Kes vastutab, et auto ühes tükis tagasi jõuaks?

Vastutab see, kelle allkiri läheb rendilepingule ehk siis auto eest vastutab rendilepingu sõlmija.

Kuidas tagada, et varem autol olnud kriimu minu arvele ei kirjutata?

Selleks vaadatakse auto eelnevalt üle ja auto olukord pannakse üleandmis — vastuvõtmis aktis kirja, mis on rendilepingu lisa. Sellele blanketile kirjutab klient enne auto rentimist alla. Seetõttu soovitame alati kliendil ka ise auto üle vaadata ja veenduda, et kõik ilusti kirja saab. Itaalia ja Hispaania firmade puhul soovitaksin alati enne rentimist autost fotod teha. Kindlasti võiks teha enne ära sõitu autost ka paar üldpilti, et oleks arusaadav kus kohast (parklast) on auto kasutamiseks võetud.

Millises olukorras rendiautod üldse on?

See on rendiauto tugev eelis — ta on alati uus. Kui tavaline auto aegub ja vajab remonti, siis autorendifirmad (vähemalt rahvusvahelised autorendifirmad) vahetavad oma masinaid välja keskmiselt iga kahe aasta järel, või kui auto on läbinud 80 000 kilomeetrit.

Mis siis juhtub, kui limonaad läheb istmele?

Sellisel juhul sõltub kõik pleki suurusest ja kliendil tuleb lihtsalt hiljem tasuda puhastuse arve. Küll aga ei ole vaja muretseda auto kere puhtana hoidmise pärast, autopesu eest hoolitseb üldjuhul rendifirma ise.

Mida ma teen, kui kumm tühjaks läheb?

Sellisel puhul ei ole tarvis muretseda ning autorendifirmasse helistades organiseeritakse kliendi juurde kohe autoabi.

Aga kui juhtub liiklusõnnetus?

Ka siis on abiks autorendifirma, kuhu tuleks helistada ja kust antakse edasi juba täpseid juhiseid.

Kes katab sellisel juhul kindlustuse?

Kui klient pole õnnetuses süüdi ja õnnetuse on põhjustanud teine liiklusvahend, katab remondikulud, isikukahju ja varakahju liikluskindlustus. Kui õnnetuses jääb süüdi klient, katab auto liikluskindlustus teise osapoole kahjud ja rendiauto remondi kulud katab kaskokindlustus. Viimasel juhul tuleb kliendil rendifirmale tasuda omavastutus summa, mis on märgitud rendilepingule.

Aga bensiin?

Üldjuhul saab klient auto täis paagiga. Kui paak saab tühjaks, tuleb ise bensiini juurde osta. Samuti tuleb auto täis paagiga tagastada.

Milline lisavarustus rendiautodel on?

Lisatasu eest on võimalik rentida rentida ka laste turvatool, navigatsioonisüsteem ja talvel ka näiteks suusaboks. Erinevatel automarkidel võib juures olla ka USB port ja Bluetoothi võimalus.

Kas pikemaks ajaks on soodsam rentida?

On küll. Rentida on võimalik alates ühest päevast kuni mitme kuuni. Mida pikem on rendiperiood, seda soodsam on hind.

Mida on auto rentimiseks tarvis?

Kuigi Eestis kasutatakse juhilubade asemel juba ID-kaarti, siis tuleks load siiski sõiduõiguse tõendamiseks rendifirmasse kaasa võtta. Samuti tuleb kaasa võtta välismaal autot rentides krediitkaart, ID kaart ja/või pass.

Kas auto rentimiseks on alati vajalik krediitkaardi olemasolu?

Jah, rentimiseks on vaja kindlasti krediitkaardi olemasolu. Krediitkaardilt broneeritakse eeldatav rendisumma ja omavastutuse summa. Mujal maailmas võidakse broneerida kaardilt kuni kolmekordne rendisumma. Broneeringud vabastatakse peale auto tagastamist. Paraku võib tekkida viivitusi raha vabastamisel seoses rahvusvaheliselt pankade vahel sõlmitud lepingutega 14-30 päeva.

Kuidas erineb välismaal auto rentimine Eestis rentimisest? Kas on mingid nüansid, mida peaks välismaal kindlasti tähele panema?

Auto rentimine välismaal väga ei erine. Kindlasti võib mingil määral erinevates riikides tekkida keele barjääre ja seetõttu tuleb kindlasti enne rendilepingule allakirjutamist omale selgeks teha, mis lepingus kirjas on ja mis teenuste eest maksate. Võib juhtuda, et teenindajad agaralt lisavad erinevaid kindlustusi ja kui keelest mitte täpselt aru saada, on lepingusse lisatud teenuseid, mida tegelikult klient ei soovi. Pärast on lepingus kirjutatud väga raske muuta ja tõestada, et tegelikult teatuid teenuseid ei soovitud.

Kas rendiautoga tohib riigipiiri ületada?

Rendiautodega tohib kindlasti sõita ka teistesse riikidesse, aga kindlasti tuleb iga riigi üldistest tingimustest kontrollida, kas on piiranguid kliendi poolt soovitud riiki sõitmiseks või mitte. Sest on olemas riike kuhu üldse ei tohi sõita ja on riike kuhu teatud automarkidega sõita ei või. Näiteks Saksamaalt ei tohi välja sõita suuremate BMW, Mercedes, Audi ja mõningate VW automarkidega.

Kas full insurance katab alati kõik kulud? Paljudes riikides on võimalik osta juurde täiskindlustus, mis siis katab avarii või varguse korral kõik kulud. Sel juhul on omavastutus  0 eurot.  Kuid on ka riike, kus täiskindlustus ei kata vigastusi rehvidele ja klaasidele ning mõnes kohas ka auto põhja all tekitatud vigastustele. Kindlasti tuleb jällegi konkreetse riigi tingimustega tutvuda, mida mingi kindlustus katab või mitte.

Kas autot tohivad juhtida kõik autos viibijad või ainult üks neist?

Peale rentniku (rendilepingu sõlmija) on võimalik lisada auto kasutajaks ka teine juht. Kui on soov reisil olles juhte vahetada (et üks juht ei peaks kogu reisi ajal roolis olema), siis tuleb sellest kindlasti teada anda hiljemalt autot vastu võttes. Paljudes riikides ei kehti rendiauto kindlustused, kui avarii või õnnetuse ajal oli roolis isik, kes ei olnud kantud rendilepingusse lisajuhina. Reeglina on ka lisajuht tasuline teenus, kuid kindlasti on see palju kordi odavam, kui hiljem õnnetusse sattudes (loodetavasti seda kellegagi ei juhtu) maksta kogu auto remont kinni, kuna kindlustus ei kehti.