Kui Halle Berry lõpetas oma neli aastat kestnud püsisuhte igati ontliku Gabriel Aubryga, olime me pehmelt öeldes jahmunud. Oli ju Halle selja taga aukartustäratav nimekiri nurjunud suhetest — kaks lahutust ja nii mõnedki truudusetud eksid. Meile tõepoolest tundus, et ta oli lõpuks leidnud endale õige mehe. Aga võta näpust. Mis siis ikkagi juhtus? Halle’le lähedal seisvad isikud on väitnud, et naine on nii armastusepelglik, et vältimaks järjekordset haiget saamist, jätab ta mehe enne maha, kui viimane jõuab talle pettumuse valmistada.

“On igati tervislik, et kogemus halvast suhtest muudab su pisut ettevaatlikuks,” selgitab raamatu “Romance Rehab” autor, psühholoog Jan Hoistad. Ent kui üks negatiivne kogemus minevikust ähvardab saboteerida igaveseks sinu armuelu, tasub midagi ette võtta.

Elu miiniväljal

Tasub hoiduda märkustest stiilis: “Mu eks pettis mind. Miks sina peaksid teistsugune olema?” Sellega tekitad sa oma peikas tunde, nagu sa ei usaldaks ega tunneks teda. Samuti oled loonud temast negatiivse stereotüübi, ilma et ta ise selles süüdi oleks.

Loe veebruaris Cosmopolitanist:
* Vallalise tüdruku talvemõnud

* Mida peaksid teadma iluoppidest

* Naine, kus su koht on?

* Seksi nagu puhkusel

* Kas sul on digitaalne deprekas?! Aitame vabaneda...

Bethany Heitmani sõnul on endaga  halbu kogemusi kaasas kandvatel naistel kombeks reageerida ülemäära käitumisele, mis meenutab kas või natukenegi nende ekse. Näiteks võib ta minna täiesti endast välja, kui mees tõstab vaidluse käigus veidigi häält — see toob meelde vägivaldse eksi. Või heita mehele ette, et ta ei helista piisavalt tihti, muutes niiviisi naisele helistamise tüütuks kohustuseks, mida kontrollitakse.

Lase minevikust lahti

Psühholoog ja raamatu “Why Can’t You Read My Mind?” autor Jeffrey Bernstein usub, et probleemi teadvustamine on juba suur samm olukorra paranemise suunas. Kuna parim viis tulevikku ennustada on vaadata minevikku, siis uuri veidi tema tausta. Kas ta suhted mõne oma eksiga on sõbralikud (või vähemalt ei räägi temast halvasti)? Kas tal on lähedane suhe oma perekonnaga? Kas ta lähikonnas leidub inimesi, kes teda peikaks soovitada julgevad? Kui saad neile küsimustele jaatavalt vastata, siis on sul olemas piisavalt tõendusmaterjali, et see mees oskab teie suhet hoida.
Samuti pane tähele, mida sinu sõbrad ja perekond temast arvavad. Just nemad soovivad sulle parimat ning nad ei tahaks näha, kuidas sa haiget saad. Kui sa kõikidest headest märkidest hoolimata kuidagi ei suuda oma ebakindlusest üle saada, siis räägi sellest kellelegi, keda võid usaldada, või pöördu psühholoogi poole. “Kuid loobu parem mõttest teda sinna kaasa meelitada — sinu peika ei pea sinu muresid lahendama,” soovitab Hoistad.

Kaval viis oma ebakindlusest võitu saada on hoolitseda selle eest, et su enda elu oleks piisavalt põnev. Selle asemel et panna oma kuti õlgadele sinu õnnelikuks tegemise raske vastutus, tegele parem oma hobidega.

Oma elu vürtsitamine ägeda karjääri, lahedate sõprade ning põnevate hobidega võib anda sulle totaalse ego-boost’i. See aga muudab su mehe silmis suisa vastupandamatuks… ning armastusväärseks ka pikemas plaanis.