RETSEPT: hapukas greibi-toorjuustukook sobib ideaalselt jõululauale!
Greibi-toorjuustukook
Põhi:
110 g kaeraküpsiseid
55 g sulatatud võid + 4-5 tl greibimahla
1 tl fariinsuhkrut
1 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl jahvatatud kaneeli
soola
Täidis:
1,5 dl 35% rõõska koort
1 tl vanillsuhkrut
1 dl tuhksuhkrut
2 tl vanillsuhkrut
1 suur greip (leota eelnevalt kuumas vees*)
3 želatiinilehte
0,5 dl piima
soola
Trühvlid kaunistuseks (ca 10 kommi):
175 g maitsestamata toorjuustu
5-6 kaeraküpsist
0,5 dl tuhksuhkrut
5 tk haput marmelaadi
röstitud mandlilaaste
soola
Vooderda 18 cm koogivormi põhi toidukilega (kui otsustad põhja küpsetada, siis kasuta küpsetuspaberit).
Purusta küpsised (mina kasutasin selleks köögikombaini abi) ning sega sulavõiga, lisa fariinsuhkur ja kardemon, vajadusel niisuta massi greibimahlaga (seda saad viljaliha eemaldamisel, vt allpool). Tõsta täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Täidise valmistamiseks vahusta rõõsk koor vanillsuhkruga pehmeks vahuks. Teises kausis sega lahti toorjuust (et ei jääks tükke), tuhksuhkur ja veidi soola.
Lõika greip sektoriteks nii, et kiled ei jääks külge. Selleks lõika vilja alt ja pealt tükk ära. Pane greip lõikelauale ning lõika koor ära ja poolita vili. Seejärel saad viljaliha kilede küljest kergelt kätte. Tükelda greibisektorid väiksemaks, lisa toorjuustusegule ja sega ühtlaseks.
Leota želatiinilehti väikses kausis külmas vees 5 minutit. Kuumuta piim keemiseni. Pigista želatiinilehed kuivaks ja lahusta piimas. Lase segul veidi jahtuda ja kalla siis toorjuustu hulka. Viimasena lisa vahukoor. Kalla täidis koogipõhjale ning kata toidukilega ja tõsta see külmkappi tarretuma vähemalt kolmeks tunniks.
Trühvlite valmistamiseks purusta küpsised, sega toorjuust tuhksuhkruga, raputa juurde veidike soola, lisa tükeldatud marmelaaditükid ning sega ühtlaseks massiks. Jäta külmkappi tahenema (hea kui üleöö). Vormi pallikesed, veereta neid röstitud mandlilaastudes ning tõsta koogile kaunistuseks.
* Nipp: tavapoest ostetud greipe võiks eelnevalt leotada kuumas vees, kuhu on lisatud äädikat ja soodat ning hiljem korralikult harja või karedama lapiga pesta.