostises tugevdab naha immuunsussüsteemi ja kiirendab naha uuenemist, tänu millele kasutatakse seda näiteks armiravis, aga ka muudes hooldustes.

Üks uus toimeaine ilutööstuses on resveratrool, mida saadakse punase viinamarja seemnetest ning mis sisaldab tugeva vananemisvastase toimega polüfenoole. Seda tarvitatakse otseselt toidulisandina, aga kasutatakse ka ilutoodete koostisosana. Kui enne on räägitud punase veini kasulikkusest, siis reservatroolis on vastav toime põhjalikult välja arendatud.

Staarina on ilumaailma sööstnud ka feerulahape, mida saadakse kaneelist. See on ideaalne toimeaine fotovananemise vastu (fotovananemine on väliskahjustustest tingitud naha muutumine). Feerulahappega naha koorimise ja seeläbi uuendamise trump on kiirus ja mugavus. Protseduur kestab vaid 30 minutit, ei tekita valu, märkimisväärset ketendust ega punetust ja annab väga häid tulemusi: reguleerib rasueritust, vähendab põletikke, ühtlustab naha tooni, kaotab tumedad laigud, samas pinguldab ja silendab nahka nähtavalt.

Mõni aeg tagasi tavatseti toodetel määratleda kindel sihtgrupp ja -eesmärk. Tänapäeval on kõik tooted hästi kombineeritud. Tugev ja efektiivne toode on multifunktsionaalne: ühtaegu nii UV- kaitsega, akne-, vananemis- ja pigmendivastane.

Ilualases tehnikas valitseb sama tendents, mis kreemides ja vedelikes — aparatuur on muutunud multifunktsionaalseks. Eri lainepikkustega saab teha eri teraapiaid. Aparaadid on hästi mitmetoimelised, püütakse kokku panna erinevaid variante — näiteks on ühes masinas ühendatud solaarium ja vibratsioontreeningu aparaat. Põhisuund mõlemas, nii füüsilises kui ka keemilises kosmeetikas on võimalikult vähe nahka traumeerides saavutada võimalikult paremaid tulemusi.

Allikas: Pulss

Ajakirja PULSS saab lugemiseks kaasa haarata järgmistest kohtadest: Kino Artis, Reval Cafed, spordiklubid MyFitness Status Club, Sparta, Kalev Spa, Horizon Travel jpt. kohtadest.