Tervise tugevdamiseks peaks veini tarvitama hiigelkogustes, vahendab Novaator.ee. Nüüd selgub, et sarnase toimega molekul on juba kliinilistes katsetustes. Seda küll parkinsonismi ja Alzheimeri tõve ravimina.

USA riikliku terviseinstituudi südamehaiguste uurijat Jay Chungi huvitas resveratrooli täpne toimemehhanism. Seni ei saanud biokeemikud aru, mida täpselt see aine rakus teeb.

Selgus, et molekul takistab ensüüm fosfodiesteraasi tööd. Sarnaseid inhibiitoreid on mitut erinevat tüüpi, siia kuuluvad ka näiteks populaarsed erektsioonihäirete ravimid ning hingamisteede haigusi leevandavad ained.

Resveratrooliga sama tüüpi inhibiitor oli parasjagu USAs kliinilisel katsetusel Alzheimeri tõve ravimina. Chung andis rolipraami-nimelist ainet ka laborihiirtele.

See avaldas närilistele samasugust mõju nagu resveratrool – vältis liigsöömisest tingitud rasvumist ja aitas kehal paremini veresuhkrut kontrollida. Seega töötab molekul täpselt samamoodi kui resveratrool.

Samas rõhutas uurija ajakirjas Cell avaldatud uurimuses, et närilistega tehtud katsete tulemusi ei saa kohe inimesele üle kanda.

Chung plaanibki nüüd uurida rolipraami mõju ülekaalulistel, kelle keha on muutunud insuliini suhtes resistentseks.