Öökull

Päeval ei kuule temast Facebookis midagi: ta ei kirjuta ühtegi postitust ega kommenteeri teiste omi. Tundub justkui oleks ta kasutaja vaid moe pärast. Kõik muutub pärast südaööd. Vaiksest hiirekesest saab murdja hunt, kes kukub teiste kirjutiste juurde omi tarkuseteri kirjutama, samuti ilmub ta enda seinale arutelusid päevapoliitikast ja YouTube`i videosid. Hommikul kella seitsmest on taas vaikus. Öövahina ta sinu teada ei tööta, võta siis kinni: kas ta ikka on päris inimene?

Instagrami-hipster

Sa tead, mida ta sööb ja milliseid ägedaid riideid ostab. Sa oled seda sunnitud teadma, sest ta pildistab kõik oma ägeda nutitelefoniga üles. Ja ägedad pildid paneb ta pildiprogrammi Instagram, kus ta need veel ägedamaks tuunib. Ja sealt edasi Facebooki. Paljud tema sõbrad on üritanud talle vihjata, et vähemasti viis Instagrami pilti päevas on juba liiast, hakkab tunduma justkui ta vaid Instagrami nimel elakski. Sellest jutust pole kasu: Instagrami-hipster on kindel, et vaid tema teab, mis on äge.

Isehakanud polüglott

Eesti keel on nõrkadele, tema kirjutab oma postitused üldjuhul inglise keeles. Kirjavigadest ta eriti ei hooli ja vahel võib keeleoskajal inimesel neid postitusi päris valus lugeda olla. Mis kõige kummalisem — sel rahvusvahelisel sõbral endal sõbralistis eriti välismaalasi polegi. Kelle jaoks ta neid inglisekeelseid postitusi kirjutab? Vahel satub ta veel nii hoogu, et avastab, et oskab mõnda keelt veel, siis võib näha ka soomekeelseid ja äärmisel juhul isegi venekeelseid postitusi.

Perekond Facebook

Sa ei pruugi oma sõbranna meest reaalselt tunda, aga Facebooki abil/sunnil tead temast kõike. Sõbranna kirjutab pidevalt postitusi stiilis „mees on ikka imelik küll, täna jättis prügi välja viimata“. Juures on pilt prügist. Peagi postitab mees tema seinale pildi pesemata nõudest, juures kiri „Naine, sa ei suuda ikka midagi.“ See on taolise perekonna tüüpiline õhtu.

Kui nad kuskile välja sööma lähevad, siis nad märgivad selle kohe Facebookis ära. Kui üks osapool on haige, siis teine annab sellest Facebookis teada, mispeale haige osapool hakkab seda kohe kommenteerima. Ja nii päevast päeva. Selline on tänapäeva perekond, kes Facebookis asju ajab.

Väljavalitute maiuspala

Kui osade sõprade postitustest on kõrini, siis mõne kasutajaga on teisiti. On ta siis silmarõõm, lihtsalt väga laia silmaringiga tuttav või tööalaselt kasulik kontakt. On vaid üks probleem: sa oled küll ta sõbralistis, aga tema seina ja/või pilte ei näe. Ta on lihtsalt nii valiv, et tema jagatut näevad valitud. Vahel keegi seltskonnas mainib: tead, mis tema eile kirjutas… Saad vaid mossitada ja omaette pobiseda, et ju ei märganud. Tegelikult sa ei saanudki märgata. Piinlik oleks uurida ka, miks sa tema seina ei näe, reedaksid end kui ahistaja või kiindunud austaja.

Hall kardinal

Kui inimene Facebookis midagi ei postita ega kunagi sealses juturuumis nähtav pole, siis võiks ju oletada, et ta on passiivne kasutaja. Konto on tal olemas, aga ta juhtub sinna ilmselt üliharva. Vastupidi: ta on kogu aeg seal ja teab täpselt, mida sa kirjutad ja postitad. Talle meeldibki olla pigem kõrvaltvaataja, sest ta ei taha enda kohta liiga palju öelda. Kui talle Facebookis näiteks väga tähtsa asjaga seoses privaatkiri saata, vastab ta loetud sekunditega. Tegelikult on ta ju kogu aeg olemas. Kui ta alustab reaalses elus vestlust näiteks: mäletad see teema, millest viis kuud tagasi pikemalt rääkisid Facebookis… Ei tasu ehmatada, sina ilmselt ei mäletagi, aga tema mäletab kõike!

Suhtlusaldis purjutaja

Sarnaselt öökullile meeldib temalegi tegutseda pigem hilisel õhtutunnil. Peamiselt reede või laupäeva öösel. Siis hakkab mõtteteri lendama ja YouTube`i videosid ilmuma. Vahel on need tekstid nii arusaamatud, et nende lugemiseks peaks ka ise väga purjus olema. Võivad sisaldada ka roppusi, aga üldiselt pigem ohtralt infot selle kohta, mis peod kavatseb õhtu kangelane kõik läbi käia. Vahel ilmuvad ka mobiilifotod, kuis muidu nii viksil sõbral pilk hägu, häguse pilguga kaaslane käevangus ja ühes käes pudel. Tihtipeale toimub järgmisel päeval suurpuhastus ja taolised postitused kaovad. Miks küll, eelmisel õhtul oli ju nii lõbus?

Sõbrajahtija

Tore, kui keegi su sõbraks lisab. Veel toredam, kui seda inimest tunned. Vaatad ja vaatad pilti ja andmeid, aga ei tule tuttav ette. Leidub neid, kes lisavadki valimatult inimesi oma sõbralisti. Vahel on tegu tõesti üksikute inimestega, kel eriti sõpru pole. Neile meenub, et äkki käisite kunagi ühes koolis (sõnagi küll ei vahetanud, aga mis siis) või on ta lihtsalt sinust mõne tuttava käest kuulnud. On ka neid, kel sõpru ohtralt, aga tahavad näidata, et on veelgi populaarsemad. Nemadki lisavad valimatult kontakte.

Lugejad, oskate ehk mõne näite veel lisada! Avaldage arvamust kommentaariumis.