08.11.2011, 11:02
Evelin Ilves: milleks valida viiner, kui liha saab kätte sama hinnaga?
FOTO:
“Süvenedes tööstusliku toidu sisusse, saame teada, et paljureklaamitud odav polegi tegelikult odav,” kirjutab presidendiproua Evelin Ilves oma Eesti Naise kolumnis. Naine võttis huvi pärast ette ja arvutas välja, mis hinnaga saab ostja kätte liha, mida pannakse viineri või vorsti sisse, võrrelduna poes müügil oleva päris lihaga.
“Tulemus ei üllatanud,” tõdeb naine, “ühe lastele mõeldud viinerisordi sees oleva 51 protsendi liha hinnaks tuli peaaegu sendi täpsusega supermarketis saada oleva kõige odavama sea- ja veiseliha kilohind: umbes 5.50 eurot.”
“Ainult, et kui ostja eelistab puhtale lihale viinerit, saab ta oma taldrikule lisaks kaasa tolle ülejäänud 49 protsenti, mis koosneb modifitseeritud tärklisest, difosfaatidest, trifosfaatidest, polüsfaatidest (need saadakse kuuldavasti fosforiidist ja võivad soodustada luuhõrenemist), karrageenist, naatriumaskorbaadist, naatriumnitritist, karmiinpunasest… “loetleb proua Ilves ning lisab, et enda köögikappi ta neid aineid vaevalt muretseks.
Kallis lugeja, kuidas suhtud sina viineritesse?