1. Nutmine vabastab tundeid ja parandab tuju. Tihti annavad pisarad tunnistust sellest, et me ei suuda tundeid kontrollida ega nendega omal jõul toime tulla. Nutmine peatab hetkeks aja, aitab meil raskele olukorrale näkku vaadata ning sellest jagu saada.

2. Pisarad viivad kehast pahad ained välja. Uuringud näitavad, et kurbuse- või stressipisarate keemiline koostis on hoopis teistsugune kui nendel pisaratel, mida põhjustavad füüsilised ärritajad (näiteks sibula hakkimine). Emotsionaalsed pisarad sisaldavad prolaktiini ja AKT-hormooni, mida meie keha stressiseisundis toodab, seega tunnete mõjul tekkinud pisaratega “pestakse” kehast välja stressiga seotud keemilised ained ning just see on üks põhjusi, miks me end pärast nutmist paremini tunneme.

3. Nutmine langetab vererõhku ja lõdvestab keha.
Kui keha tunnetab ohtu ja stressi, kipume me hingama kiiresti ja pinnapealselt, mis omakorda sunnib organismi pumpama stressihormooni kortisooli ja muudab meid veelgi ärevamaks. Nuttes aga hakkame sügavamalt hingama ja stressitase alaneb. Uuringud on nöidanud, et nutmine langetab ka vererõhku!

Rohkem nutujuttu leiad ajakirja Anne & Stiil veebruarinumbrist!