Hooldusvahendit valides tasub meeles pidada, et erinevatele materjalide ja nahatüüpidele tuleb kasutada kindlasti vastavaid vahendeid ja hooldamisega peaks alustama juba enne jalatsiga käima hakkamist.

Erinevate hooldusvahendite valik on kaubandusketis muljetavaldavalt lai ning sageli võib kaupluses riiuli ees hoolduspudeleid silmitsedes, silme eest kergelt virvendama võtta. Seetõttu ongi kõige mugavam uurida jalatsite hooldamise kohta juba jalatsi ostuhetkel klienditeenindajatelt. Koos kingapoe teenindajaga on jalatsile kõige sobivama hooldusvahendi leidmine imelihtne.

Kui aga hooldusvahend esimese hooga ostmata jäi, ei tasu sellest meelt heita, sest kunagi ei ole liiga hilja jalavarjude hooldamisega algust teha. Nii et vahendeid võib hankida ka hiljem.

Talveperioodil on eriti oluline kasutada nahka toitvat hooldusvahendit, sest niiskus ning vahelduv temperatuur teeb jalatsitele kurja. Kingi, saapaid regulaarselt niisutades hoitakse need läbi talve heas seisukorras. Lisaks tuleb vastavalt vajadusele kasutada niiskuskaitset.
Sügistalvised tänavad on justkui takistusrajad, kus sopaloikude vahel osavalt navigeerida tuleb. Nii et ka kõige osavam jalamees (ning naine) võib oma saapad mängleva kergusega läbimärjaks käia. Siinkohal tuleb aga hoiduda jalatsite kiirkuivatamisest radiaatoritel või mõnel muul küttekehal.

Sedasi on tulemuseks lahtikuivanud tallad ning taolist viga on juba väga keeruline kvaliteetselt jalatsiparandustöökojas parandada-liimida. Nii et siin ei pääse me esiisade tarkusest — niiskete saabaste ninadesse hea kogus ajalehti toppida ja neid vaheldumisi vahetada, kuniks saapad taas mõnusalt kuivad.

Tänapäeval ja seda eriti Põhjamaades, on levinud ka jalatsikuivatuskapid. Kel see majapidamisse soetatud, on muidugi elu lihtsam.

Saabuva sügis-talvise saapahooaja valmisolekuks, piisab end varustada nahka toitva kingakreemi või naturaalse õliga, ja niiskuskaitset andva spreiga. Kui kingakapis on need kaks põhilist hooldusvahendit olemas saab niiskemale poolaastale julgelt vastu sammuda.

Juhul, kui kingakollektsioonis on ka seemis-, veluur- või nubuknahksed jalavarje, siis tasub nende hooldamiseks soetada spetsiaalne pööratud nahale mõeldud sprei, mis ühtaegu toidab kui ka kaitseb nahka.

Oluline on valida jalatsile just täpselt sobiv hooldusvahend. Jalatsit, sellele mitte sobiva hooldusvahendiga hooldades, võidakse teha hoopis karuteene ja jalatsid sootuks rikkuda.

Sestap tasub jälgida jalatsitel olevaid materjalimärgiseid ja välja selgitada, mis materjalist jalatsiga tegu on. Loomulikult aitavad kingapoodide abivalmis teenindajad heal meelel.

Kindlapeale minek on kasutada universaalset, kombineeritud materjalidele ja kõikidele materjalidele sobivat hooldusvahendit.
On olemas eraldi nahka toitvad hooldusvahendid, mis muudavad naha pehmeks ja elastseks. Katvad hooldusvahendid tõrjuvad niiskust ning nahavärvi taastavad hooldusvahendid muudavad värvid taas kirkalt säravaks. Ka meie kliimas aktuaalsele probleemile — soolatriipudele on omad hooldusvahendid, jällegi tuleks poes müüjalt nõu küsida, et jalanõu materjalile kõige sobivam vahend leida.

Eeskujulik saapaomanik teeb oma saabastele juba esmahoolduse pärast esmakordset kandmist. Edasi tuleks jalatsit hooldada juba vastavalt vajadusele.

Rusikareeglit siin ei ole, kui tihti peaks hooldust teostama — aga selge on see, et mida hoolikamalt saapaid hooldatakse, seda kauem nad ka vastu peavad.

Kindlasti tuleks jalatsitele anda ka puhkust ning mitte käia iga päev ühtede jalatsitega.

Jalats vajab puhkust ja kuivamist. Isegi kui väljas ei kalla, läheb jalats niiskeks seespoolt.

Jalatsi sisemise tervise eest hoolitsemiseks on kõige paremad sisetallad.
Sisetallad kaitsevad nii jalatseid, sokke kui ka jalgu higistamise, niiskuse ja külmatunde eest. Sobivate sisetaldade osas valiku langetamiseks, soovitan ka siinkohal kingakaupluse teenindajate poole pöörduda, kellega üheskoos kõige sobivam sisetald imekergelt leitakse.

Ka kontoritööl võiks olla vahetusjalatsid ja eriti tore on, kui vahetusjalatseid on valikus suisa mitu paari. Sest millisele naisele ei meeldi enda tuju tõsta alustades hommikut kingavaliku ees!

Saapahoolduse viis kuldreeglit:
Vali õige hooldusvahend, mis vastaks materjalile ja värvile
Hoolda jalatseid regulaarselt, ära jäta jalatsit hooletusse
Eesti kliimas on olulisel kohal niiskuskaitse
Anna jalatsitele puhkust, ära käi samade jalanõudega iga päev
Hoiusta jalatseid kuivas ja hea õhuvahetusega kohas