Miks asendada lehmapiim mandlipiima vastu? Mandlid sisaldavad hulgaliselt vitamiine ja mineraalaineid: kaltsiumi, tsinki, magneesiumi, E-vitamiini, B-vitamiini, fosforit, seleeni, rauda. Võrreldes lehmapiimaga on mandlipiimas rohkem nn häid rasvu (eriti omega-9
rasvhapped) ja valke.

Mandleid peetakse üheks tervislikumaks vahepalaks üldse. Minu meelest täidavad mandlid väga hästi kõhtu – nälja kustutamiseks piisab juba ühest väikesest peotäiest. Ükski minu päev ei möödu mandliteta!

Kuidas siis valmistada mandlitest piima? Toimi nii:

1. Mandlite leotamine
Pane mandlid ööseks (8 - 12 h) toasooja vette likku. Vees leotamine muudab mandlid mõnusalt pehmeks ja aktiveerib nende kasulikud omadused.

2. Mandlite loputamine
Vala vesi ära ja loputa mandlid puhta veega paar korda läbi. Kui soovid, võid mandleid koorida (tänu leotamisele tuleb koor lihtsalt lahti), aga minu jaoks pole see nii oluline.

3. Mandlite purustamine
Vala mandlid blenderisse ja lisa 2-3 osa vett ehk ühe tassi mandlite kohta kaks või kolm tassitäit vett. Vee kogusest sõltub mandlipiima maitse intensiivsus – kui soovid lahjemat piima, kasuta rohkem vett. Blenderda mandleid koos piimaga nii kaua, kuni tekib ühtlane piimjas segu.

4. Mandlipiima kurnamine
Kurnamiseks kasuta väikeste aukudega sõela või marlit. Minul ei olnud kumbagi käepärast võtta, aga ka tavaline köögirätik (puhas, muidugi) ajas asja ära.

5. Mandlipiima säilitamine
Voilaa, ongi mandlipiim valmis! Kalla piim kaanega purki ja hoiusta külmkapis.

Minu meelest on mandlipiim imemaitsev ja tervislik aseaine tavalisele piimale. Kindlasti hakkan seda kasutama nii smuutides, müslides kui ka hommikukohvis. Kellele meeldib magusam piim, võib blenderisse lisada ka veel 3-5 datlit, mett või Steviat. Ka kaneel, kakopulber või vaniljekaun annavad väidetavasti mandlipiimale mõnusa nüansi. Tasub kindlasti proovida!

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.