Küsisime kümnelt Tallinnas õppivalt neiult, milliste rahasummadega nad lõpetamisel arvestavad ja kas nad arvavad, et suuremad kulutused kuuluvad loomuliku osana selle juurde. Arvamusi ja väljaminekuid oli seinast seina: kui üks neiu sai kingad ja kleidi kätte 50 euroga ning soengu ja meigi ise tehtud, siis teises otsas seisis lõpetaja, kelle kulutused välimusele ületavad suisa 1000 eurot.

Kleidid ja kingad

Suurem osa vastanuid leidis endale sobiva kleidi poest, kuid mitmed lasid endale ainulaadse kleidi spetsiaalselt tähtsaks päevaks valmis õmmelda. Õmbleja tehtud töö läheb tihtipeale kallimaks, kui poest ostetu ning ainulaadsele rõivale võib kuluda suisa 500 eurot. Soodsaimalt saadi poekleit kätte 25 euroga. Keskmiselt kulutati kleidile 60-70 eurot.
Kõik vastanud ostsid endale lõpetamiseks ka uued kingad ning nende hinnad kõikusid 25 eurost 450 euroni.

Vaid kolm tüdrukut usaldavad oma ilu enda kätesse ning ei pöördu lõpetamise päeval ilusalongi jumestust või soengut tegema. Ülejäänud arvestavad kulutusteks salongis sõltuvalt protseduuridest 20-90 eurot.

Muud kulutused

Kulutused ei piirdu ainult välimusele minevate summadega. Väga populaarsed  on lõpureisid, lõpupidudest rääkimata - mõlema peale võib kuluda üpris arvestatav summa. Lõpureise on aga erinevaid, väikesest ja soodsast Lõuna-Eesti reisist enam kui 700 eurot maksva soojamaareisini välja. Samuti on suurema osa neidude vanematel plaanis lõpetajale helde kingitus teha ning kindlasti korraldatakse ka perekondlik istumine, kuhu läheb samuti raha.

Mida arvavad lõpetajad ise?

Kas sellised kulutused on õigustatud või mitte? 90% vastanuist ütlesid, et isegi, kui kuluvad suured summad, lõpetatakse keskkool vaid üks kord elus ning see on seda väärt.

„Ma ei karda raisata raha kleidile, mida saan kanda ka edaspidi ja mis ei jää kappi seisma.  Kuid õpetaja lõpukingi eest kogu klassil 10 eurot maksta on küll utoopiline. Lõpureis on samuti on seda väärt, kuna arvatavasti on kõik viimast korda koos. Pidulik üritus maksumusega 32 eurot on ka õpetajate tahtel , mis arvatavasti ei tasu nii suurt summat ära. Tuleme rahaliselt välja, kuid kulutused on kindlasti ikka päris suured ja usun et nii mõnigi vaevleb selle probleemi käes."

„Minu pere jaoks on kvaliteet alati oluline olnud. Raha peale me sel hetkel nii väga ei mõtle, kuid oma võimeid üle samuti ei hinda. Suured sündmused on investeerimist väärt, need on hetked kogu eluks. Kuna Eesti rõivavalik on väga ühekülgne, siis eelistan pigem piinlikku momenti ennetada ja lasta endale ainulaadne kleit õmmelda. Kleit tuleb unikaalne, aga ka praktiline, sest saan seda hiljem kanda. Seetõttu ei ole mul rahast kahju."

Vaid üks neiu tõdes, et kooli lõpetamisele kuluvad summad on mõttetult suured ning pole seda väärt.

„Minu jaoks on lõpetamine üpris tähtsusetu ja peale sunnitud traditsioon. Leian, et selle rahaga saaks nii muudki korda saata."

Kallis lugeja, millised on sinu meelest sobivad kulutused? Kas nii suured summad on õigustatud?