"Lisaks menüü- ja retseptisoovitustele oleme loonud internetipõhise, tasuta toitumisprogrammi, mis aitab toitlustajatel koostada menüüsid, mille energia- ja toitainete sisaldus vastab riiklikele toitumissoovitustele," sõnas Jakobson.

Koolitoidu kvaliteedi ja kokkade professionaalsuse tõstmiseks korraldab instituut ka koolitusi ja konkurssi "Parim koolisöökla". "Koolitused hõlmavad kogu Eestit ning nii sel kui järgmisel aastal on need suunatud mitte niivõrd määruse täitmisele kuivõrd koolitoidu maitse ja serveerimise parandamisele," ütles Jakobson.

Nii teoreetilist kui praktilist osa hõlmava koolituse põhiteema on Jakobsoni sõnul puu- ja köögiviljade kasutamine ning kalatoitude valmistamine. "Ehk just need asjad, mis lastele tavaliselt ei maitse, aga mida annaks nende jaoks paremini valmistada," selgitas Jakobson.

Koolide toitlustajatele mõeldud võistlus "Parim koolisöökla" toimub sel aastal kuuendat korda. Võistluse eesmärgiks on innustada koolitoitlustajaid oma tööd tõhustama, et paraneks toitlustajate professionaalsus, tõuseks koolitoidu kvaliteet ning koolitoidu populaarsus õpilaste seas.

Parim koolisöökla

Eelmisel aastal registreerus konkursile 20 kooli üle Eesti. Tänavuse konkursi tähtaeg on 19. september ja seni on laekunud viis avaldust, aga varasemad aastad on näidanud, et valdav osa avaldusi laekub viimasel nädalal.

Jakobson rääkis, et finalistide üldine tase on tõusnud ning pakutavad toidud-retseptid muutunud huvitavamaks ja loomingulisemaks. Tema sõnul saavad väiksemad koolid olla paindlikumad ja ka konkursi võitjad on olnud väiksemate koolide seast.

"Millest tuleb koolide toitlustamise kvaliteedivahe ning kuidas erinevad maa- ja linnakoolid, samuti milline on õpilaste rahulolu – neile küsimustele saame anda vastused tuleva aasta märtsis, mil valmib koolitoidu uuring," lisas Jakobson.