Vastlakukleid käisid testimas Anna Elisabeth Vaher, Mari Skuin, Laura Kõrvits, Triinu Väiku, Gunnar Leheste, Martin Hanson ja Piret Hanson. Hindasime kuklite välimust, saia, vahukoort (mis vahel ei tundunudki üldse vahukoor olevat!) ja moosi, kui seda olema juhtus. Iga kukkel sai punkte viiepallisüsteemis.

Hiiu Pagar, 13 punkti
Hind (Tallinna Kaubamaja): 1,70 / 3tk

“Esmapilgul hirmutab — meeletult suur rasvase välimusega kukkel, mille kohta paistab olevat liiga vähe vahukoort. Vahukoor on liiga magus ja tekitab tunde nagu oleks juba kuus kuklit naha alla pistnud. Ei suuda millegagi üllatada, koju ei ostaks!”

“Näeb üpris rõve välja. Suur sai, vähe vahukoort. Maitseb nagu oleks kodus tehtud, võiks ikka millegagi üllatada ja kõrgemat kvaliteeti näha, kui tegu pagaritootega. Vahukoort on selgelt liiga vähe!”

“Vahukoor on liiga kõvaks tehtud, natuke võiks lastud. Sai on täiesti suvaline kukkel.”

“Sai on pisut liiga kuiv ja sellel on Kirde saia maitse.”

Pihlaka kondiiter, 14 punkti
Hind (Tallinna Kaubamaja): 2,15 / 4 tk

“Sai on kuiv ja ei tundu värske, vahukoor on kehvapoolne ja seda pole piisavalt.”

“Sai on nätske, raske hammustada. Vahukoor harju keskmine, moos kergelt hapukas.”

“Üpris mittemidagiütlev, tavaline sai ja tavalisest pisut maitsvam vahukoor. Meeldiv üllatus oli moositükike vahukoore sees.”

Narva kohvik, 14 punkti
Hind: 0,70/ tk

“Moos on mõnus ja hapukas, sai jälle igav ja nätske. Hetk hiljem oli maitse juba ununenud.”

“Ütleksin, et see on täitsa okei, kuid erilist muljet ei avalda. Tavaline, klassikaline, suisa igav.”

“See EI OLE vahukoor! See on mingi õudne valge asi. Sai on jälle täiesti suvaline.”

“Kuivanud sai ja mage vahukoor, ainult moos on maitsev.”

Pai Pagar, 15 punkti
Hind: 0,50 / tk

“Välimus on peale vaadates täitsa normaalne, aga kui hambad sisse löön, tuleb tõdeda: see ei ole vahukoor ja sai on ai kui kõva!”

“Sai on kõva ja vahukoor ei ole justkui õige maitsega… ”

“Vahukoor pole vahukoor, vaid pigem sefiir — miinuspunktid selle eest! Sai on suhteliselt kõva ja kuiv.”

Pagaripoisid, 16 punkti
Hind (Solarise toidupood): 0, 78 / tk

“Vahukoor ei ole kõige naturaalsema maitsega, aga talutav. Näeb see-eest väga ilus välja, šokolaaditriibud peal!”

“Imeliku tekstuuriga vahukoor, sulab suus hetkega ära. Moos on pugem hapu kui magus, šokolaaditriibud on vahva lisand.”

“Vahukoor on kummaline, justkui veniv. Kuklit ei ostaks!”

“Enne söömist vaatasin: “Oo, mingis šokolaaditriibud on peal!” Pärast söömist mõtlesin: “Oo, mingi šokolaad jäi hamba vahele. Üllatusmomendi eest lisapunkt!”

Kohvik Novell, 18 punkti
Hind: 1,10 / tk

“Näeb väga ilus välja! Hapu kompotikirss on maitsev ja neid on ühes kuklis üpris mitu. Kukkel on veidi kummaline, justkui maitsetu.”

“Väga ilusa välimusega ja kirsid on mõnusalt hapukad. Vahukoor ei ole õnneks liiga magus.”

“Tumedavärviline sai paneb kulmu kortsutama. Sepik? Hammastele jääb külge saia vedel jahumass. Üks halvimaid, mida täna maitsnud olen.”

“Imeilus välimus seab kõrged ootused, kuid sai oli täiesti maitsetu. Moosi on loomulikult ohtralt.”

Coco pagari- ja kondiitriäri, 20 punkti
Hind: 1,09 / tk

“Sai on pisut kõva ja kuiv, kuid sellel on mõnus kardemonine maitse. Vahukoor on maitsev, midagi tavalisest erilisemat. Moos annab vürtsi juurde, kuid on ka paremaid kukleid maitstud.”

“Lausa hiiglaslik kukkel! Võiks olla kohevam ja mõnusam sai, kuid on täiesti tavaline, igav maitse. Moos on maitsev.”

“Ausalt öeldes tervet kuklit ei jaksakski ära süüa — on see nüüd tervele perele mõeldud? Kardemonise maitsega sai, moos on mõnusalt hapu, vahukoor jälle liiga magus… ”

Reval Cafe, 22 punkti
Hind (Tallinna Kaubamaja): 0,66 / tk

“Kuklil on tugevam koorik. Vahukoor on väga maitsev — korralik asi!”

“Palju tuhksuhkrut! Muud ei oskagi välja tuua — järelikult pole midagi erakordset.”

“Krõbe sai, vähe vahukoort. See vähene, mis on, on aga maitsev.”

“Üpris klassikaline vastlakukkel — erinevalt teistest kuklitest on sellel mõnusalt krõbe koorik, justkui oleks ahjust tulnud. Vahukoorega pole ka loomulikult koonerdatud. Klassikaline ja n-ö “lollikindel” valik.”

Cafe More, 27 punkti
Hind (Tallinna Kaubamaja): 1,65 / tk

“Saias on tunda kardemoni maitset, mis on mõnus — sarnaneb vanaema kuklitega. Vahukoor väga hea naturaalse maitsega — sööks või veel ühe!”

“Tuhksuhkruga kokku pole hoitud, sai on samuti maitsestatud. Kokku koos ilusa välimusega annab meeldiva vastlakombo.”

“Vahukoor on hea ja lõhn lausa jumalik! Sai on pehme, justkui enda tehtud. Saias on kardemon väga selgesti äratuntav. Lemmik!”

“Mõnusa tekstuuriga sai ja vahukoorega pole kokku hoitud. Aga kas ma näen õigesti, et ÜKS kukkel maksab 1,65 eurot? No ei, olgu see kui maitsev tahes, seda hinda vahukooretörtsuga kukli eest eest ei maksaks!”

Vertigo, 28 punkti
Hind (Tallinna Kaubamaja): 2,56 / 2 tk

“Hapukas jem-moos on hea ja sai tundub kvaliteetne. Mandlilaastukesed on maitsev lisand.”

“Ahvatleva välimusega kukkel mõnusalt koorese vahukoorega. Moos on maitsev ja hapu, tasakaalustades vahukoore läägust. Mandlilaastude eest miinuspunkt!”

“Mandlitükid vahukoore sees on midagi uut. Hapukas moos on meeldiv ja sellega pole tagasi hoitud. Sööksin hea meelega veel.”

“Pehme sai, maitsev vahukoor, hapukas moos, ilus välimus — selles kuklis on ju kõik olemas?”

KOKKUVÕTE

Juba teist aastat on kõige “pikem liug” Vertigo vastlakuklil — ka mullu tegid Vertigo kuklid testijad kõige muhedamaks. Tihedalt rebis Vertigoga Cafe More kukkel — taevaliku kardemoniaroomiga kukkel mõnusa tekstuuri ja meeldejääva maitsega. Tuleb aga tõdeda, et võidukuklite eest tuleb välja käia üpris kopsakas summa — kui testi soodsaim kukkel maksab 50 eurosenti, siis näiteks Cafe More küsib üheainsa eest 1,65 eurot.
Mida me oskame soovitada? Kel raha jagub, siis loomulikult Vertigo või Cafe More, kes aga lihtsa vastlaampsu eest suurt summa välja käia ei tihka, siis kinnitame, et söödavad olid kõik kuklikesed! Mis on aga kõige soojem soovitus? Võtke kätte ja tehke ise! Hoopis kodusem ja mõnusam maitse, lisage kardemoni ja mandlilaaste ja tehke oma köögist isiklik pagariparadiis!

Aga kui kukkel ei maitse?

Naistekas soovib sel aastal anda välja ka eriauhinna! Leidsime Tallinna Kaubamaja kondiitriletist vahva toote — vastlamuffini kirsitäidise ja kohupiimaga Frens Cafe’lt, hinnaks 0,89 senti tükk. Imeilusa välimusega maitsev ja mahlane amps — midagi, mida sõbrannadega kohvitassi kõrvale ampsata.

Vahvat vastlat ja pikka liugu, Naistekas asub küll homme hoogsalt kelgutama — ega kümme põske pistetud kuklit end niisama unustada lase!