The Telegraph kirjeldab menukirjanikku kui naist, kes sõidab Miniga, joob mõistliku hinnaga valget veini ja vabal ajal peseb oma poegade pesu. Kes on seda raamatut või vähemalt katkendeid lugenud, kujutab kirjanikku tõenäoliselt ette siidnegližees hoidmas hoolikalt maniküüritud käes nahast piitsa. Tegelikult on James keskealine ema, kes elab täitsa tavalises majas ja meenutab glamuurse seksikiisu asemel pigem koolisöökla kokatädi. Oma blogis on kirjanik paljastanud, et talle meeldib Nutellat lusikaga purgist süüa, ta abikaasa norskab ja ta ei ole eriline hommikuinimene.

Kust siis tuli pealtnäha täiesti tavalisel emal idee kirjutada nii paljastav romaan?

Trilooga “Fifty Shades of Grey” “inspiratsiooniks oli “Videviku” saaga. Esialgu kirjutas James oma lugusid Videviku fännilehel eEdwardist ja Bellast ja nendevahelisest sadomaso-seksisuhtest, kuid ta sai palju negatiivset vastukaja, sest tema lugudes olid liiga räiged seksistseenide kirjeldused. Edaspidi avaldas James lugusid oma veebilehel ning muutis peategelaste nimed ümber Christian Greyks ja Anastasia Steele`iks ning võttis oma kirjanikunimeks E.L James. Esimesena avaldas need lood e-raamatuna üks väike Austraalia kirjastus ning 2012 ilmusid raamatud megakirjastuse Vintage alt, saavutades kiiresti ülemaailmse kuulsuse ja vallutades kõik edetabelid.

Jamesile meeldib rõhutada, et “Viiskümmend halli varjundit” on hoolimata seal sisalduvatest ohtratest, mõnevõrra räigetest ja detailirohkete kirjeldustega seksistseenidest ennekõike armastuslugu ja just see paelub naisi selle triloogia juures enim. Muidugi on naine väga rahul ja õnnelik ka lugematute fännikirjade üle, kus tuhanded naised üle kogu maailma tänavad ja kiidavad teda, sest triloogia on neile andnud enesekindlust ja julgust oma seksielu hoopis uuele tasemele viia ning proovida magamistoas asju, millest nad ei oleks osanud varem mõeldagi.

Raamatu pealkirja “Viiskümmed halli varjundit” ja raamatu peategelase Christian Grey nime valis James eesmärgiga selgitada lugejatele, et maailm ei ole ainult must või valge. Elus ja inimsuhetes on nii palju erinevaid varjundeid ning raamatu lugejad saavad ise otsustada, kuidas nad suhtuvad Ana ja Christiani suhetesse.

Kuid kes on see salapärane Christian? On see keegi Jamesi minevikust või olevikust? “Tegu on täielikult välja mõeldud tegelasega,” kinnitab naine. Tegelane “ilmutas” end talle just nii täiuslikuna kui ta raamatus on — imelised juuksed, fantastiline keha, jumalikud näojooned… 

Piirekompavaid seksistseene hakkas ta raamatusse pikkima esialgu uudishimust. Olles lugenud BDSM-i (BDSM = Bondage Dicipline Sadism Masochism) ehk sadomasomängude kohta, leidis James need olevat erakordselt erutavad ning ta fantaasia hakkas tööle. Kui temalt küsiti, kas ta on ka ise raamatus kirjeldatud stseene proovinud, vastas ta salapäraselt: “Mul oli kirjutades väga lõbus ja see on kõik, mis mul teile öelda on!”

Mitmetes intervjuudes on James kiitnud oma abikaasat, kes naise sõnul toetas ja aitas teda igati. Niall Leonard luges läbi kõik peatükid, kontrollis grammatikat ning avaldas arvamust ka seksistseenide osas. Kui Erikal jooksis juhe kokku, andis ta naisele nõu, kuid kinnitas ühes intervjuus, et naine ei kasutanud tema pakutud lahendusi raamatus kordagi, põlates need täiesti valedeks ja sobimatuteks.

Neljapäeval ilmub esimene osa triloogiast “Viiskümmend halli varjundit” ka eesti keeles.