Kali ja kaljalaadne toode — kuidas neil vahet teha?
Kali on ammusest ajast tuntud kui jahutav suvejook, mille tarbimine muutub eriti popiks suvel. Kes peavad kaljast lugu teavad, et kõige paremini mekib kali külmalt ja serveerituna kannu — siis annab jook selle õige karastava efekti. Ometi pole iga kali “õige” kali: poodides müüakse kahte tüüpi kaljasid, millel on päris oluline vahe.
A Le Coq’i tootejuhi Janika Kauri sõnul jagunevad müügil olevad kaljad laias laastus kaheks: naturaalselt kääritatud kaljad ja kaljalaadsed joogid.
Esimesel juhul valmistatakse kali sarnaselt õllega: keedetakse kaljavirre, mida kääritatakse ja laagerdatakse. Tegemist on täisnaturaalse tootega, kus on säilinud nii B-grupi vitamiinid kui mineraaltoiteained.
Teise rühma moodustavad kaljamaitselised joogid. Neid valmistatakse kaljamaitseainest ja –lõhnaainest, mis segatakse vee ja suhkrusiirupiga või magusainetega. Tegemist limonaadi tüüpi joogiga, mis ei ole naturaalne ega tervislik. Kauri sõnul tasub riiuli ees kalja valides kindlasti uurida pudeli silti. Kui pudelile on kirjutatud “Kääritatud kali”, on tegu naturaalse kaljaga ning võite kindel olla, et ostate õige, kosutava suvejoogi.
Eristada saab kaht jooki ka vahu järgi. Õigel kaljal teki klaasi valamisel vaht, kaljamaitselisel karastusjoogil vahtu ei teki. Ka on vahutav jook väga tervislik. Taimne tooraine lisab joogile märkimisväärselt kaaliumi, väikestes kogustes väärtuslikke aminohappeid ja valke. Ohtralt on kaljas ka B-rühma vitamiine, mida sisaldavad nii rukki- kui odralinnased ja kääritamisel kasutatav pärm.
RETSEPT: kergelt kihisev, mitte väga magus ja õrnroosaka tooniga rabarberikali!
Koostisosad:
· 1 kg rabarberit
· 5 l vett
· 500 g suhkrut
· ½ tl pärmi
· 1-2 kaneelikoort
· 1 sidrun, ratasteks viilutatud
· peotäis mustasõstralehti
· paar rosinat
Valmistamine:
· Lõika rabarberid koos koorega tükkideks ja pane koos vee, suhkru, kaneeli ja mustasõstralehtedega suurde potti keema.
· Sega ja keeda, kuni suhkur on sulanud.
· Kurna ja lase segul käesoojaks jahtuda.
· Lisa segule pärm ja sidrun, sega hästi läbi.
· Jäta segu 24 tunniks toatemperatuurile seisma.
· Siis eemalda sidruniviilud ja vala jook pestud ja kuuma veega üle valatud suletavatesse pudelitesse või purkidesse. Pista igasse nõusse ka paar rosinat.
· Sulge pudelid-purgid ja jäta jook umbes nädalaks külma seisma.