Diivan, millel elu käib, on ajas teinud läbi palju muutusi. Iga sisearhitekt võib kinnitada, et n-ö pehme mööbel on elutoa üks olulisimaid komponente ning selle stiilist, värvist ja materjalist sõltub ülejäänud ruumi nägu.

Diivanid disainitakse, et need kestaksid aastaid. See on suur väljaminek ning mõeldud kestma pikka aega. Seega otsus, mille järgi ostu sooritada, on äärmiselt kaalutletud ja oluline.

Interjööri kujundajad mõtlevad pidevalt välja uusi trende, jääb vaid küsimus, milline nendest jääb püsima aastateks. Kogu mood on omavahel seotud — nii moetööstuses ehk rõivastes kui ka teistes kangastes ja mööblis.

Üldine interjöör ja rõivad lähevad praegu üha värvilisemaks, kergemaks ja uhkemaks, diivanid aga pigem minimalistlikumaks. Sel kevadel annavad sohvadele uue näo šikk ning lihtne joon, eriti valge ja karge toon. Tegelikult võib ehk paralleele tõmmata ka klassikalise riietumisstiili järgi. Muutuvad lõiked ja detailid.

Laste ja loomadega peres on valge ilmselgelt ebapraktiline, lühikest silmailu pakkuv värv. Neile on pakkuda värvipaletilt ka muid toone.

Uhked moetrendid soosivad eriti postkastipunast, koobaltsinist ja päikesekollast. Kuidas neid värve diivanitel kombineerida, sõltub igaühest endast. Kas valida üks neutraalsem põhitoon ja lisanditeks erinevaid värve või panna kohe mitu intensiivset kokku. Soositud on ka suured mustrid, lilled, triibud, pinnakaunistused.

3 + 2 või nurgadiivan?

Elutoanurka sisustades seisame tihti küsimuse ees, millise kujuga peab istumisnurk olema. Ega kindlat reeglit olegi, kõik oleneb konkreetsest ruumist ja individuaalsest maitsest. Nurgadiivan mahutab rohkem inimesi. Kui panna nurgiti kaks eraldi seisvat diivanit, nõuavad need enda kõrvale enam tühja pinda ja õhku. Eraldi seisvatel diivanitel on kõigil ka käetoed, mis võtavad lisaruumi. Kahel sohval on neid tugesid 4, nurgadiivanil vaid 2.

Eritellimusel tehtud diivan

Paljudele kõlab sõna “eritellimus” justkui kallis luksuskaup. Tegelikkuses see nii ei ole ning ka väikese korteri omanikul on mõistlik kaaluda, kas lasta teha oma ruumi-soovide järgi diivan, mida pole kellelgi teisel.

Hind sõltub enamasti materjalist, mitte tegemisest. Firmasid, kes eritellimusmööblit valmistavad on Eestis mitmeid ning nende poole tasub pöörduda. Reeglina on neil standardmudelid olemas, vastavalt soovile saab korrigeerida mõõte ja valida pealisriiet. Kanga valik on aga pehme mööbli tootjatel tohutu. Palju suurem kui mõnes diivaneid müüvas poes.

6-8 nädalat

Poes saab diivaneid katsuda ja neil istuda. Kõik tundub ilus ning oma kujutluses näeme me end juba elutoas pere ja sõpradega aega veetmas. Ostma minnes selgub siiski tõsiasi, et kohe meile diivanit ei anta. Vahel küll, kuid enamasti on tarneaeg 6-8 nädalat, sest alles pärast ettemaksu tegemist hakatakse seda valmistama (tõenäoliselt saab mõne väiksema tootja käest kätte kiiremini).

Miks siis mitte lasta diivan teha oma maitse järgi?

Ei komplektidele

Kõige põnevama tulemuse saab, kui kombineerida erinevaid stiile. Komplektis olevad diivan ja tugitoolid mõjuvad elutult-igavalt. Ühe korraliku sohva kõrvale võib aga põnevuse mõttes panna midagi täiesti ootamatut — näiteks klassikalise diivani juurde modernse tugitooli või vastupidi. Samuti annavad värskust tumbad ja erineva kujuga toolid. Miks mitte ka kiiktool, milles mõtteid mõlgutada.

Toolide-tugitoolide värve ja materjale saab kombineerida diivanipatjade või hoopis kardinatega. Julged otsused sisustamisel tasuvad ennast ära paremini kui raamides mõtlemine. Julgust ja fantaasiat!

Lähemalt vaata märtsi TM Kodu ja Ehitusest.

Elutoa sisustamiseks leiad ideid ka näiteks Exposure Photo Gallery`st,