Emadepäevast maailma erinevates paikades

Meil kõigi on ta kusagil olemas — meie ema. Ja just talle võlgneme me tänu selle eest, et oleme sündinud siia ilma ja oleme just sellised, nagu oleme. Pole siis ime, et kõikjal maailmas austatakse emasid nende erilise koha eest meie elus. Kuidas erinevates paikades seda tehakse, sellest pakukski alljärgnevalt pisikese ülevaate.

Emadepäev Serbias - nn. materice on sealse rahva hulgas väga populaarne püha, mida tähistatakse lastepüha nn. detinci, järgsel pühapäeval. Ajaliselt langeb lastepüha detsembri esimesele pühapäevale. Selleks päevaks kutsuvad vanemad oma lapsed enda juurde ja ei lase neil enne lahkuda, kui nad on midagi head teinud. Järgmisel pühapäeval teevad lapsed omakorda emadega sama.

Emasid hoitakse enda ligiduses seni, kuni nad on ostnud neile midagi maitsvat või muudmoodi neid hellitanud. Kolmandal pühapäeval juhtub sama isadega. Nn. ocevi ajal püüavad lapsed oma isasid kas voodite või toolide külge kinni siduda, et neilt lubadusi välja meelitada. Isad peavad vabanemiseks lubama osta jalanõusid, kasukaid jms. — kallihinnalisi kingitusi. Need, vahetult enne jõule antud kingilubadused, täideti jõulukinkide näol. Milline kaunis järgnevus “suguluspühadele”!

Hispaanias ja Portugalis on emadepäev 8. detsembril. Seda päeva tähistatakse piduliku söömaajaga, mille käigus ühtlasi austatakse ka Neitsi Maarjat. Ka mujal Hispaania-Portugali kultuuritaustaga maades on emadepäev väga tähtsal kohal, kuid tähtpäeva paiknemine kalendris varieerub suuresti. Nii tähistatakse emadepäeva Mehhikos 10. mail. Kui sel päev juhtub olema tööpäev, siis antakse see kõikidele emadele vabaks, et nad saaksid olla koos lastega kodus ning seda päeva üheskoos nautida. Emadepäev antakse koolilastele vabaks. Argentiinas pühitsetakse emadepäeva oktoobris. Mujal Ladina-Ameerikas aga maikuus.

Emadepäev Suurbritannias on traditsiooniliselt maikuu teisel pühapäeval. Teda aetakse sageli segamini traditsioonilise anglikaani kirikupühaga — vanematepäevaga, mis langeb neljandale pühapäevale suure paastu (lihavõtted) ajal. Nende päevade traditsioonid on sarnased ja aegade voolus on üha populaarsemaks muutunud just emadepäev.

Indias tähistatakse emadepäeva kümnepäevaste pidustustega oktoobrikuus. Seda kutsutakse Durga Puja. Festivaliga austatakse hinduismi ühte tuntuimat jumalannat, Durgat, ja läbi tema ühtlasi kogu emadust.

Emadepäeva traditsiooniga tuletatakse meile meelde, et emadus väärib pidevat tunnustust ja emad väärivad austust ja tähelepanu mitte ainult emadepäeval.

Kui teie lähedased elavad kaugel eemal võõral maal

Nagu nägite, ei peeta emadepäeva mitte kõikide rahvaste juures maikuu teisel pühapäeval. Hea oleks teada, millal seda tehakse. Selleks väike meelespea:

  • Norras — veebruari teine pühapäev

  • Argentiinas — oktoobri teine pühapäev

  • Liibanonis — esimene kevade päev

  • Lõuna Aafrika Vabariigis — maikuu esimene pühapäev

  • Serbias — kaks nädalat enne jõule

  • Hispaanias ja Portugalis — 8. detsember

  • Prantsusmaal ja Rootsis — maikuu viimane pühapäev

    Sügavmõttelisi ütlemisi emade kohta

    Paljud suurmehed on öelnud ja kirja pannud palju kauneid ning sügavaid mõtteid oma emadest. Vaadake ja lugege. Ehk soovite ka ise midagi olulist neile lisada:

    “… kõik, mis mul on, võlgnen ma oma emale.”

    George Washington

    “Emade käed on tehtud hellusest ja õnnistatud on nende laste uni, kes neil magavad.”

    Victor Hugo

    “Jumal ei suuda olla korraga kõikjal ning seetõttu lõi ta emad.”

    Anonüümne kirjanik

    “Emadus…. Kogu armastus algab ja lõpeb seal…”

    Robert Browning

    “Ema süda on lapse koolituba.”

    Henry Ward Beecher

    “Kõik mis ma olen ja milleks ma eales loodan saada, võlgnen ma tänu oma inglile — emale.”

    Abraham Lincoln

    “Ema on nagu Jumala nimi väikese lapse huultel ja südames.”

    William Makepeace Thackeray

    “Mis on kodu ilma emata?”

    Alice Hawthorne

    “Kes armastaks mind tingimusteta, ka muret tehes, ka kuritöös, ka eemal olles, lõputa? — See oled Sina, mu ema.”

    Thomas Carlyle

    “Kui Jumal lõi ema, siis pidi ta valgustatud saama ja looma ta kiiresti — nii rikas, nii sügav, nii jumalik, nii täiusliku hingega, jõuga ja iluga sai ta looming.”

    Henry Ward Beecher

    “Mul on tunne, et mu elu algas armastuse ärkamisega ema vastu.”

    George Eliot

    “Emad on Jumala armu peegeldus maailmas.”

    William R. Webb

    “Kaob noorus, lõpeb armastus, lahkuvad sõbrad: ema salajane armastus aitab seda kõike üle elada.”

    Oliver Wendell Holmes

    “Mitte kusagilt pole leida sellist sõprust ja armastust nagu on vanemal oma laste vastu.”

    Henry Ward Beecher

    “Arusaamaks oma ema armastuse suurust tuleb matta omaenda laps.”

    Hiina vanasõna

    Mida teha, et muuta emadepäev meeldejäävaks sündmuseks?

    Sellel päeval ei saa ükski südamest tulnud tegemine valesti minna, uskuge mind. Läks hommikukohvi juurde tehtud kook lapse käes pisut kõrbema? See pole küll mingi probleem! Kas jook tuli lahja või hoopis tökatkange? Kah mul asi! Meetrisel roosil on õis pealt murdunud? Tühja sest, lill on lill!

    Iga asi, eriti väikese kinkija käest, on väärtus omaette: sest see on tehtud TEILE. Kõva kallistus ja põsemusi ning küll teie magu nii lahja kui kõrbenu, sellel ainsal korral aastas välja kannatab! Oleme ju kõik pärit lapsepõlvest ja oleme, tunnistame me seda või mitte, kellelegi alatiseks lapsed… Emadepäev on armastuse ja elu igikestvuse austamise püha.

    Sõpruskondlik emade — tütarde teelaud

    Kas poleks meeldiv oma sõpruskonna kõiki emasid-tütreid sellel pühapäeval koos näha? Uskuge: juttu ja lõbu jätkuks kogu päevaks! Ning ei tohiks unustada ka vanaemasid- vanavanaemasid. Pealegi võiks siit välja kasvada meeldiv iga-aastane traditsioon, kus võõrustajaks oleks igal aastal erinev kodu. Perenaisele võiks jätta teekeetmise ja hiljem, mitte just kõige meeldivama, nõudepesemise kohustuse. Iga külaline aga tooks tulles kaasa midagi isetehtut: koogi, küpsiseid, pirukaid, tikuvõileibu jne. Nii oleks igaüks osaline ja peolaud kujuneks vägagi huvitavaks. Peo lõppedes võiks peale uue peokoha kokku leppida ka veel näiteks selles, et järgmisel korral teeb igaüks midagi uut.

    Ava endas oma lapsepõlv

    Kas mäletate ennast oma lapsepõlves? Millest te kõige rohkem unistasite? Mida te tahtsite ilmtingimata suureks saades teha? Äkki on midagi, millest te siiani oma alateadvuses salamisi unistate? Kas mitte teie enda lastel pole sarnaseid unistusi? Kas te mitte neidsamu asju, mis olid teile tabud, ei keela ka neile? Võiks esitada endale palju ja sageli vastusteta jäänud küsimusi…

    Võibolla tulekski tubase peolaua asemel hoopis minna ammuunistatud või -unustatud paika, teha midagi pöörast, minna kasvõi poodidesse ja osta-vaadata üheskoos midagi, mida hingepõhjas ihanud olete? Ja ikka kõik koos nagu loodus loonud: emad ja lapsed. Kas poleks meeldiv jäädvustada kaunist kevadpäeva traditsioonilise lilleistutusega aias. Istuda väljas kamina või lõkketule ääres ja kerget einet võttes lasta mälestustel vabalt voolata, sest rohkem kui ihutoitu vajame me hingetoitu. Vaadakem koos lapsepõlve ja noorusaja pildialbumeid. Lapsed on tänulikud vaatajad-kuulajad.

    Nad elavad teie lapsepõlvemälestustega samas ajas ja te muutute nende jaoks samasugusteks arglikeks, eksivateks, unustavateks jkm., nagu nad ennast sageli teie ees ise tunnevad — te muutute nende silmis emadest inimesteks. Unustage hetkeks, et te elate suurte maailmas, kus üks päev ajab oma tegemistega teist taga….

    Ilusat saabuvat emadepäeva!