1. Mõtle millelegi meeldivale. Kõige rohkem kardame me teadmatust. Seetõttu õpi oma „vaenlast“ tundma. Püüa mõned päevad enne lendu ette kujutada, mis juhtuma hakkab. Astud lennukisse, istud, kinnitad rihma… Kas on juba õudne? Kui jah, mõtle kohe millelegi meeldivale. Kujuta näiteks ette, et lebad juba troopilisel rannal, käes kokteiliklaas ning kuulatad lainete rahulikku laksumist. Kui oled maha rahunenud, kujuta ette järgmist reisi etappi — lennuk tõuseb, lendab ja maandub. Iga kord, kui tunned hirmu, mana silme ette meeldivaid pilte. Treeni kasvõi kord päevas. Siis on lennukis kergem.
  2. Ütle, et sa kardad. Aerofoobia all kannatavad paljud inimesed. Seetõttu on lennuliinid sellisteks reisijateks valmistunud. Kui sa lennukisse sisenemisel ütled, et ei kannata hästi lende, siis eraldatakse sul koht lennuki esiosas, kus turbulents ei ole nii tuntav. Stjuardess soovitab sul veidi juua või annab rohtu — mõlemad rahustavad. Niipea kui tunned tugevat hirmu, asub keegi sinuga vestlema. Võimalik, et sümpaatne stjuuard võtab su värisevad peod oma käte vahele.
  3. Loe kümnest üheni. Hirm väheneb, kui sa lõdvestud. Leia oma viis rahunemiseks. Võid näiteks hakata lugema kümnest allapoole. Ütle endale: „Kümme tähendab seda, et ma närveerin hirmsasti, üheksa — kardan juba veidi vähem, kaheksa — ikka vähem ja vähem… kuus — olen juba rahunemas, viis — olen aina rahulikum… kolm — ma hingan rahulikumalt, kaks — hingan väga rahulikult, üks — olen täiesti lõdvestunud“. Korda harjutust 10 korda.
  4. Tegele millegagi. Hirm võtab meilt nii palju ruumi, kui me seda talle võimaldame. Ega asjata pole inimesed, kellel pole midagi teha, pidevalt millegipärast mures. Võta lennukisse kaasa midagi lugemiseks, kõige parem oleks detektiivromaan. Peamine, et sa alustad lugemist juba kodus ning see on sinu jaoks põnev.
  5. Sulge väljavaade aknast. Mida vähem on asju, mis sulle meenutavad, et viibid õhus, seda parem. Tõmba aknaeesriie ette, et mitte näha, kuidas lennuk õhku tõuseb. Räägi kõrvalistujale oma foobiast. Saad endale kindlasti liitlase, kes laskub sinuga vestlusse, kuna ei soovi, et sa hirmu kätte lämbuksid.
  6. Maga, kui suudad. Palu, et arst kirjutab sulle selleks lennuks välja unerohtu. Räägi talle, kui kaua lend kestab. Enne kui võtad tableti, hoiata teenindajaid, et nad ei ärataks sind söögi ajal. Kui ärkad, on lennuk juba maandumisrajal. Et sa nii hästi magasid, premeeri end millegi meeldivaga. Olgu need vähemalt uued kingad!

Allikas: Planeta Ženštšinõ, 12’2010