Kõik nimed on koolilõpetajate anonüümsuse huvides muudetud.

23aastane Kaisa, lõpetas ülikooli

Püksid: 53€
Pluus: 89€
Kingad: ei ostnud uusi
Meik: 17€
Juuksur: 12€
Pidusöök perega: 60€

Kokku: 231 eurot

“Valisin lõpuriided praktiliselt mõeldes — et need oleksid pidulikud, kuid samas sellised, mida mul on võimalik ka hiljem kanda ja erinevate riietustega kombineerida,” kommenteerib Kaisa, et ta ei tahtnud lõpukleiti, mis jääks hiljem lihtsalt kappi rippuma. Bakalaureusekraadi sai neiu samades kingades, milles gümnaasiumi lõputunnistusegi. Et tegu on ilusate ja pidulike kingadega, mida ta pole ka viimase nelja aasta jooksul veel “ära käinud”, sobisid need ideaalselt ka ülikooli lõpuaktusele.

19aastane Pille, lõpetab gümnaasiumi

Kleit: 400€
Kingad: 80€
Meik: 30€
Soeng: 40€
Lõpureis: 340€
Lõpupidu: 18€

Kokku: 908 eurot + tähistamine perega

“Ma lõpetan ju kooli vaid ühe korra elus,” on Pille veendunud. Ta on edukate vanemate ainus laps, seega ei loetud ka lõpetamiseks vajalikku valides eriti raha lugeda. “Kindlasti oleksin sarnase kleidi ka odavamalt leidnud, aga loomulikult mitte sama heast materjalist ja mitte disaineri käsitööna tehtud. Kingad leidsin alles hiljuti ja sain kohe aru, et need on õiged.” Tavaliselt teeb Pille pidulikeks sündmusteks endale ise soengu ja meigi, kuid lõpetamisel soovis veidi poputamist. “Samas,” naerab Pille, “see ei pruugi olla lõplik summa. Ma tahaksin võib-olla lasta ka kiirelt küüned korda teha."

20aastane Tõnis, lõpetab gümnaasiumi

Ülikond: ei ostnud uut
Kingad: ei ostnud uusi
Särk: ei ostnud uut
Lips: 22€
Lõpupidu: 18€

Kokku: 40€ + tähistamine perega

Kuna Tõnis vajas vaid mõned kuud tagasi venna pulma korralikku ülikonda, sai see juba siis ostetud ning nüüd pole tarvidust uut osta. Küll aga ostis noormees endale uue lipsu. “Ei saa ju igal pidulikul pildil sama lipsuga olla,” naerab noormees. “Ma ei kujuta ette, palju perega tähistamine maksma võiks minna. Tõenäoliselt ostab ema tordi ja me grillime pisut, aga see ei tohiks küll eriti kulukaks minna.” Klassiga lõpureisile Tõnis ei sõida. Noormehel oli valida, kas minna sel suvel reisile vennaga või klassiga ja ta otsustas venna seltskonna kasuks.

23aastane Maria, lõpetas ülikooli

Kleit: 100€
Kingad: laenatud
Soeng ja meik: 45€
Tähistamine perega: 100€

Kokku: 245€

“Asjade valimisel polnud mulle määravaks hind, tahtsin vaid, et mulle endale kõik väga meeldiks,” ütleb neiu. “Kõige kulukamaks läkski tegelikult perega tähistamine, sest meid oli koos palju ja sööki-jooki kulus omajagu.” Kursus mingit lõpupidu või -reisi ei korraldanud, nii et needki kulud jäid ära.

19aastane Kadri, lõpetab gümnaasiumi

Kleit: 60€
Kingad: 45€
Pesu kleidi alla: 16€
Meik: tasuta
Soeng: 30€
Lõpupidu: 15€

Kokku: 166€ + tähistamine perega

“Mingit kindlat eelarvet meie peres sellistel puhkudel ei tehta, ema vaid tahab, et tema lapsed kindlasti laitmatud välja näeksid,” naerab Kadri. “Oma kleidi ja kingad sain üllatuseks väga odavalt, tellisin need USA-st. Meigi teeb mulle tasuta sugulane, kes on meikar ja soengu puhul olen arvestanud, et üle 30 euro vast juuksuris ei lähe.” Kindlasti korraldab Kadri pere ka suure grillpeo, kuhu võib samuti kopsakas summa minna. Klassiga lõpureisile tüdruk ei sõida, kuid klassikaaslased, kes lähevad, maksavad selle reisi eest 450 eurot.

19aastane Helen, lõpetab gümnaasiumi

Kleit: 170€
Kingad: 180€
Meik: teeb ise
Soeng: 50€
Lõpupidu: 30€
Lõpureis: 260€

Kokku: 690 + tähistamine perega

“Praegu neid arve kokku lüües vaatan küll, et appi, ma röövin oma vanemad paljaks,” imestab Helen, et jooksvalt neid kulutusi tehes ei saanud arugi, et kokku nii suur summa saab. “Kleidi lasin endale õmmelda ja kingad ostsin juba paar kuud tagasi ära. Meiki ma ei pea laskma kellelgi teisel teha, sest olen juba ise paar aastat hobikorras jumestamist õppinud ja ei usu, et keegi teine mind oluliselt paremini oskaks meikida.” Perega tähistamine tuleb Helenil tagasihoidlik — ta läheb vaid oma ema-isa ja noorema õega välja sööma.

Anna, lõpetab gümnaasiumi

Kleit: 38€
Kingad: 18€
Soeng ja meik: teeb ise
Lõpupidu: 12€
Lõpureis: 220€

Kokku: 288€ + tähistamine perega

“Kleidi õmbleb mulle ema, kingad leidsin allahindlusega välismaalt,” räägib Anna, kes on kindel, et saab soengu ja meigiga ka ise kenasti hakkama. “Kõige kulukam ongi lõpureis ja oleme sellega arvestanud. Õnneks on see nüüdseks juba makstud ka.” Lõpetamise järgsel päeval korraldab Anna perekond sugulastega grillipeo.

Kallis lugeja, kui suured olid sinu koolilõpukulutused?