Mõnes kodus on mahlapress kindlasti juba olemas. Iseäranis siis, kui mõni pereliige usinalt kaalu jälgib või tervislikult toitub — siis lihtsalt pole võimalik ilma värskelt pressitud mahlata toime tulla. Värsketest viljadest pressitud mahl on oma suure vitamiinisisaldusega sõna otseses mõttes energiapomm, mis tekitab sõltuvuse neile, kes on kord seda juba proovinud.

Mahlavalmistamine on imelihtne ning paljud koostisosad on poes igal aastaajal olemas. Seega tasub kodust mahlapressimist proovida, kui oled mahlapressi ostmisele juba pikemat aega huviga mõelnud.

Sügise lähenedes suureneb huvi

Tartu Kaubamaja kodumaailma teenindaja-konsultant Pille Pajur kinnitab fakti, et just õunte ja koduaia viljade aktiivsemal valmimise ajal tõuseb ostjate huvi mahlapresside vastu. Kuna tegu on siiski suhteliselt kallite toodetega (kvaliteetsema mahlapressi hind küünib üle 100 euro), on kasulik enne ostu nüansid läbi kaaluda ning müüjaga nõu pidada.

Pille Pajur on mahlapresside valdkonnaga kaubamajas töötamise ajal seotud olnud viimased seitse aastat. Teenindaja sõnul ei ole nende aastate jooksul mahlapresside valdkond märkimisväärselt palju muutunud — mudelid on olnud suhteliselt sarnased, mõningaid uusi lahendusi on tulnud ennekõike disainis. Kuid on ka mudeleid, mis on olnud kõik need aastad sarnased.

Viimaste aastate olulisim muutus on see, et paljud tootjad on mahlapressi tähtsa koostisosa — sõela (mis koos selle küljes oleva riiviga viljadest mahla eraldabki) — ümber pööranud. Kui varem asetus sõel mahlapressi nii, et selle laiem osa oli avatud ülespoole ja kitsam, koonusepool allapoole, siis nüüd on moodsaim muutus see, et sõel asub pressis ümberpöördult: laiem osa all ja koonus üleval.

Tootjate sõnul on sellisel moel töötav sõel veelgi efektiivsem ning aitab eraldada viljalihast mahla edukamalt. Ka kliendid on kaubamajas andnud positiivset tagasisidet, viljaliha on peale mahlapressimist uute mudelite puhul tõesti kuivem ja mahl eraldub lihtsamalt.

„Tundub, et mahlapressidega kaasas käivad muutused on suuresti seotud üldise majandusliku olukorraga. Kui on kehvem majanduslik olukord, mõtlevad tootjad midagi odavamat ja lihtsamat välja, et hind oleks ka ostjale taskukohasem. Kui aga tulevad majanduslikult paremad ajad, täiendatakse tooteid lisaasjadega ning hind võib sellest lähtuvalt tõusta,” räägib Pille Pajur.

Kui käia suurema valikuga kodutehnika osakondades, võtab kohati lausa silme eest kirjuks. Mahlapresse on tõesti müügil väga erinevaid — igasuguse suuruse, värvuse ja kõikvõimalike funktsioonidega. Kuidas nende seas parimat valikut teha?

Pille Pajuri sõnul on fakt see, et kodutehnika poodidest ja kaubamajast leiab üksnes neid mudeleid, mis on mõeldud koduseks igapäevaseks kasutamiseks, mitte tööstustoodanguks. Masinad ei ole mõeldud suurtootmiseks, nende võimsused lihtsalt ei ole nii suured.

Kui palju on kodus ruumi

Mahlapressi koju soetades võikski inimene ennekõike valida pressi suurust. Teenindaja soovitab läbi mõelda, kui palju on kodus vaba ruumi mahlapressi hoidmiseks.

Kuna tegu on sageli igapäevase tarbeesemega, tuleks leida sellele sobilik asukoht, kus seda on mugav kasutada. Oluline nüanss on üksnes see, et kasutuskohast ei tohiks asuda väga kaugel kraanikauss või nõudepesumasin, kus mahlapressi koostisosad on soovitatav iga kasutuskorra järel puhtaks pesta.

Mahlapressi võib hoida nii laua peal kui ka kapis. Kuigi igapäevase kasutamise korral on pidev kappi ja kapist välja tõstmine ebamugav. Seega sobib näiteks mõni köögikapi nurgake või vaba ruumiosa kapi peal. Ehkki suuremad mahlapressid võivad esmapilgul jätta mulje, et need võtavad enda alla üüratu ruumi, siis tegelikult pole see nii — kompaktne masin mahub ära suhteliselt väikesele alale.

Mahlapresse on aga olemas ka tõeliselt väikeseid. Tillumudelite puhul jääb hind ka soodsamaks, neid saab soetada juba alates 40 eurost. Kuid arvestada tuleb, et odavamate ja väiksemate mahlapresside tootlikkus ja võimsus on võrreldes suuremate ja kallimatega tunduvalt väiksem. Paljude pisimudelite ja odavamate masinate puhul ei tasu loota, et saad teha ka väga selget mahla — ikka kipub mahl olema viljalihasem.

Pikemalt loe TM Kodu ja Ehituse septembri numbrist. Vaata ka www.kodujaehitus.ee