Valikusse võtsime erinevate firmade vildikad, mida oli võimalik soetada Prismast, Apollost ja Knopkast, kokku üheksa pakki.

Vaata videost, mida Katriin, Raul ja Kert Märten joonistusvahendite kohta ütlesid, millised said kiidusõnu ja missugused võiks rahulikult poodi jätta.

Lapsed panid kohe alguses paika kriteeriumid, mille järgi vanemad peaksid poes otsustama:

1. Kuuest värvist ei piisa, pakis peaks olema vähemalt 16 värvi.

2. Paljudest pakkidest puudus inimese joonistamiseks või värvimiseks hädavajalik beež. See peaks kindlasti olema!

3. Vildikal võiks olla kaks otsa — peenem pisidetailide joonistamiseks ja värvimiseks, jämedam suuremate pindade katmiseks.

4. Ots ei tohi olla liiga kõva, vaid peab käe survele järele andma ja painduma, muidu kraabib paberi sisse augu.

5. Vildika ots ei tohi lekkida ja värv peab paberil kiiresti kuivama. Muidu määrib käed ja riided väga kiiresti ja koledasti ära.

Meie paremusjärjestus sai selline:

1. Faber Castell Grip Colour Marker

Need vildikad said kõigi kolme testija poolthääled ja plusspunktid. Väga ilusad värvid, hea katvus, parajalt pehme ots ja mis peamine - kolmnurkne kuju ja näppude libisemist takistavad täpid, mistõttu on vildikaid hea käes hoida.

2. Maped Duo Color`Peps

Testi ainsad kahevärvilised vildikad, st ühes otsas on üks ja teises teine värv. Lastele meeldis see variant väga, sest sellised vildikad ei võta pinalis palju ruumi, kuid muret tekitab see, et äkki saavad lemmikvärvid liiga kiiresti tühjaks - neid on ju ainult poole vildika jagu. Värvivalik oli hea, palju selliseid toone, mida teistes pakkides ei olnud. Ots on kolmnurkse kujuga, sellega saab tõmmata nii peenemaid kui laiemaid jooni ning värv kuivab paberil kiiresti. Natuke pusimist oli korgiga, mida tuli kõvasti pealt ära tõmmata ja tugevasti tagasi vajutada.

3. Stabilo Cappi

Kui pakk lauale pandi, ahhetasid lapsed vaimustunult ning teatasid, et nendega värvime kohe kaua aega. Väga hea katvusega vildikad, mis ei määri käsi ega riideid. Lastele meeldis, et heledate värvidega saab ka printerijooni värvida nii, et vildikaots tumedaks ei lähe. Otsik on pehme ja keskmise paksusega, kuid ühe lapse meelest natuke liiga jäme - sellega ei ole hea väikeseid detaile joonistada. Lastele meeldis karbiga kaasas käiv korkide kinnituspael, mille külge saab kõik vildikakorgid riputada ja siis pole hirmu, et korgid kaduma lähevad. Ka neil vildikatel käivad korgid üsna kõvasti pealt ära ja kinni tagasi, nii et väiksemad lapsed peavad ilmselt vanemate abi paluma.

4. Koh-i-Noor Hardtmuth Twins

Kahe otsaga vildikad, millel on kena värv, tugev pigment ja hea katvus. Hoolimata sellest, et testi alguses kinnitasid kõik lapsed, et kahe otsaga vildikad on parimad, kasutasid nad nende vildikate puhul ainult peenemat otsa.

5. Herlitz Fasermaler

Ainus pakk, milles on ka oodatud beež värv. Kahjuks tõmbub see paberil kiiresti oranžiks, nii et poiste värvitud koletised saavad nahavärvi näo asemel hoopis oranžid maskid. Värvivalikule pole midagi ette heita, kuid vildikate otsad on kõvemad ja kuivemad kui teistel, mistõttu läheb vildikas tugevamalt peale vajutades paberist lihtsalt läbi.

6. Milan Fine Ergo Grip

Lapsed kiitsid kolmnurkset kuju ja seda, et vildikat on hea käes hoida ja hea värvida, kuid korkidega oli kõigil tõsine probleem. Kork käib väga raskesti pealt ära ning seda tagasi panna on tõeline kunst, sest korgi sees on lisaks pliiatsile mõeldud augule veel kolm vahet, kuhu on võimalik vildikaots torgata. See aga lõhub otsa kiiresti ära ning lõpuks on lapsel käes hoopis pintsel, mitte terav vildikas. Kui kork lohakalt peale panna, on enam kui kindel, et see kukub otsast ära ja vildikas kuivab ära.

7. Carioca Birello

Kõikidele lastele tuttavad kaheotsalised Carioca vildikad valmistasid kahjuks pettumuse. Plusspunktid kahe erineva otsa ja hea värvivaliku eest, kuid väga suureks miinuseks on see, et värv jääb paberile vesine ning lapsed määrisid end ära.

8. Lotte

Testis osalenud lapsed on juba nii suured, et nende kinnitusel ei mängi mingit rolli see, mis pilt vildikate peal on. Olgu see kasvõi Lotte, aga kui vildikas on kuiv ja kõva, kraabib paberi küljest tükke ära, siis me seda endale ei taha ja kõik.

9. Pelikan

Kork käib nii kõvasti, et Katriin pidi korgi pealt saamiseks täiskasvanu abi paluma. Ainsad vildikad kogu testis, mille värvi ühe saab nuriseda - lapsed kurtsid, et tugeva värvi saamiseks tuleb sama kohta mitu korda värvida. See aga lõhub paberit, sest vildika ots on väga kuiv. Rauli meelest on seda kõige ebamugavam käes hoida, sest täpselt näppude koha peal on sellel vildikal kõrgem triip, mis segab.

Paremusjärjestuses galerii: