Luuderohi on dekoratiivtaimede hulgas nagu Amy Winehouse: miljonid on temast võlutud, kuid samal ajal kirutakse teda ka karmide sõnadega. Ka luuderohi on tihti õela laimu ohver: me kasutame igihaljast dekoratiivtaime küll toa kaunistamiseks, kuid häbistame teda samal ajal, pidades luuderohtu troostituks taimeks, mis on mürgine, pakub putukatele peavarju ning purustab vabalt looduses kasvades oma metsikute ja ohjeldamatute juurtega iga müüri. Sealjuures on taimel aga palju talenti: pinguldab nahka, tugevdab juukseid ja kaitseb tedretähnide eest.

On aeg seda intrigeerivat taime lõpuks tunnustama hakata! Miks luuderohi nahale ja juustele hästi mõjub ja kuidas seda kehahoolduseks kasutada saab, on alles viimastel aastatel uurima hakatud ning tulemused on näidanud, et taime lehed sisaldavad saponiine ja polüfenoole. Saponiinid on inimeste jaoks mürgised, aga ka teised elusolendid väldivad neid — luuderohu jaoks on nad relvaks sissetungijate ja vaenlaste vastu. See niinimetatud kaitseaine hoiab taimi näiteks seente eest.

Polüfenoolidel on sarnane funktsioon ning nii suudavad nad teiste hulgas ka näiteks UV-kiiri tõrjuda. Miks me siis kõigest hoolimata iluprotseduuridel ennast luuderohuga ei mürgita? Moodne kõrgtehnoloogiline kosmeetika tõmbab taime lehtedest ja harudest välja vaid igale hoolduseesmärgile vastavad ning soovitud toimeained. Üle maailma kasvab umbes 400 luuderohu liiki, „kosmeetilise kütusega“ varustavad meid aga ainult „õela taime“ kuivatatud lehed ja harud.

Hooldusvahendites mõjub luuderohi antimikroobselt, tugevdavalt ja virgutavalt. Peale selle parandab poorset nahka ja tugevdab nahakudesid — arvutud ihupiimade ja dušigeelide tootjad kasutavad selle pinguldavat mõju, et produkti paremaks muuta. Naturaalse kosmeetika puhul kasutatakse lehti tavaliselt tervetena, peenestatult või läbikeedetult, et neid siis ekseemi, tedretähnide või tselluliidi vastu aitavatesse kreemidesse ja maskidesse lisada.

Lisaks parandab luuderohi puhastatult (sellest filtreeritakse hoolikalt välja tanniinid) verevarustust ja hoiab kollageeni- ning elastaanikiud elastsetena (tselluliidi- ja kortsudevastastes kreemides). Koos riisikliide ning päevalille ekstraktiga seob luuderohi keskkonnamürke ning muudab pigmendilaike heledamaks.

Võib-olla kasutate te juba kaua luuderohu jõudu sisaldavat kreemi? Vaadake ilutoote koostisosade nimekirja, seal seisab sellisel juhul „Hedera Helix“ või „Ivy“ — nii kõlavad vastavalt taime ladina- ja ingliskeelne nimetus. Seega pole luuderohi üldsegi mitte nii troostitu, kui arvatakse. Ja kui me juba ebatavalist tunnustama asume, siis järgmisest Amy Winehouse’i õnnetusega lõppevast esinemisest vaatame juba lihtsalt mööda!

Allikas: www.petra.de