Ütle, mis asjast arvad

Võib tunduda, et kõige olulisem on teha oma tööd ja olla vait, aga mitte olukorras, kus ülemus sinu arvamust küsib. See ei ole koht, kus kõigega nõustuda või n-ö jalamatt olla. Ta küsib sinu seisukohta mingil kindlal põhjusel, nii et vasta talle ausalt. Jää siiski diplomaatiliseks — ära arvusta oma ettevõtet ega kolleegide tööd.

Ole oma ettepanekute jagamises konstruktiivne ja konkreetne. Isegi kui neid lõppkokkuvõttes arvesse ei võeta, näitab oma arvamuse omamine, et oled pühendunud ja hoolid oma tööst.

Täida ülesandeid, mida su boss vihkab

Kas ta upub avamata kirjadesse? Paku oma abi nende sorteerimisel. Või üritab ta iga hinna eest Exceli kasutamist vältida? Ole tema abimees tabelite koostamisel. Oma teeneid pakkudes teed ülemuse elu lihtsamaks ja just seda tööandjad oma alluvatelt ootavadki.

Lahenda probleeme

Kui ülemus pöördub sinu poole probleemiga, mille lahendamiseks puudub sul vähimgi mõte, ära näita seda välja. Ütleme, et tegu on streikiva koopiamasinaga. Ütle talle, et võtad olukorra lahendamise enda peale, seejärel helista IT-osakonda ning uuri, milles probleem võiks olla ja kuidas seda lahendada.

Aga võib-olla ei oska su boss mõnda dokumenti õigesti vormistada? Guugelda ja vastust leides teata talle lahendusest. Edu võti peitub initsiatiivi haaramises ja valmisolekus probleeme kiiresti lahendada. Selline lähenemisviis annab sulle kolleegide ees, kes ootavad, et keegi teine asjad korda ajaks, tohutu edumaa. Kui ülemus tajub, et oled n-ö kõikvõimas, tõuseb su väärtus kohemaid.