Mehed on harjunud, et neid ümbritsevad naised. Alguses on need emad ja õed, hiljem kaasad. Ka töösuhteid korraldavad nad enamasti harjumuspäraste skeemide järgi.

Isa ja tütar

Tema on sinust vanem, enamasti enesekindel flegmaatik, kes võib kannatlikult sada korda seletada sassis reegleid ning suhtub heatahtlikult sinu „nooruseksitustesse”. Tunneb ülemuste ja eriti meessoost alluvate vastu armukadedust, maskeerides seda osavalt isaliku hoolitsusega.

Räägib: „Ära, lapsuke, neid kuula!”; „Kuidas sa end peale eilset tunned?”; „Ära usu neid sabakeerutajaid, kõik nad valetavad.”…

Käitub kui tõeline isa: patsutab õlale või silitab pead. Vesteldes naeratab tavaliselt ning vaatab silma.

Võib teha sinu heaks palju! Näiteks kaitsta sinu seisukohti sel hetkel, kui sina pole enam võimeline millekski muuks kui pisarateks ja hüsteerikaks. Ta võib anda sulle asjalikku nõu ning sa oled talle selle eest terve elu tänulik. Ta võib sind pühendada töö peensustesse, mida tegelikult kogutakse aastatega.

Millega riskid? Praktiliselt mitte millegagi. Ainult, kui ta on sinu ülemus, siis karjääri suhtes pole lootust: ta ei hakka sinusse iialgi suhtuma kui tõsiseltvõetavasse kaastöölisse. Paremal juhul usaldab sulle mõne kehva osakonnakese — vasakul trepi all, koos kahe alluvaga.Kui see rahuldab sinu ambitsioone, vaata rahulikult ja kindlalt homsesse päeva ning ära karda midagi. Issike sulle juba liiga ei tee!

Vend ja õde

Vend võib olla igas vanuses, tal lihtsalt on õde ning ta on lapsest saadik tema seltskonnaga harjunud. Seetõttu on mitmeid variante: ta võib sind kaitsta tüdimuseni või asetab sinu habrastele õlgadele kõik oma probleemid, anudes end „katta” või ta töö lõpule viia.Kuid ka sina saad võimaluse teda mõjutada — olete ju võrdsed. Igal juhul tunnetate end ühe tervikuna.

Räägib: „Tead, eile juhtus…”; „Ära selle tüübiga lifti mine, ta ei meeldi mulle”; „Kaome täna varem minema”…

Käitub vahel familiaarselt. Küsib nõu, kuidas jätta head muljet sinisilmale, kes vastuvõtutoas istub jne.Tähendab, teda on tarvis pidevalt ohjes hoida ning subordinatsiooni meelde tuletada.Võib teha sinu jaoks uskumatuid asju — määrata enda asetäitjaks, võtta enese peale sinu süü või vastupidi — vallandada sind ilma liigseid sõnu tegemata.

Millega riskid? Vähesega. Sellised suhted on küllalt perspektiivikad — ta võtab sind kui sugulast, pereliiget, mitte kui konkurenti. Te võite koos töötada — boss ja tema parem käsi — või ronida teineteisele toetudes mööda karjääriredelit üles.

Mees ja naine

Tema on sinu eakaaslane või veidi vanem. Siin ei ole asi mitte aastates. Vaid üksnes temale teadaolevatel põhjustel sarnaned sa tema kallihinnalise teise poolega.

Sellisest jõudude asetusest aru saada on üpris kerge: ta usaldab sind täielikult, annab kummalisi ülesandeid, kusjuures selliseid, mis pole sootuks tööga seotud ning palub ilma tseremoonitsemata, et ta selga sügaksid.

Räägib: „Ära kutsu mind telefonile, kui see ohmu ministeeriumist helistab”; „Kontrolli, palun, mu homsete kohtumiste graafikut”; „Mine välja! Kas sa ei näe, et minu juurde tulid inimesed?”

Käitub vastavalt sinu seisundile. Palub tabletti mineraalveega või et seoksid talle lipsu ette. Aeg-ajalt käratab peale. Vaatab sind teatava huvitatusega, pilgule järgnevad sageli harjumuspärased käeliigutused…

Võib teha mida iganes: tõsta sind „esimeseks leediks” või lõplikult mürgitada sinu olemasolu büroos. Ja kui töö on sulle tõepoolest kallis, püüa teha temast tõeline tuhvlialune.Ta peab ära unustama isegi oma isikliku töömärkmikuga iseseisvalt toime tulemise, ta peab tunnetama täielikku sõltuvust sinust ning alustama igat hommikut nuuksumisega: „Kus sa küll nii kaua olid, ma ei mäleta üldse, kus meil eile pooleli jäi”… Ja nii saab selgeks, kes on pealik.

Millega riskid? Eelkõige oma karjääriga. Pole võimatu, et ta ei lase sul kolleegidele järele jõuda ning neist mööduda. Tema meelest on sinu koht köögis, ning parim, mida sa teha suudad, on sugulastele sokke kududa. Ometi jääb alati võimalus võtta võim enda kätesse.

Armukesed

Tema võib olla sinust nii noorem kui ka vanem — sest ega armastus ju ei küsi vanusest. Kuigi sõna „armastus” on siinkohas ehk veidi liiga kaunikõlaline. Pigem sa meeldid talle. Vastad täielikult tema ettekujutlustele sellest, kes hakkab-teda-kontoris-armastama… Kas see on õudne või kena, on sinu otsustada. Seni aga käib ta ringi ümber sinu, sagedamini kui peaks, kutsub sind enda kabinetti ning näpib närviliselt oma juukseid…

Räägib: „Kui meeldiv on leida naises selline õnnestunud mõistuse ja pimestava ilu ühendus”: „Te näete täna välja nii… kuidas teil öö möödus!”; „”Aitab süütukese mängimisest”.

Käitub täpselt samuti kui tuhanded isased pulmamängude ajal, nimelt ei pööra ta oma udust pilku sinult ning püüab kasutada iga võimalust, et sinuga kahekesi jääda. Kui ta istub, sina aga seisad, pööra tähelepanu tema asendile. Küllap ta silub juukseid või, nõjatudes toolile, seab pöidla oma püksirihma vahele. Oledki püünises!

Võib teha absoluutselt vastukäivaid asju, alates käskudest: „Lahti lasta!” kuni: „Vajuta gaasi, sõidame juba kiiremini meie abielu registreerima”. Sina oled sisemiselt valmis igasuguseks finaaliks. Kuid žiletiteral balansseerimine pole just meeldiv tegevus. Oled pidevalt kuulujuttude epitsentris. Kõiki sinu edusamme seletavad kolleegid lihtsalt:„Teadis, kellega magada!” Kui aga teed vigu, on seletus veelgi lihtsam:”Selge see, ta pole selles nii tasemel kui…”

Millega riskid? Raske ennustada. Tegelikult — oma hea nimega. Mõiste on küll veidi vanamoeline, kuid… Kaasaegses äri-maailmas on taas aktuaalsed soovituskirjad endistelt töökohtadelt. Ometi, ega südant ei saa sundida! Ja kui temast on saanud Sinu Unistuste Mees — siis käigu kõik muu põrgusse!