09.12.2013, 17:10
RETSEPT: nutika perenaise lambapraad
“Nutika perenaise Must lammas”
Vaja läheb:
- Lambaliha, soovitavalt noor lammas (vastavalt soovile kas kondiga või kondita lambaliha.Sõltuvalt inimeste arvust, 10in = u 3kg)
- erinevaid ürte (basiilik, rosmariin, mis iganes tundub huvitav ja põneva aroomiga)
- mett
- soola
- sojakastet
- soovi korral 1 klaasitäis punast poolmagusat veini
- sibulat
- paprikat
- küüslauku
- 1 pakk musti kivideta ploome
PS!
Kuna lambal on spetsiifiline maitse (paljud nimetavad seda “kasukamaitse”), siis ära pelga ürte, sibulat, paprikat ja küüslauku lisada. Mida rohkem, seda parem.
- Valmistamist alusta juba eelmisel õhtul
- Lõigata võiks tükid 1 inimese portsjoni järgi
- Tükelda sibul, paprika ja küüslauk mitte väga peeneks
- Aseta lihatükid suuremasse kaussi
- Lisa paar supilusikatäit mett
- Kasta üle sojakastmega
NB!
Ära lisa soola, kuna sojakaste annab soolasust juba piisavalt
- Lisa ka ürdid, sibul, paprika, küüslauk ja soovi korral vein.
- Sega kõik korralikult läbi. Parem on seda teha kätega mitte lusikaga.
- Kata pealt toidukilega ja aseta külmkappi.
Järgmisel päeval:
u. 4 tundi enne serveerimist võiks hakata lambaga tegelema.
- Võta tükid kausist, pruunista pannil ja aseta suuremasse kaanega nõusse, kus see haududa saaks.
- Kui kõik tükid on pruunistatud ja ümber tõstetud, lisa hautamisnõusse ka kõik segu, mis marineerimisest kaussi jäi (paprika, sibul, küüslauk, vedelik).
- Lisa 1 pakk musti kivideta ploome. (Ei ole vaja tükeldada)
- Täida nõu nii palju veega, et liha oleks enamvähem vee all.
- Lase kõik keema ja seejärel keera pliidikuumus võimalikult madalaks. (Elektripliidil max nr2)
Nüüd võid lamba u. 3-ks tunniks ära unustada ja minna tube kaunistama või hoopis vanni lõõgastuma. Kontrolli vaid veetaset ja maitse leent. Vastavalt soovile võid lisada veel maitseaineid.
.
Kui külalised saabuvad ja on aeg serveerimiseks, on lammas mõnusalt mahlane, läbi küpsenud ja lausa sulab suus.
- Lisandiks sellele lambale sobib ideaalselt aurutatud köögivili.
NÕUANNE: Kui lambal on paksem rasvakiht, võib selle võimalikult palju ära lõigata. Lõigatud rasva võid kokku suruda, panna see võrgu sisse ja viia õue lindudele talvemaiuseks.