Seda te võite teha täiesti möödaminnes ning see aitab paljude igapäevaste vaevuste puhul, peletab väsimust, lõdvestab pingeid, parandab mälu ja tõstab enesetunnet. Proovige. See on üsna lihtne.

Esimesel pilgul näeb see välja nagu mingi lastele mõeldud mäng. Just-nagu peaksid seinale ilmuma liikuvad varjupildid ammuli aetud suudega jänestest ja koertest, mida te kindlasti mäletate lapsepõlve aegadest.

Sõrmejoogal on sellega natuke sarnasust. See ei ole küll üldse mingi mäng, aga sellele vaatamata näeb ta välja veidi lastepärane. Sõrmejoogal on tohutu mõju kehale tervikuna. See on jooga lühiprogramm, mis on just ideaalne stresside all kannatavale ja pidevalt ajahädas olevale inimesele. Juba sõrmede lihtne, kord õrn, kord kerge survega kokkupanemine, rahustab või siis ergutab, tõrjub väsimust, teravdab kontsentratsioonivõimet, aitab unetuse puhul, tugevdab immuunsussüsteemi, tõstab enesetunnet ja sisemist harmooniat.

Eelduseks on, et te hoiate oma sõrmi kümme minuti jooksul teatud asendis - nii nagu on näha fotodel. Seda tuleks teha kaks, veel parem, kolm korda päevas. Sõrmejooga on pärit ayurveda'st, traditsioonilisest hindu meditsiinist. See ürgvana India tervendamismeetod on äratanud huvi ka Euroopas. Ayurveda's on suur tähtsus kätel.

Käejoontes ei ilmuta end mitte ainult inimese minevik ja tulevik, vaid igale sõrmele on omistatud kindel sisemine funktsioon. Peale selle on nad ka universumi viie elemendi - tule, vee, maa, õhu ja taeva (eetri) - väljendajad. Nii traditsiooniline Hiina meditsiin kui ka India terviseõpetus lähtuvad enamike haiguste puhul algelementide vahelise tasakaalu rikkumisest. Kõik maa peal toimuv, ka inimkeha oma toimimistes, allub kosmilistele energiavoogudele.
Pöidla vastavus on tuli, nimetissõrmel - õhk, keskmisel sõrmel - taevas, nimeta sõrmel - maa ja väikesel sõrmel - vesi.
Vastavalt sõrmede asendile võib kehas viit jõudu mõjutada ja tasakaalustada. Ida terviseõpetuste põhjal tunneme me end ainult siis hästi ning oleme kehaliselt ja vaimselt terved, kui meie kehas need viis elementi on omavahel tasakaalus. Indias nimetatakse neid erinevaid sõrmejooga asendeid "mudra"'deks". Need mitte ainult ei tervenda, vaid neil on ka vaimne tähendus. Lihtsuse mõttes me jääme mõiste "mudra" juurde, kuna meil puudub siin täielikult filosoofilis-religioosne tagapõhi. Me alustame lihtsalt praktiliste harjutustega.

Ei ole mingit raskust panna sõrmi mitmesugustesse asenditesse. Kui te igat asendit teatud aja hoiate, siis vana õpetuse põhjal te panete organismis käima võnked, mis võimaldavad kehal ja vaimul taastada kaotatud tasakaalu. Mudra'id te võite igal pool ja alati teha, kui teil käed jõude on: näiteks olles autos kaassõitja, lugemisel, mõtlemisel, teleka ees, istudes, seistes, pikutades või jalutades. Siiski: tervenemine sõltub sellest, kui regulaarselt te neid harjutusi teete -nimelt on vajalik harjutada kaks kuni kolm korda päevas.

Üldiselt peab mudra'id mõlema käega korraga tegema. Teatud harjutuste puhul on vältimatu mõlema käe kooslus. Mõnede harjutuste puhul piisab ühe käega tegemisest.


Ärge vahetage liiga kiiresti harjutusi. Kontsentreeruge korraga vaid ühele probleemile, või siis nõrgale kohale oma organismis või teie seisundites, millest te heameelega lahti tahaksite saada. Otsustage ühe sobiva mudra kasuks ja tehke seda seni, kui see mõjuma hakkab.

Mõnikord saabub soovitud mõju mõne päeva pärast. Kroonilistest vaevustest lahtisaamisel peab teil küll rohkem püsivust olema... Tulemused ilmnevad enamasti siis nädalate, mõnikord kuude pärast. Muide, mudra'del on ka üks tore kõrvalefekt. Nad teevad teie sõrmed paindlikumaks. Teie käed muutuvad ilusamateks, graatsilisemateks ja väljendusrikkamateks.

1. Tugevdab immuunsussüsteemi, hoiab tervena ja tugevana:
Pöial ja nimeta sõrm panna kokku. Nimetissõrm toetub esimesele pöidlaliigesele. Kergelt suruda.










2. Aitab eemaldada kehast jääk- ja mürkaineid:
Ühendada keskmine sõrm, nimeta sõrm ja pöial. Teised sõrmed sirutage välja.









3.Tõstab vitaalsust, tõrjub väsimust ja närvilisust:
Pange kokku nimeta sõrm, väike sõrm ja pöial. Teised sõrmed sirutage välja.










4.Tõstab enesetunnet:
Parema käe pöidlaga suruda vasakule käepäkale (survetundlik punkt), hoida kinni ja parema käega võngutada vasakut kätt. Siis vahetada käed ja teha sama.








5.Parandab kontsentreerumist ja alandab vererõhku:
Pöial ja nimetissõrm kokku panna. Teised sõrmed sirutada lõdvalt välja.









6.Aitab üle saada kehalisest nõrkusest:
Nimeta sõrm ja pöial kerge survega ühendada. Teised sõrmed sirutada lõdvalt välja.








7.Mõjub lõdvestavalt, rahustab närve ja hinge:
Rusikad kokku panna, pöidlad on sirged. Hingata sügavalt sisse, samas teha rusikad lahti, sirutada sõrmed välja, nii et sõrmeotsad on vastamisi. Painutada sõrmi taha, nagu moodustuks sõrmedest avanev õis. Väljahingamisel rusikad uuesti kokku panna.