Kui palju mõtleme diivani valikul kanga kulumisastmele või tootmistehnoloogiale? Ilmselt mitte palju, sest põhiline argument on ikka see, kas mudel ja värv meile meeldib. Kokkuvõttes ongi see kõige tähtsam, aga pisut võiks kanga hingeelust siiski teada. Mõnikord on see lõppotsuse tegemisel väga oluline, näiteks kui kodus on väikesed lapsed ja/või lemmikloomad.

Pehme mööbli tootja AS Neiseri tootejuht Allan Põllu kinnitab oma pikale kogemusele toetudes, et kangal ja kangal on suur vahe ning üldjuhul sõltub kvaliteet päritolumaast. Itaalia ja Hiina toodang on täiesti erinev. Nii tulemus kui kvaliteet tulenevad tootmistehnoloogiast. Väga oluline on mööblitegija jaoks see, kuidas kanga valmistaja suudab tagada värvi ühtsuse. Aasia toodangu puhul tuleb arvestada, et iga kangarull võib olla pisut eri tooni ning hiljem on detaile väga raske kokku sobitada. Samuti peab klient arvestama sellega, et kui ta hiljem tahab osta diivanipatju, ei pruugi need olla sama tooni. Kuna garantiid on Aasia toodangul madalamad, on ka hind sedavõrd soodsam. Euroopa ettevõtted nende hinna ja tootmiskogustega võistelda ei suuda, seetõttu pööratakse rohkem rõhku kvaliteedile.

Aga värv?

Kangas mängib silmale vaadates väga suurt rolli. Sageli diivan kliendile meeldib, aga kanga värvi tõttu põlgab ta selle ära. Kindlasti on võimalik sama mudelit tellida endale nii sobivas värvis kui ka hinnas kangaga. Müüja käest tuleb lihtsalt küsida näidiseid. Viimastel on kirjas hind, samuti kanga kulumisaste ehk martindale.

Allan Põllu sõnul võib diivanite hinnavahe kangast sõltuvalt olla kahekordne. Näiteks Neiseril on kangad 12 erinevas hinnaklassis. Tõsi, kahes kõrgemas klassis asuvatest kangastest valmistatakse vaid patju, sest mööblieseme hind läheks nende puhul kosmiliseks. Keskmisel diivanil moodustab kangas poole selle hinnast, kallimate toodete puhul isegi 75%.
Oma osa mängivad moetrendid. Näiteks triibulised kangad muudavad toote paratamatult kallimaks, sest materjali kulu on ühele mudelile suur — detailide väljalõikamisel ei saa neid säästlikult paigutada.

Hõõru, nagu jaksad

Enne ostu tuleb muidugi mõelda, kes ja kui palju diivanil istub või ka magab. Kindlasti on see müüt, et nahk on tugevam ja vastupidavam. Kanga tehnoloogiad on viimase 10 aastaga nii tohutult edasi arenenud ning igal aastal tuleb uuendusi juurde. On vett hülgavaid teflonpõhjaga, aga ka mustust sissepoole imavaid. Hea kangas on kindlasti vastupidavam kui nahk, eriti kui kodus on lemmikloomad.
Muidugi on ka väga erinevat nahka — on äärmiselt vastupidavaid ja hingavaid. Kallis ja kvaliteetne muutub kuludes isegi kenamaks, põnevamaks. Odav nahk näeb aga üsna kiiresti kole välja.

Kanga vastupidavust ja kulumisastet hinnatakse näitajaga martindale. Spetsiaalse masina all kulutatakse kangatükki senikaua, kuni sellele tekkib esimene kulumisjälg. Sel hetkel pannakse masin seisma ning fikseeritakse number. Allan Põllu sõnul alla 20 000 martidale’iga kangaid pole diivani puhul soovitatav kasutada. Püramiidi tipus olevate kulumisaste ulatub 100 000 martindale’ini. Sellise kangaga diivaneid võib vabalt panna ühiskondlikesse ruumidesse, sest need kestavad kaua.
Mida need arvud 20 000 või 100 000 siis ikkagi tähendavad? Kindlasti mitte seda, et vaid 20 000 korda saab diivanile istuda ja siis on auk sees. Masina test on midagi muud kui inimese istumine. Masin kulutab kindlalt fikseeritud pinge all olevat kangatükki ühest kohast ning inimene ei suuda iialgi selle kulutamises võistelda.

Sünteetiline on vastupidavam

Üldiselt on nii, et sünteetiline on kangas on vastupidavam kui naturaalne. See ongi eelistuste ja otsustamise koht: kas võtta 20 000 martindale’iga naturaalne või 100 000 martindale’iga polüesterkangas. Ühele meeldib istumise all üks, teisele teine materjal. Peale kulumisastme sõltub kanga väljanägemine ja kvaliteet veel kiust, koest, tehnoloogiast.
Kui pidada silmas ainult kulumisastme numbrit, võib siiski valikuga alt minna. Paratamatult on iga diivani mudel üles ehitatud oma loogikaga. Mõni ostja tahab hästi trimmis olevat kangast, et kõik sirge paistaks. Teine mudel soosib jälle naturaalset ja venivamat kangast. Siin tuleb juba nõu küsida asjatundlikult müüjalt, sest muidu võib omaenda tarkusest valitud kangaga diivan lõpuks üsna kole välja näha.
Üks tähtis omadus kanga puhul on see, et pind ei läheks hõõrdumisel kiiresti karvaseks. See ongi üks levinumaid muresid, mida diivani ostnud inimesed kurdavad. Karvasust näitab ühik pilling. Allan Põllu sõnul nemad alla 4–5 pilling’u kangaid oma diivanite tegemisel ei kasuta.

Söögi-joogiga muret pole

Kui kodus lapsed, on mõistlik valida spetsiaalne veega puhastatav kangas, mida tuntakse nime all aquaclean. Tootja annab sellele garantii: kui ühele ja samale kohale läheb kaks korda mingit mustust (veini, kohvi vms), saab selle koha jälge jätmata veega ära puhastada. Plekk läheb kanga teisele poolele ning pealispind jääb puhtaks. Tõenäoliselt saab sama paika puhastada rohkemgi, ent valmistaja ei garanteeri siis enam head tulemust.

Pikemalt septembri TMKEs.