RETSEPT: Lihtsad ja täidisega lihapallid
Kiireim võimalus segatud taignast küpsed pallikesed saada, on ahjuplaat. Laod aga kõik kenasti küpsetuspaberiga kaetud (siis pole õli vaja!) plaadile ja pistad ahju. Eelkuumutatud 225 kraadises ahjus küpsevad lihapallid umbes 15-20 minutit.
NB! Põhitaigna kogusest jätkub 40 argise või 60 pidulikuma pallikese tarbeks. Lihapallidele võid ka ise koduse kastme teha näiteks prantsuse sibulasupi segust ja lahjemast hapukoorest.
Lihapallitaigen
500 g hakkliha
0,5 dl riivsaia
2 dl hapukoort
1 ps Knorr prantsuse sibulasupi kuivsegu
1 muna
Sega kõik ained sobivaks massiks ning anna umbes pool tundi maitsestuda. Seejärel vormi niisutatud käega soovitud suurusega pallikesed. Küpseta eelkuumutatud, 225 kraadises ahjus umbes 15-20 minutit.
Kui need nö traditsioonilised lihapallid ära on tüüdanud, siis tee vahelduseks mõni järgmistest variantidest:
Õunaga maitsestatud lihapallid
2,5 dl vedelat (mitte sulatatud!) margariini näit. Flora Culinesse
1 dl riivsaia
0,5 tl soola
0,5 tl valget pipart
0,75 spl vasika fondi ehk kontsentreeritud lihapuljongit
1 sibul
2 küüslaugu küünt
2 muna
3 õuna riivituna või peeneks tükeldatuna
700 g hakklihasegu
Fetasõbra lemmikud
1 pk prantsuse sibulasupi kuivsegu
400 g veise hakkliha
1 muna
1,5 dl vett
0,5 dl riivsaia
2 tl basiilikut
150 g feta juustu murendatuna
Mozzarellaga mahestatud lihapallid
1 pk prantsuse sibulasupi kuivsegu
400 g veise hakkliha
1,5 dl vett
1 muna
0,5 dl riivsaia
125 g mozzarella juustu ribadena (ära lõika, rebi!)
0,5 potikest basiilikut
Täidisega lihapallid
Teguviis meenutab rullbiskviidi või sushi tegemist: surud taigna sobivas laiuses paberiga kaetud ahjuplaadile ja tõstad ühe reana toorjuustus lusikaga paigale, seejärel rullid taigna üheks pikaks toruks ja lõikad küpsetamiseks sobivad jupid. Soovi korral võid niisutatud peos neist ka pallikesed veeretada.
2 dl vett
1 dl riivsaia
1,5 spl loomaliha või vasika fondi ehk kontsentreeritud lihapuljongit
500 g hakkliha
1 tl soola
0,25 tl viie pipra segu