Valud kestavad tavaliselt paar päeva. Kõht on ka krampis. Samas on ka igapäevaselt tihti kõrvetised ja seest justkui näriks. Kas selline päevade valu on normaalne või peaksin pöörduma arsti poole? Kas on olemas mingeid ravimeid, mis kõhtu lõdvestaks ja võtaks ära valu? Sest tavalised valuvaigistid hakkavad oma mõju kaotama.

VASTUS:

Tere!

Saan aru, et sinu mureks on tugev ja talumatu alakõhuvalu menstruatsiooni ajal.

Valu menstruatsiooni ajal on täiesti normlaane nähtus ja selle olemasolu ei tähenda, et midagi valesti oleks. Osadel naistel on menstruatsioonivalud nõrgemad, teistel tugevamad.

Menstruatsioonivalud on tingitud prostaglandiinidest, mis vabanevad emaka lihaskestas menstruatsiooni ajal ning emaka kokkutõmmetest. Emaka limaskestas on palju närviretseptoreid mis annavad emaka kokkutõmmete ajal tugevat valu.

Lisaks kõhuvaludele võib esineda iiveldust, oksendamist, väsimust, närvilisust, uimasust, kõhulahtisust ja peavalu. Seda seetõttu, et prostaglandiinid mõjuvad ka teistele elunditele.

Soe dušš või vann, kuuma veega kott või pudel alakõhule lõõgastab lihaseid ja leevendab valu. Ka kehaline aktiivsus aitab valusid vähendad, küll tuleks hoiduda ülemäärasest füüsilisest pingutusest. Valuvaigistavatest tablettidest on soovitatav kasutada näiteks ibuprofeeni (on saadaval apteegis käsimüügis). Vastavalt vajadusel võib võtta 400mg 3 - 4 korda päevas. Valuvaigistav tablett on soovitatav võtta juba siis, kui tunned, et valud hakkavad. Kui valu on juba väga tugev, siis valuvaigisti mõju ei pruugi olla efektiivne. Mõnikord piisab ka ühest tabletist esimesel päeval.

Menstruatsiooniaegset valu aitavad leevendada ka hormonaalsed rasestumisvastased preparaadid. Neid kasutades pole enne menstruatsiooni kõhus ebameeldivat tunnet, valud kaovad või jäävad tunduvalt väiksemaks ja ka vereeritus jääb vähemaks. Rasestumisvastased vahendid on saadaval apteegis retsepti alusel, mille väljastab naistearst.

Kui tunned, et tavavaluvaigistid ka regulaarse võtmise korral ei aita, ning leiad, et menstruatsioonivalud on aja jooksul hullemaks muutunud, siis soovitan pöörduda naistearsti vastuvõtule ja temaga nõu pidada kuidas menstruatsiooniaegseid valusid paremini leevendada. Vajadusel kirjutab naistearst retsepti tugevamatele valuvaigistavatele ravimitele.

Parimate soovidega,

Aivi Sepp

LTKH noorte nõustamiskeskuse ämmaemand

Eesti Seksuaaltervise Liidu internetinõustaja