Enamik Eesti poodides müügil olevaid tolmuimejaid ei vasta uutele euroliidu nõuetele, mille kohaselt ei tohi alates selle aasta septembrist maale tuua 1600 W võimsamaid masinaid. Mõne aasta pärast karmistuvad nõuded veelgi ehk 2017. aastast on võimsuse piirmäär 900 W.

Tolmuimejate ostu puhul on meil aga üsna levinud mootorivõimsus 2000 W.

Electrolux Eesti müügijuht Margus Peetris nendib, et tõepoolest eelistavad tarbijad praegu enim ca 2000 W tolmuimejat, kuid põhjuseks on tõenäoliselt levinud valearusaam, justkui tagaks võimsam mootor tõhusa puhastuse. Nii lihtne see kindlasti pole. “Tõhusa ja korraliku koristuse tagavad kolm elementi: kui palju masinasse sisseimetud tolmust tagasi õhku paisatakse, kuidas tolmuimeja koristab kõval põrandal ja kuidas vaipkattel,” seletab spetsialist.

Arusaam, justkui tagaks pelgalt mootori võimsus tolmu ja mustuse parema kokku korjamise ja imemise, ei vasta tõele — võimsama mootoriga tolmuimejad panustavad rohkem elektriarvesse kui kodu koristamisse. Mootori võimsus on teatud tasemeni küll oluline, kuid see tase ei pea kindlasti olema 2000 W juures.

Margus Peetris toob näiteks, et pesumasinate võimsus on ca 300 W, nõudepesumasinatel ca 100 W ja külmikutel 80-150 W. Miks peaks siis tolmuimeja olema 10 või enam korda võimsam? See annab aimu, et tolmuimeja on praegu ebaproportsionaalselt ja ebavajalikult mootorivõimsusele orienteeritud.

Valikul tuleb appi energiamärgis

Margus Peetrise sõnul ei ole tolmuimeja valimisel kõige olulisem jälgida mootori- ja imemisvõimsuse numbreid. Aluseks peaks olema uus energiamärgis, mis annab tarbijale kogu vajaliku teabe, et langetada informeeritud otsus ja valida tolmuimeja, mis vastab tema konkreetsetele vajadustele ja ootustele.

Tolmuimejat ostes on oluline jälgida järgmisi näitajaid, mis on kõik uuel energiamärgisel selgelt välja toodud:

1) Kui suur osa tolmust, mis tolmuimejaga majapidamisest kokku korjatakse, läbi tolmukoti ja filtri tolmuimejast väljapuhutava õhuga majapidamisse tagasi pääseb? See näitab, missugused filtrid on tolmuimejal ja kui hästi suudab tolmuimeja peenikesi tolmuosakesi õhust eraldada. Tarbija jaoks on kõige olulisem, et kui tolmuimejasse tõmmatakse õhk ja tolm, siis välja tuleks vaid puhas õhk. See on eriti tähtis allergikutele. Kui masin tõmbab jõudsalt tolmu koos õhuga sisse, aga tolm pääseb koos väljapuhutava õhuga jälle ruumi, siis koristamist ju ei toimu.

2) Tolmu koristamine kõvadelt pindadelt. Kuna masinad, otsikud ja mehhanismid on erinevad, käitub enamik tolmuimejaid kõval ja vaipkattega pinnal pisut erinevalt. Seega peab ostja vaatama, kas tema jaoks on olulisem pigem tolmuimeja võimekus vaipkatte peal, kõva kattega põrandal või mõlemal võrdselt. Uuel energiamärgisel on need tasemed kõik ilusti näha.

3) Tolmu koristamine vaipkatetelt.

4) Müratase. Kui kasutaja jaoks on koristamisel oluline müra puudumine, on tal nüüd võimalik energiamärgise järgi valida minimaalse müratasemega tolmuimeja.

Sobilikud tolmuimejaid on olemas

Kuidas tootjad oma arendustööga toime tulevad, sest mõne aasta pärast ei tohi üle 900 W võimsusega tolmuimejaid müüa?

“Praegu me veel ei tea, kuidas tehnoloogiad muutuma hakkavad ja kui tõhusaid tolmuimejaid on võimalik toota. Kindel on, et tarbijad tolmuimejate koristusvõime ja tõhususe pärast kõnealuse määruse valguses muretsema ei pea. Uued energiamärgised teevad tarbijale seadme valiku märksa lihtsamaks ja pakuvad informatsiooni, mis on tegelikult vajalik ja oluline,” ütleb Margus Peetris.

Ta rõhutab veelkord, et mootorivõimsust ja imemisvõimsust võrrelda ei saa, need pole üks ühele omavahel seotud. Eesmärk on tekitada alarõhuga tolmuimejas piisav õhuvool ja tagada sellega piisav tolmu ning mustuse kokku korjamine erinevatelt pindadelt. Optimaalse õhuvoolu ja vaakumi tekitamise tähtsateks komponentideks ning tõhusa koristuse tagamiseks on tolmuimejas olulised ka otsik, tolmukott ja filter.

“Kui masin koristades õhku peale ei saa, ei ole kasu ei võimsamast mootorist ega suuremast imemisvõimsusest. Oluline on, et masin oleks loodud viisil, kus minimaalse energiakulu juures toimub tõhus koristamine,” lisab ta.

Electroluxil on hetkel müügil Ultra One seeria 700 W tolmuimeja nimega UOGREEN, mis ei jää oma koristustõhususelt alla kaupluses saadaval olevatele 2000 W tolmuimejatele.

900 W ja alla selle ei ole sugugi olematu võimsus.

“Koduste seadmete puhul on oluline, et masin oleks minimaalse energiakulu juures maksimaalselt tõhus. Praegu müügil olevate tolmuimejate puhul on masina energiakulu võrreldes tema tõhususega väga väike ning antud regulatsiooni puhul on oluline saavutada piisav ja tõhus koristustulemus mõistliku energiakuluga, et masin oleks efektiivne,” ütleb spetsialist.

Pikemalt loe TM Kodu ja Ehituse mai numbrist!