See näitab naiste kaalu, kes ennast rasedatena arvele võtavad ehk raseduse tõttu ei ole kaal veel suurenenud. Uuringus osalejad olid kõik esmarasedad ning seepärast ei mõjuta ka varasemad rasedused naiste kehakaalu. Nende andmete järgi on rasvunute hulk Rootsis taas tõusuteel, leiab Karolinska Instituudi rahvatervise instituudi professor Finn Rasmussen.

Tulemused näitavad, et rasvumine suureneb rohkem kui ülekaalulisus. Kuni aastani 2005 jälgiti, milline oli Rootsis sõjaväkke astunute hulgas rasvunute, KMI üle 30, ning ülekaaluliste, KMI 25-30, hulk. Pärast kohustusliku sõjaväekohustuse kaotamist ei olnud leitud sama suurt esinduslikku gruppi, kes esindaks kogu ühiskonda. Seepärast ei olnud võimalik ka täpselt jälgida rasvumise arengut.

Värske uuring, mille korraldas Karolinska Instituut koostöös Stockholmi maakonnaga. Uuring hõlmab aastaid 1992-2010 ning uuringus osales kokku 1 569 173 rasedat naist. Tulemuses, kus arvestati naiste elukohta ja haridustee pikkust osalesid ka korduvrasedad.

Andmete järgi saab öelda, et sotsiomajanduslikud faktorid nagu sissetulek ja haridustase on üha suurema mõjuga. Rasvunute hulk suureneb madala haridustasemega inimeste hulgas. Rasedad, kellel on gümnaasiumijärgne haridus või kõrgharidus on rasvumise arv vähenenud. Samuti on rasvumise arv suurem väiksemates kohtades elavatel naistel kui suurlinna omadel, protsendid vastavalt 18,5 ning 9 protsenti.

Allikas: dn.se