Mõned nimetavad seda stressiks, teised koduperenaiste paranoiaks. Tegelikult ei pruugi asjad sugugi nii traagilist pööret võtta. On küll sulatõsi, et pereemade töökoormus on aukartustäratav, kuid hea tahtmise korral saab selle leevendamiseks siiski üht-teist ette võtta.

Ära üle pinguta

Mõtle rahulikult järele, kas kõik tööd-tegemised, mida oled kavandanud, peavad kindlasti just täna tehtud saama. Võib-olla haarad sa enesele liialt suure koorma, kaalumata selle tegelikku vajalikkust. Kas on ikka tingimata tarvis täna kõik põrandad ära pesta, kui homme on ees aknapesu ja kõik läheb niikuinii jälle mustaks?

Delegeeri oma ülesandeid

Ära mängi märtrit, võttes kõik kodutööd enda kanda. Pole mõtet halada selle üle, et keegi midagi ei tee, parem kasuta oma autoriteetset positsiooni ja jaota igale pereliikmele jõukohased ülesanded. Kui lastel asi üksluiseks läheb, võib teatud ajaperioodi möödudes ülesanded ringi jagada.

Kasuta nimekirju

Tõepoolest, nimekirjade kasutamine võib osutuda ülimalt efektiivseks. Sageli võib tunduda, ehk ehkki sul terve päeva jooksul pole mahti hingegi tõmmata, pole õhtul tulemusi kusagil näha. Eks need majapidamistööd olegi sellised tänamatud, mis mõjuvad vaid korraks ja nõuavad siis õige pea kordussooritust. Seepärast oleks arukas koostada planeeritud töödest-toimetustest nimekiri.

Tehtud töid maha kriipsutades näed kohe, kui tubli sa oled olnud ning rahulolutunne suureneb. Samuti aitab nimekirja järgimine vältida mõttetuid pisitoimetusi, mis pole antud hetkel sugugi vajalikud, vaid raiskavad lihtsalt aega.

Leia aega lemmiktegevuseks

Kui alustad päeva koristustööde ja pesupesemisega, oled pärastlõunaks juba parajalt väsinud ning jaksad meelelahutuseks ehk üksnes seebikaid vaadata. Võib-olla tunned sa aga huvi maalimise, käsitöö või poeesia vastu. Miks siis mitte kasutada vaikseid hommikutunde, mil vaim värske ning meel ergas, oma meelistegevuste harrastamiseks. Millegi meeldivaga tegelemine annab sulle jõudu ja entusiasmi kogu edasiseks päevaks ning pealegi pole ju sugugi oluline, kas pesu saab pestud tunnike varem või hiljem.

Taasta jõuvarusid

Tööl käivate pereemade koormus kipub paratamatult kahekordseks kerkima, sest kontoriukse sulgedes ootavad ees uued kohustused — poeskäik, toiduvalmistamine, koristamine, lastega tegelemine. Muidugi ei anna kodu- ja kontoritööd päris ühele pulgale seada, sest pärast närvesöövat tööpäeva võivad kodused tegemised päris meeldiva vaheldusena tunduda. Samas tuleks aga anda endale aega ümber häälestuda ja jõuvarusid taastada. Seega, ära kiirusta koju jõudes kohe kööki, vaid luba endale mõnus ja kohustustevaba veerandtund, pikuta diivanil, kuula rahustavat muusikat või naudi lihtsalt omaenese olemasolu.

Allikas: Kodu Kauniks, 2001