Võtame ette naissoost kontoritöötajad. Milliseid siis üldiselt igas kontoris ikkagi leidub?

Noor karjäärinaine

Üldiselt vanuse poolest 20ndate keskpaika jõudnud. Ta ei väsi kolleegide ees kordamast,  mis kõrgkooli (või koolid) ta juba lõpetanud on. Kui keegi üldse viitsib tänapäeval ranget konservatiivset riietust kanda, siis tema. Nõnda näed ju asjalikum välja. Üldiselt kannavad nad ka moodsaid paksu raamiga prille. Kui nägemine iseenesest korras, pole hullu, ka nullklaasid on olemas. Ta rabab kuis jaksab ja ärritub iga väiksemagi kriitika peale. Kolleegidel võib tekkida küsimus, ka sel naisel ka eraelu on… Üldiselt mitte! Või piirdub eraelu sellega, et omandab kaugõppes tont teab mitmendat kraadi. Karjääriredelil on ta aga pidurdamatu!

Püsimatu seltskonnalõvi

Tema jaoks on kontor justkui ööklubi, kust uusi tutvusi otsida ja oma tähelepanuvajadust rahuldada. Ta jookseb pidevalt ringi ja üritab kõigiga suhelda. Energiapomm, nagu ta on. Eriti õnnelik on ta avatud kontori puhul, see on tema keskkond. Kui seltskonnalõvi on niinimetatud kinnises kontoris, võib kindel olla, et teda näeb kõikjal mujal kui tema kabinetis. Seal ju miskit ei toimu. Ükski firmapidu ei möödu temata. Ja üldiselt on ta ka seal kõige lärmakam ja tantsib viimaks laua all või peal. Aga sest pole midagi, tema puhul tundubki see normaalne.

Hämmastaval kombel jõuab ta ikkagi ka kõik tööasjad tehtud.

Kibestunud intrigant

See roll ei küsi vanust. On nii noori intrigante kui ka juba kaunis keskeas variante. Neid on juhtival kohal, on ka madalamal. Neid iseloomustab see, et nad ei salli, kui teistel läheb hästi. Ikka tahaks ärapanemisega tegeleda. Nad naudivad kõmu ja klatši, aitavad ise selle levimisele  kaasa. Neil on oma kindel sisering, keda nad enam-vähem usaldavad ja ka ära kasutavad, et teiste olukorda raskemaks teha. Ülemuse rollis intrigant annab alluvale väga raskeid ülesandeid. Ta juba teab, et need käivad alluvale üle jõu, kuid ometi naudib ta, et pärast kritiseerida saab. Nii mõnigi nõrgema iseloomuga töötaja annab alla ja lahkub firmast sootuks. Intrigandile annab see muidugi vaid hoogu juurde. Ühtset valemit nendega võitlemise vastu polegi, sest firma juhtide silmis on nad üldiselt väärtuslikud töötajad. Tuleb õppida nendega koos eksisteerima, mis muud.

Sõbralik tädi

Vähemalt kord nädalas laekub tööl üldmeili tema kiri, kus ta seletab, et tõi kaasa enda tehtud küpsetisi või oma aiast korjatud õunu! Tulge aga võtke! Üldiselt ongi ta selline keskealine pehmem tädi, kel kodus ilmselt mitu last. Mõnel nooremad, mõnel juba suureks kasvanud. Sõbralik, kuid nooremate kolleegide jaoks müstika. Talle meeldib rääkida kudumisest, uutest telesarjadest või sellest, mis tehnikaga on parem kodus tolmu võtta või lilli kasta. Noorem kolleeg noogutab vaid kaasa ja üritab taganeda. Õnneks on üldiselt kollektiivis taolisi mitmeid, nad saavad grupeeruda.

Boheemlane

Saa siis aru, on ta täiskohaga tööl või käib enda ajaarvamise järgi! Ta ilmub kontorisse kui ilmutus, teeb siis paar kõnet, asjatab midagi. Ja kaob. Loomeinimene, ilmselgelt. Ka kontoritöös on teatud juhtude taolisi vaja (nt reklaamibürood, kujundamine jms). Neil on nutti palju, kuid üldiselt on nad justkui oma mullis. Ja kui neid liiga kauaks nelja seina vahele kinni panna, lähevad närvi. Nende mõtted liiguvad selle peale, et tahaks juba oma EKA kursakaaslastega Kalamaja või Pelgulinna päevinäinud korteris odavat veini juua ning maailma parandada. Nende puhul ei saa ülemused kunagi kindlad olla, et nad vajadusel telefonile vastavad. Ja ekslik on arvamus, et taolised boheemlased on üldiselt meessoost, naisi on isegi rohkem!

Naiivne(?!) kaunitar

Üldiselt sekretärid ja juhi abid! Täpselt sellised, keda oleme harjunud filmides — või miks mitte näiteks ka Eesti poliitmaastikul — nägema. Kenad noored näitsikud, kelle roll tundub olevat vihmavarju hoidmine. Kontoris siis kohvi keetmine, taksotšekkide korjamine ja kohtumiste kokkuleppimine. Üldiselt väga armsad inimesed, kes kõigile meeldivad. Naiskolleegidele ehk veidi vähem kui meestele, aga siiski. Kui valitakse parimat kolleegi, on neilgi suur šanss. Viga vaid selles, et üldiselt peetakse neid naiivseks. Ja üldiselt nii ongi. Samas on ka erandeid, nii mõnigi vanem kolleeg on pärast pikemat vestlust imestama jäänud, kas polegi pealiskaudne tibi?!
 

Hall hiireke

Ta on olemas, kuid justkui pole ka. Vahel on ta firmas töötanud juba viis või kümme aastat, kuid valdav osa kollektiivist ei tea tema nimegi. Istub, nina arvutis, ja ajab oma asja. Firmapidudel juhtub vahel imesid ja hall hiireke ärkab  talveunest, kuid see on vaid hetkeline. Tihtipeale eelistab hall hiireke peo asemel kodus asjatada. Neil pole midagi selle vastu, et tööelu ja eraelu lahus hoida. Introvertsete inimeste asi. Hall hiireke üldiselt pelgab seltskonnalõvisid, sest ei mõista, kust tuleb nende energia ja oskus teiste tööd segada.

Kommenteerige, kas tunnete endas või tuttavates mõne nendest näidetest ära? Oskate veel mõne näite lisada?