RETSEPT: need kõige õigemad ja maitsvamad Belgia vahvlid
Kirjutan veidi vahvlitegemisest, millest belglasena ei saa mööda vaadata. Mul lihtsalt ei lasta! Alul oli päris naljakas, et kõik mu eestlastest kolleegid nõudsid üritusteks vahvleid isegi restorani gurmeetoidu asemel. Kuigi see rõõmustas, et nad just vahvlitest nii vaimustuses olid. Mida rohkem vahvleid küsiti, seda enam tundus, et belglasele nii tavaline vahvel kutsub eestlases esile ilusaid nostalgilisi mälestusi — see meenutab neile natuke maiustustevaest nõukaaega, mil vahvleid tehti koos perega kodudes või hilisemat kooperatiivide aega, kui see olevat olnud tulus müügiartikkel tänavanurkadel.
Õiged belgia vahvlid tehakse alati pärmi baasil. Räägin kõigepealt ainult kahest vahvlisordist. Esimene neist “liège vafle”, tehakse väga paksust tainast. See on nagu saiatainas, kuid hästi magus. Seepärast nimetatakse seda ka suhkruvahvliks või tänavavahvliks, sest Belgias müüakse seda ka väga palju tänava äärtes.
See, mida meie pakume lõuna ajal Clazzis, võib pidada klassikaliseks belgia vahvliks. Neid süüakse belgiapäraselt eriti nädalavahetustel, kella nelja ja kuue vahel, kui minnakse perega tänavale jalutama või vanematele külla, samuti laste sünnipäevadel. Belgia vanaemad konkureerivad omavahel, kellel on parem vahvlitainas. Retsepte on seetõttu muidugi tuhandeid.
Pakun teile välja oma retsepti, klassikalise beliga vahvli retsepti, millest saab 12 suurt vahvlit. Võib ju arvata, et vahvlitainas pole täppisteadus, kuid siiski hoiatan — kõik ained olgu toatemperatuuril! Samuti koostisainete kogused täpselt paigas — olen püüdnud magusamaid vahvleid saada, lisades rohkem suhkrut, kuid siis ei õnnestu taignategu nagu peab, midagi liigub koostises paigast.
Retsept:
500g jahu
400ml gaseeritud Vichyt (toatemperatuuril!)
25g pärmi
25g suhkrut
30 g vaniljesuhkrut
2 muna
200g võid
500ml piima
veidi soola
Soojenda piim 35 kraadini ja sulata pärm sinna sisse. Tee kausis jahu sisse väike õõnsus, vala sinna Vichy vesi, seejärel sulanud pärmiga piim ning sega see jahuga läbi nagu teeksid pannkoogitainast. Siis lisa suhkur, vaniljesuhkur ja munakollased; seejärel sega sisse ka 200g sulatatud võid ning näpuotsaga soola. Lõpuks lisa tugevaks vahuks vahustatud munavalge, sega aeglaste hoolikate liigutustega, mitte vahtu lõhkudes ning jäta tainas pooleks tunniks kuuma ahju või sooja radiaatori juurde kerkima. Seejärel hakka masinaga küpsetama, soovitavalt kuldpruuniks. Sobima peaksid poes saada olevad kodused vahvlimasinad, kuid seda tasub poes enne üle küsida, kas selle masinaga ikka saab paksud ja kohevad vahvlid.
Kuna tainas pole väga magus, serveeri vahvlid koos magusa garniiriga. Sobib šokolaadikaste, puuviljad, maasikad, siirupid, vahukoor.
Ise pakun tavaliselt vahukoore ja maasikatega. Suvehooaeg ju. Belgias pakutakse tavaliselt või ja fariinisuhkruga. Jajah, vahvlite kõrvale tõstetakse võipakike ning toosike pruuni suhkrut.
Eet smakenlijk, sõbrad! St. flaami keeles head isu!
Olde Hansa ja Clazzi peakokk Emmanuel Wille on varasemalt töötanud Michelin tärnidega restoranides Belgias ja Rootsis ning olnud ka Gloria peakokk. Vaata rohkem põnevaid retsepte ja kokandusnõuandeid tema blogist!