I staadium. Romantiline periood  kulgeb kõikidel erinevalt — mõnest nädalast kuni aastani. See on abiellumiseks parim aeg. Pooled paaridest, kes sellel ajal abiellusid, elavad kaua ja õnnelikult.

  • Oopium rahvale. Teadlased kinnitavad, et armastus pole midagi enamat kui sõltuvus, mille kutsuvad esile teatavad keemilised ained, sealhulgas ka rõõmuhormoonid endorfiinid. Uurijad nimetavad neid endogeenseteks opiaatideks. Meestel tekivad need nähes ideaalse seksapiilse indeksiga naisi, kelle puusa ümbermõõdu suhe taljega on vähemalt 0,7.
  • Šokolaad seksi asemel. Tänu endorfiinidele valmistab iga mõte kallimale sinus rõõmu. Kuid seda tunnet tuleb hoida, nii nagu tuld koldes, et see ei kustuks. Vastasel juhul — jumalaga, armastus! Rõõmuhormoonide iga uue laine tekkeks on vajalikud täiendavad stiimulid. Võimsaim neist on seks. Ometi poleks sellega vaja liigselt kiirustada. Endorfiinide üledoseerimine võib viia ootamatu jahenemiseni. Tuleta meelde, kuidas lõpevad tavaliselt puhkuseromaanid. Kõige kestvamad suhted saavad alguse… ühisest maiustamisest šokolaadiga. See on kui doping tärkavatele suhetele: erutab ajupiirkondi, mis vastutavad vastastikuse ligitõmbe eest. Ka soodustab šokolaad rõõmuhormoonide tootmist.
  • Haiglane kirg. Täiesti eriline biokeemiline pilt on neil, kes piinlevad vastamata armastuse käes. Nendel alaneb positiivsete emotsioonide eest vastutava serotoniini tase. Täpselt sama toimub teatavate psüühiliste haigestumiste puhul, mis kaasnevad depressiooniga. Antidepressantide abil saab tõsta serotoniini taset ning “saada terveks” vastamata armastusest.
  • Ühte armastan, teisega magan. Kuna romantilise armumise vundamendis on olemas nii iha kui ka püsiva abielulise seotuse erinevad hormonaalsed mehhanismid, siis on üks ja seesama mees võimeline tundma kõiki neid tundeid üheaegselt erinevate naistega. Kusjuures täiesti siiralt! Ka naised võivad end lõhki kiskuda kahe-kolme kavaleri vahel korraga. Ideaalsete suhete puhul on kõik need biokeemilised vormid suunatud ühele objektile.


II staadium. Vastastikune kiindumus kestab vähemalt 3-5 aastat (nii kaua, et laps veidi kasvaks), ideaalis aga kogu elu.

  • Tunnete kuumus. See, mis on omane romantilise armastuse staadiumile, ei saa kaua kesta kasvõi juba seetõttu, et vastavate hormoonide varud organismis pole lõputud. Varem või hiljem loksub nende tase tagasi normi. Et hetkeline huvi kasvaks üle elukestvaks armastuseks, on vajalikud teised hormoonid — oksütotsiin ja vasopressiin — truuduse ja kiindumuse alalhoidmiseks. Kui aga sünnib laps, siis kinnistuvad suhted veel prolaktiini abil, mis vastutab vanemlike tunnete eest.


III staadium. Jahtumine ja lahkumine.  Armastuse endokriinne tsükkel on miinimumis iga 3,5 ja 7 abieluaasta järel. Need on kõige kriitilisemad suhete perioodid.

  • Kas armastus sai otsa? Asudes oma abielu lahutama, ei too keegi põhjuseks hormonaalset langust, kusjuures see ei mängi mitte viimast osa tunnete jahtumisel. Armastuse hormoonidele mõjuvad hävitavalt näiteks stressihormoonid. Kui sa kogu aeg närveerid töö, rahapuuduse või mille iganes pärast, hakkavad suhted tasahilju tuhmuma. Õnneks ei kao meie emotsionaalne mälu, mida poeedid südame mäluks nimetavad. Et õiged hormoonid jälle tööle panna ning olnud romantikat ja kirge tagasi saada, piisab vahel esimeste kohtumiste olustiku taasloomisest.
  • Kas teie abielu kestab kaua? Ameerika teadlased on leidnud võtte ennustamaks seda 94%-lise tõenäosusega. Pole tähtis, kui sageli te vaidlete omavahel ning milliseid sõnu loobite teineteisele. Peamine, et teie poleemika käiks ühes keeles ning te näitaksite üles oma rahulolematust ühes maneeris. Nii lõpevad kõik konfliktid õnneliku leppimisega. Kui te olete aga erinevat tüüpi vaidlejad, siis ei oska te mõista ja kuulata teineteist, see aga tähendab, et solvumised kogunevad ning stressihormoonid hakkavad kustutama armastuse hormoone.


Loe lisaks: lõhnab iha?" target="_blank" href="http://naistekas.delfi.ee/suhted/suhted/mille-jarele-lohnab-iha.d?id=61780810">Mille järele lõhnab iha?


Soovid leida uusi sõpru? Kohata oma elu armastust? Vaata Delfi Date`i!