Tuleb see dialoog teile tuttav ette? Ilmselt ohkas nii mõnigi pere sel kevadel sügavalt, sest võsukeste koolilõpud koos pidude-reisidega on vaevalt seljataha jäänud ning ees ootab pikk suvi, kus samuti üht-teist endale lubada tahaks. Kuidas siis natukenegi
kokku hoida?


  1. Ära raiska pidudele mõttetult

Cateringifirma 1.70 eurot maksvad tikuvõileivad või singirullid tuleks ikkagi jätta neile, kel rahakott puuga seljas. Pole sugugi piinlik, kui valmistate võsukese koolilõpupeoks või mõneks muuks suviseks vastuvõtuks suupistelaua ise, sest võileibade — juurviljavaagna valmistamine, marineeritud grill-liha ning samuti lihtsa marjakoogi küpsetamine ei tohiks ka nappide teadmistega kokal üle jõu käia.


Riietuse osas tuleks mõelda ikka ainult oma võimalustele, ehk pidulikke rõivaid nii koolilõpuks kui muudeks suvepidudeks võiks osta võimalikult soodsa hinnaga, kuna keegi lihtsalt ei mäleta kahekümne aasta pärast, kas hilisteismelise tütarlapse kleit kandis ikka mõne kalli disaineri kaubamärki. Päris kindlasti tuleb selgeks teha, kus pidu pidada plaanitakse: kallid nahkkkingad võivad murukamaral ja liivarannal kahjustada saada, kaunis kleit rebeneda.


Kingitused, mida suvistel pidudel lähedastele teete, ei pea samuti olema röögatult kallid ning pole midagi häbeneda, kui otsustate ka koolilõpukingi (ka juhul, kui otsustate kinkida raha) näiteks vanavanematega kahasse teha — nii ei kuluta keegi ülemäära ning kingisaaja võib ikkagi vähe kobedama kingi üle rõõmustada.



  1. Planeeri kogu suvi ka rahaliselt ning jälgi pisikulutusi

Kui puhkuseplaanid tuleb ettevõtetes teha juba aasta esimeses pooles, siis rahaasjade planeerimisel eestimaalased väga varmad pole — ei ole paraku kombeks pere rahaasju pikaajaliselt jälgida, kuid madal huvi eelarve ja suuremate ostude planeerimise vastu mõjutab väga otseselt inimeste käitumist.


Puhkuseplaanide tegemisel tuleks arvestada kogu pere vajaduste ja soovidega, samas aga ka rahakoti võimalustega. Arutage asju kogu perega, koos lastega — on väga tähtis, et nemadki õpiks aru saama ja hindama pere võimalusi.


Kui vähegi võimalik, ära võta puhkuseraha enne puhkusele minekut välja — paljud kipuvad siis, kui rahasumma käes, sellega pigem priiskavalt ümber käima ning rohkem kulutama. Varajane puhkuseplaan aitab ka kulutustelt säästa — hotelli broneeringud, piletid jms on ärksale planeerijale soodsamad.


Mõistlik on kõigepeal paika panna nö tavaeelarve (kommunaalkulud, toidukulud, muud vältimatud kulutused) ja alles siis vaadata, palju sest suviseks meelelahutuseks üle jääb. Ära põlga tasuta meelelahutust ja ajaveetmisvõimalusi, võimalust osaleda kõiksugu suveloosimistes — võib juhtuda, et võidad nõnda priipääsmed mõnele suveüritusele.


Mõne kuluartikli, näiteks küttekulud, võib suvel küll maha tõmmata, kuid ära arva, et pääsed näiteks kulutusteks tavapärastele ravimitele: ka suveks vajalikud arstimid nagu allergiarohud, haavaplaastrid, põletusvastased kreemid jms, samuti sääsetõrjevahendis võivad rahakotti koormata päris mitmekümne euroga.


Jälgi pisikulutusi — ka seitsmekümnesendine jäätisetuutu või pulgakomm päevas teevad kuu lõpus kokku kenakese summa!


  1. Säilita allahindlustel kaine pea

Suvised allahindlused oma peibutavate protsentidega on juba käes, ent tark tarbija alustab iseendast ja oma vajadustest — mõtle läbi ning vajadusel kirjuta ka üles, mida täpselt tarvis on. Sellele järgneb kohe oma võimaluste kaardistamine ehk rahalise seisu ülevaade — kui palju saan kulutada ning kas see katab ostud, mida sooritada kavatsesin. Kui need ettevalmistused tehtud, tuleks koguda eelinformatsiooni ja hindu võrrelda — võib juhtuda et reklaamis “erihinnaga toode” võib osutuda palju kallimaks, kui sama kaup tavahinnaga teises kaupluses.

Kõige tähtsam soodusmüügil osaleja nõuanne kõlab lihtsalt: osta vaid niipalju, kui sul vaba raha on. Laenuraha kasutades võtate finantskohtustusi, mida hiljem võib olla keeruline täita ning keegi ei taha ju sügisele suviste võlgadega vastu minna.